Gaat je kind niet graag naar de wc? Dít kun je doen volgens een deskundige

17.11.2021 14:36
kind wil niet naar de wc

Is je kind zindelijk, maar gaat-ie liever niet (zelfstandig) naar de wc? Dan is er misschien sprake van toiletschaamte of -angst. We vroegen een deskundige wat je in zo’n situatie het beste kunt doen.

We belden met kinder- en jeugdpsycholoog Suzanne Smedts.

 

Je kind wil niet naar de wc: wat is de oorzaak?

Vanaf een jaar of twee voelen kinderen de aandrang om te poepen of plassen, maar ze willen daarvoor lang niet altijd naar het toilet. Ook als ze (bijna) zindelijk zijn doen ze hun behoefte soms liever in een luier. En dat kan allerlei redenen hebben: een kind is bang om in de wc te vallen, wil zijn drol niet wegspoelen of heeft iets traumatisch meegemaakt. ‘Er is niet altijd sprake van angst’, zegt Suzanne Smedts. ‘Soms hebben kinderen gewoon geen zin of worden ze niet voldoende gestimuleerd door hun ouders. Als een kind altijd in zijn luier rondloopt, is het best logisch dat hij of zij niet naar het toilet gaat. Kijk eerst wat je als ouder kunt doen om het probleem op te lossen. Als dat onvoldoende effect heeft, kun je professionele hulp inschakelen om de oorzaak te achterhalen.’ Dat een kind niet graag naar de wc gaat, kan voor problemen zorgen. Ze leren niet om zelfstandig naar het toilet te gaan en daardoor houden ze hun boodschap te lang op of ze plassen vaker in hun broek of luier. ‘Ook kan het een weerslag hebben op hun zelfbeeld omdat ze in vergelijking met hun leeftijdsgenoten merken dat ze niet zelfstandig naar het toilet kunnen’, aldus Smedts.

 

 

Wanneer trek je aan de bel?

Wanneer kinderen precies zindelijk worden, is enorm verschillend. Gemiddeld zijn kinderen tussen de twee en drie (overdag) zindelijk. Stel, je kind heeft moeite met het toilet: wanneer trek je als ouder dan aan de bel? ‘Over het algemeen geldt dat kinderen zindelijk moeten zijn als ze naar de basisschool gaan. Als je kind dan nog overdag een luier draagt en je gedurende de kleuterschoolperiode geen verbetering ziet, is het verstandig om hulp te vragen bij een huisarts, kinderpsycholoog of een Ouder- en Kindcentrum’, vertelt Smedts. Maar begin ook niet té vroeg met zindelijkheidstraining. ‘Leg er niet te veel druk op. Een kind van twee ‘dwingen’ om al zindelijk te worden, kan weer andere problemen met zich meebrengen. Op die manier maak je er iets heel groots van, waardoor je kind zich juist kan afzetten. Een kind bepaalt zelf wanneer het naar de wc gaat, dat kun je niet afdwingen. Geef je kind daarom een gevoel van controle en voldoende ruimte om het zelf te leren. Kinderen ontwikkelen zich nu eenmaal op een verschillend tempo.’

 

Lees ook
‘Waarom je een kind nooit tot zindelijkheidstraining moet dwingen’ >

 

Wat kun je als ouder doen als je kind niet naar de wc gaat?

Een kind dwingen om z’n behoefte op het toilet te doen, kan dus juist averechts werken. Maar je kunt een kind dat niet graag naar de wc gaat wél stimuleren om het te proberen. Hoe doe je dat? ‘Stimuleer en complimenteer al het gedrag van je kind richting het toilet. Ook als het even komt kijken wanneer jij op het toilet zit of alleen in een broek of luier op de wc gaat zitten’, aldus de kinder- en jeugdpsycholoog. Omdat het kleinste kamertje meestal niet de gezelligste plek in huis is, kun je ‘m best wat leuker en interessanter maken voor je kind. ‘Koop een vrolijke wc-bril, hang iets leuks op de muur, lees samen een verhaaltje op het toilet.’ Kortom: maak het luchtig, want plassen en poepen is de normaalste zaak van de wereld. Daarom is het volgens Smedts ook belangrijk om er neutraal over te praten. ‘Maak je kind niet belachelijk in het bijzijn van anderen, maar maak er ook geen geheim van. Vertel dat je kind nog aan het oefenen is. Blijf ook altijd positief tegenover je kind. Boos en verdrietig reageren of straffen omdat je kind niet naar de wc wil, is nooit goed.’ Tot slot helpt het om je kind op vaste momenten naar het toilet te laten gaan, bijvoorbeeld na het avondeten of direct als ze uit bed komen. Door een routine kan het lichaam zich beter voorbereiden op wat er komt.

 

Maak het nog leuker met een vrolijke toiletrol

Wil je écht uitpakken op het toilet, dan zijn de limited edition Pim & Pom-toiletrollen van The Good Roll een leuke aanschaf. Deze rollen – met vrolijke illustraties van Fiep Westendorp – maken van een vervelende activiteit toch iets leuks. Melle Schellekens, oprichter van The Good Roll: ‘Ik heb twee dochters die het toilet allebei heel spannend vonden. Samen met mijn vrouw ben ik me toen gaan verdiepen in toiletschaamte, wat onder jonge kinderen best vaak voorkomt. Later dachten we: hoe gaaf is het als we daar iets voor kunnen doen? De Pim & Pim-rollen maken het een stuk leuker en normaler om naar het toilet te gaan. En als je de QR-code op de rol scant, kun je een kinderverhaaltje voorlezen.’ Met de toiletrollen maak je niet alleen je kind blij, maar ook een hoop anderen. Een deel van de opbrengst gaat namelijk naar de bouw van toiletten in Afrika, want een derde van de wereldbevolking heeft geen (veilig of schoon) toilet. Er gaat ook een deel naar de Fiep Westendorp Foundation, dat kunst toegankelijker maakt. De Pim & Pom-rollen zijn nu te koop bij Jumbo. 

 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!