‘Mijn zoon (7) durft niet mee op schoolreisje, moet ik hem thuishouden?’

31.08.2022 12:06
doodsbang eindig als moeder Beeld: Getty Images

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Een lezeres vertelt over haar dilemma.

Mijn oudste zoon kijkt er altijd maanden naar uit: het jaarlijkse schoolreisje. We hebben zelfs een keer een a4’tje met turfstreepjes op z’n kamer gehangen, omdat hij er anders elke dag naar vroeg. Met onze jongste zoon is het anders: hij is als de dood om zonder papa of mama op pad te gaan. Dus toen we hem vertelden dat hij over twee weken met zijn klas naar een indoor speelparadijs gaat, brak het zweet hem uit.

Misselijk

Sindsdien is hij niet zichzelf. Hij is misselijk, zegt dat-ie hoofdpijn heeft en vraagt elke dag of hij niet thuis mag blijven. Zijn juf doet er wat laconiek over. “Komt wel goed als we er eenmaal zijn”, zegt ze dan. Maar ik ken mijn kind en ik weet gewoon zeker dat ik hem er geen plezier mee doe. Tenzij ik of zijn vader meegaat, maar ik heb mijn handen vol aan onze pasgeboren tweelingmeiden en mijn man draait overuren op de zaak – daar is dus simpelweg geen tijd voor.

Gepest

Maar is het wel een goed idee om hem thuis te houden? Ik zie al helemaal voor me dat de kinderen het dagen later nog over het onvergetelijke uitje hebben, en dat mijn zoon er maar wat bijhangt omdat hij er niet over mee kan praten. Ik ben als kind enorm gepest en buitengesloten omdat ik weinig durfde; dat wil ik bij mijn kind hoe dan ook voorkomen. Wat moet ik doen?

 

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.