Ontaarde ouders: ‘Als ze iets niet mogen, dan gaat mijn zoon het juist wél doen’

12.01.2023 06:09
speelgoed 20 euro

Je had het je nog zó voorgenomen: geen suiker, amper schermtijd en uiteraard zou iedereen in z’n eigen bed slapen. Tot de praktijk een tikje weerbarstiger bleek te zijn.

Wendy (42): “Onze kinderen Sid (8) en Lola (5) stuiteren de hele dag door. Aan tafel blijven zitten tijdens het eten lukt amper. Sids record is vijf minuten, daarna moet hij twee rondjes om de tafel rennen en drie keer opdrukken. Vervolgens eet hij weer twee happen. Dat staan wij toe, maar we krijgen er veel commentaar op. Als we in een restaurant zijn, zitten we vaak met schaamrood op de kaken om ons heen te loeren of er nog meer ontaarde ouders zijn, zodat we kunnen zeggen: ‘Kijk, die kinderen zijn nóg erger.’”

Bonte boel

Eefke (31): “Mijn man is strikt, ik ben nogal makkelijk en niet zo consequent. Van mij hoeven de kinderen niet altijd hun taken te doen, zoals hun bed opmaken. Ik heb geen geduld en doe het dan voor hen. Bovendien heeft mijn zoon Jordan (9) een vroegkinderlijk trauma, opvoeden werkt bij hem anders. Straffen heeft bijvoorbeeld totaal geen zin.

Soms maakt hij het alleen wel erg bont, zeker als hij me een grote mond geeft. Ik laat het dan toch toe, ook al is dat ver buiten mijn eigen comfortzone. Als ik mijn dochters zeg dat ze iets niet mogen omdat het gevaarlijk is, dan begrijpen ze het. Jordan gaat het dan juist wél doen. Dat ik nog geen hartproblemen heb, is eigenlijk een wonder.”

Lees ook – ‘Ik heb een talent voor ontaard moederschap, maar schaam me er niet voor’ >

Piercings

Maaike (45): “Mijn oudste (19) is een portret. Die ging op zijn dertiende al met de trein naar Utrecht voor Fris-feestjes. Op zijn veertiende vertrok hij naar Canada voor kunstonderwijs. En die tattoos, daar wist ik niets van hè. Daar kwam ik per ongeluk achter. Hij zit inmiddels onder, dus ik kan er niets meer aan doen.

“Hij doet alles wat ik nooit heb gedurfd, maar waar ik wel stiekem van droomde”

Het enige echt verboden terrein voor mij waren piercings. Stuurde hij een mail naar de piercingstore: ‘Wat is er nodig om zonder toestemming van mijn ouders een piercing te zetten?’ Je snapt, hij heeft inmiddels een piercing in zijn neus. Hij is een vrije ziel, een paradijsvogel. Ik vind dat waanzinnig. Daar gaat ’t dan ook mis, met die ruggengraat. Hij doet alles wat ik nooit heb gedurfd, maar waar ik wel stiekem van droomde.”

 

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.