basisschool-kinderen-mogen-elkaar-geen-bff-noemen

Op de Pentucket Workshop basisschool in Amerika mogen kinderen elkaar geen 'BFF' (best friend forever) noemen. Moeder Christine Hartwell vindt dit belachelijk, maar volgens leraren heeft de school daar een goede reden voor.

Het zou andere kinderen namelijk buitensluiten.

 

Verdrietig

“Onzin. Ik wil dat mijn kind haar gedachten en gevoel op een gezonde manier kan en mag uiten, zoals ieder kind dat zou moeten kunnen", vertelt Christine aan The Independent. Haar vierjarige dochter kwam vorige maand verdrietig thuis toen ze haar klasgenoot op school geen 'beste vriend(in)' mocht noemen.

 

Lees ook
Vrolijke opvoedtantes Els en Do over liegende schoolvriendjes >

 

Brief met regels

Maar toen Christine vervolgens naar directeur Ben Thomas ging om verhaal te halen, hoefde ze op begrip niet te rekenen: in plaats van de boel te sussen, stuurde hij een brief met de nieuwe regel naar alle ouders. Hierin stond dat de school vaker heeft meegemaakt dat er door de term groepjes en buitenbeentjes ontstonden. Thomas: "Kinderen mogen wel zeggen dat ze goede vrienden hebben, maar niet een 'beste' vriend. Dit kan voor kinderen behoorlijk confronterend zijn en net zoveel pijn doen als pesten."

 

Nieuwe school

Christine trekt zich tot op heden niets van deze woorden aan: ze is op zoek naar een nieuwe school voor haar dochter.

 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
bijna-duizend-scholen-nederland-te-weinig-leerlingen

Een op de zeven basisscholen in Nederland heeft te weinig leerlingen. Dat zijn er ruim 900, blijkt uit analyse van RTL Nieuws.

Bij een deel hiervan is het zelfs zo leeg, dat sluiting dreigt.

 

Gemeente

Sinds het nieuwe schooljaar heeft de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) nieuwe normen vastgesteld: het minimaal aantal leerlingen dat op een school moet zitten, hangt af van de gemeente. Zo moet een school in een grote gemeente als Amsterdam minimaal 195 leerlingen hebben, terwijl een school in bijvoorbeeld Delfzijl aan zo’n vijftig leerlingen genoeg heeft. Komt je als onderwijsinstelling drie jaar lang niet aan dat aantal? Dan krijg je geen geld meer van de overheid en moet je in principe dicht.

 

Lees ook
Van 'openbaar' tot 'confessioneel bijzonder': 4 soorten basisscholen op een rij >

 

'Een slechte zaak'

Ondanks dat veel ouders denken dat een 'kleine' school juist goed voor hun kind is, noemt de Onderwijsraad het 'een slechte zaak'. "De kwaliteit van de lessen op kleine scholen is kwetsbaar. Als op zo'n school een docent ziek is of weg gaat, levert dat al snel problemen op. Verder wordt er vaak met combinatieklassen gewerkt en dat is een stuk lastiger voor de leerkracht."

 

Drie keer zo hoog

Ook is een kleine school voor kinderen slecht voor hun sociale ontwikkeling én relatief duurder dan een gemiddelde school, stelt de Raad. "Scholen krijgen een bedrag per leerling, maar ook een 'vaste voet'. Die kosten worden bij een kleine school over minder leerlingen verdeeld en zijn dus bijna drie keer zo hoog als op een gemiddelde school."

Wil je weten hoeveel leerlingen de scholen in jouw woonplaats hebben? Ga naar RTLnieuws.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
zo-willen-kinderen-eten-geserveerd-hebben

Alles op een hoop of netjes naast elkaar: wetenschapper Annemarie Olsen onderzocht hoe kinderen hun eten het liefst geserveerd hebben en wat blijkt? Meisjes (van 7 en 8 jaar oud) hebben een sterke voorkeur voor borden waarop alle ingrediënten van elkaar gescheiden liggen.

Jongens van diezelfde leeftijd hebben geen voorkeur, maar kinderen tussen de 12 en 14 jaar oud willen hun voedsel het liefst deels of helemaal door elkaar geroerd te eten.

 

'Besmetten'

Waarom jongere meisjes een voorkeur hebben voor een serveerstijl waarbij ingrediënten elkaar niet raken, is gissen. “Het kan zijn dat ze geloven dat de verschillende ingrediënten elkaar kunnen ‘besmetten’", zegt Olsen. “Maar het kan ook zijn dat ze de verschillende elementen in een bepaalde volgorde willen eten of dat het ze meer overzicht geeft.”

 

Lees ook
Onderzoek: hierdoor eet jouw kind voortaan wel alle groenten op >

 

Advies

Of je kind nu een jongen of meisje is, de wetenschapper adviseert ouders sowieso verschillende ingrediënten gescheiden van elkaar op een bord te leggen. "Ze kunnen dan zelf de keuze maken om de ingrediënten één voor één op te eten of toch met elkaar te vermengen."

Bron: scientias.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >