‘Mijn dochter (11) valt buiten de groep meisjes uit haar klas’

12.06.2018 17:23
Els en Do

Mijn elfjarige dochter valt een beetje buiten de groep meisjes uit haar klas. Zij zijn de hele dag bezig met hun uiterlijk en selfies, terwijl mijn dochter nooit in een spiegel kijkt. Ze is niet geïnteresseerd in kleding. Ze leest liever en zit niet eens op Instagram of Snapchat.

ELS & DO: Wij kunnen onze ogen niet geloven. Uw dochter is een bloem in de woestijn, een Rembrandt tussen amateurschilders, een goudvis tussen kikkervisjes.

Waar vind je in deze narcistische maatschappij nog een meisje dat boeken interessanter vindt dan haar uiterlijk? Een meisje dat niet de hele dag selfes maakt met haar mobiele telefoon? In een behaagzieke pose met duckface-mondje? Selfies die vervolgens worden gedeeld met vriendinnen? In een soort wedstrijd wie de mooiste is? Met de jongens als lachende derden, die ranglijsten maken van de winnaressen? Die later als ze gaan studeren de meisjes spleten noemen? Terwijl meisjes die op hun avances ingaan worden veroordeeld als sletten?
 

De hele dag selfies maken

De tantes schuimbekken. Wij zijn namelijk feministen, en in die hoedanigheid wordt er tegenwoordig massaal gedanst op onze harten. Mede door de komst van de mobiele telefoon, waardoor meisjes de hele dag bezig zijn met selfies maken (terwijl de jongetjes lekker aan het spelen zijn). En door internet, waardoor meisjes voortdurend kunnen bijhouden welke outfit de Kardashianzusjes vandaag dragen en welke idiote pose en verhullend filtertje ze daarbij hebben bedacht. De boodschap die deze Amerikaanse idolen uitdragen is simpel: lees nooit een boek maar maak de hele dag selfies, dan word je rijk en beroemd en word je benijd door alle andere vrouwen.
 

Lees ook
Ionica Smeets: ‘Alsof mijn kinderen niet allebei stoer én lief mogen zijn’ >

 

Wees trots op haar

We lijken wel terug in de jaren vijftig; de tijd dat meisjes werd geleerd hoe ze een aantrekkelijke, elegante echtgenote konden worden. Alsof de Dolle Mina’s nooit hebben bestaan. Wij vinden dat meisjes niet op de wereld zijn om sexy met hun kont te zwaaien, maar om leuke, slimme vrouwen te worden. Doe uw dochter op een leesclub voor kinderen, daar vindt ze gelijkgestemden. En wees waanzinnig trots op haar.

 

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”

 

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

 

Dit artikel staat in Kek Mama 06-2018.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >