Kinder EHBO: dit moet je weten

01.11.2018 15:37
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Weet jij wat je moet doen als je kind een ernstige bloeding krijgt, of zich bijvoorbeeld verslikt? Zeker bij jonge kinderen zijn de eerste minuten in zo’n situatie cruciaal. Daarom: alles wat je moet weten over EHBO bij je kind.

EHBO-cursus

Bij o.a. het Rode Kruis kun je een EHBO-cursus volgen – online of in praktijk, of allebei – om meer kennis op te doen. Gelukkig doen steeds meer ouders dit. Bij sommige aanbieders is het al mogelijk om in één dag je diploma te halen. De prijs van de cursus via het Rode Kruis bedraagt 55 euro per persoon, incl. lesboek. Vaak wordt een cursus door zorgverzekeraars in het aanvullend pakket deels of volledig vergoed. Let er op dat je een certificaat van het Oranje Kruis ontvangt, dan gaat het om een erkend diploma. Het Oranje Kruis is een onafhankelijk certificerende organisatie op het gebied van EHBO. Na afloop van een EHBO-cursus kun je onder andere de toestand van je kind beoordelen, reanimeren, hoofdletsel behandelen en weet je wat je moet doen als je kind zich verslikt.

 

Lees ook:
Steeds meer ouders in Nederland hebben een EHBO-diploma >

 

Weinig kennis

Uit onderzoek is gebleken dat de EHBO-kennis van jonge ouders in Nederland ernstig te kort schiet. Wat heet: ons land behoort tot de onderste drie landen van Europa. Hoog tijd om daar iets aan te veranderen, want het kan letterlijk van levensbelang zijn dat je weet wat je moet doen als je kind in huis iets ernstigs overkomt. Denk bijvoorbeeld aan adequaat handelen als je kind is gestoken door een insect of als hij van de trap valt. Maar ook een val (36% van de ongelukken), snijden of stoten (22%), verbranding (15%) en verslikking (13%) komen veel voor. Volgens het onderzoek heeft 55% van de ouders zoiets wel eens met hun kind meegemaakt.

EHBO-tips

Het Oranje Kruis heeft samen met Ouders van Nu twaalf video’s gemaakt met EHBO-tips. De video’s vervangen een EHBO-cursus niet, maar zijn wel heel leerzaam om kennis te maken met een aantal basisprincipes van eerste hulp bij kinderen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >