kind-gestoken-mug-wesp-mier-teek-insectenbeten

Het is straks weer heerlijk vertoeven buiten, maar dat betekent wel: meer kans op een beet van mieren, teken of een muggen- of een wespensteek. Wat moet je doen als jij of je kind de klos is? Wij zetten de belangrijkste tips voor je op een rij.

Muggenbeet

Een muggenbeet kan over het algemeen niet veel kwaad, maar veroorzaakt wel irritante jeuk. Je kunt proberen de jeuk te verminderen door een koude doek op de bult te leggen of er azijn op te doen. Ook fijne middeltjes: mentholpoeder, prikweg (ByeBites), Afterbite en zalfjes met calamine en zink. Volgens oma helpt het wrijven met keukenzout over de bult, het insmeren met tandpasta of het zetten van een kruisje met je nagel ook.

Hou de bult wel goed in de gaten, want als-ie dikker wordt, is het goed om contact op te nemen met de huisarts. Het kan zijn dat jij of je kind allergisch is voor zo'n beet.
 

Lees ook
10x de mooiste bossen om te wandelen >

 

Wespensteek

Wie ooit is gestoken door een wesp, kan beamen dat dit behoorlijk pijn doet. De huid rondom wordt rood en dik en soms vormt er een witte bult die later rood wordt. Wat je na de steek moet doen? Zuig indien mogelijk het gif uit de steekplaats en spuug dit uit. Koel de plek vervolgens met een natte doek of ijskompres en gebruik eventueel een zalf tegen de huidirritatie, bijvoorbeeld zalf met menthol, Aloë Vera of Calendula  (gebruik volgens bijsluiter). Meestal verdwijnen de klachten van een wespensteek (stijf gevoel bijvoorbeeld) binnen een paar uur.

Neem contact op met de huisarts als de steekplaats erg dik wordt. En als jij of je kind in mond of keel is gestoken: bel 1-1-2 en zuig op een ijsblokje om zwelling tegen te gaan.

 

(Rode) mierenbeet

Rode mieren zijn agressiever dan normale mieren en spuiten gif in de huid die een stekende brandende pijn veroorzaakt. De plek wordt rood, zwelt op en kan gaan jeuken maar is prima zelf te behandelen. Je kunt de plek koelen door er een natte doek of ijskompres op te leggen. Dit houdt de zwelling ook tegen. Blijf verder zoveel mogelijk van de steekplek af om verdere verspreiding van het gif onder de huid te beperken. Ontsmet het wondje met alcohol. Dep eventueel met azijn of gebruik crèmes als Prikweg of Afterbite op het wondje tegen de jeuk.


 

Tekenbeet

Het kan dat een teek de ziekte van Lyme met zich meedraagt. Het is dus belangrijk dat je jezelf en je kind na een bezoekje aan het bos/park checkt op tekenbeten. Maar hoe herken je nu of je gebeten bent? Door de beet van de teek kan er een klein rood plekje ontstaan, dat is normaal en niet erg. Hou de plek vervolgens gedurende drie maanden goed in de gaten (en let op grote rode vlekken en griepachtige verschijnselen). Maar vooral: ga bij twijfel altijd naar de huisarts.

Als de teek nog in de huid zit, moet je 'm verwijderen met een spits toelopende pincet. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid vast en trek 'm voorzichtig met een draaiende beweging naar boven tot hij loskomt. Er zijn ook speciale tekenverwijderaars te koop, volg de handleiding als je die gebruikt. Schrijf na het verwijderen op waar de teek zat en wanneer je 'm verwijderd hebt en maak met je telefoon een foto zodat je de plek makkelijk terug kunt vinden.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

7x waterspelletjes kinderen
Beeld: Unsplash

Lege frisdrankflessen, een zakje ballonnen en wat plastic bekertjes: met deze 7 waterspelletjes voor kinderen kan de pret beginnen (en leun jij - op veilige afstand - lekker achterover in je tuinstoel).

Op een rij

Geef je kinderen en hun vriendjes een plastic bekertje en zet ze in een rij achter elkaar. De eerste giet een bekertje met water over zijn hoofd leeg (zonder achterom te kijken!) en het kind daarachter moet het water opvangen. Hoeveel blijft er over voor de laatste in de rij?

 

Speelgoedauto

Trek twee lijnen in je tuin of op straat: de start en finish. Zet op de eerste een paar speelgoedautootjes neer en geef je kinderen een waterpistool. Drie, twee, een… en spuiten maar. Wie als eerste zijn autootje over de finish krijgt, is de winnaar. Handig: zet een grote emmer water neer zodat de waterpistolen bijgevuld kunnen worden.
 

Lees ook
6x de leukste uitjes als je kind een echte waterrat is >


Flessenvoetbal

Niets leuker dan een potje ballen: laat de kinderen in een cirkel of tegenover elkaar staan met voor hun voeten een met water gevulde plastic fles. Met een voetbal moeten ze proberen elkaars fles om te gooien terwijl ze die van zichzelf beschermen. Enne… laat de doppen achterwege, maar dat had je natuurlijk wel begrepen.Bowlen

Leuke variant op het voetbal: maak je eigen bowlingbaan door de met water gevulde flessen in een driehoek bij elkaar te zetten. De kinderen gooien of rollen de bal over de baan: wie scoort als eerste een strike?

 

Waterballonnen

Een gouwe ouwe: vul enkele ballonnen met water en span een lijn in de tuin. Hang de ballonnen goed vast en laat de kinderen de ballonnen om de beurt kapotslaan met een stok. Pret gegarandeerd. Nog leuker: met een waterpistool van een afstandje goed mikken tot de ballonnen knappen.

 

Restaurant

Verdeel de kinderen in twee teams: de obers en de restaurantgasten. Zet een paar stoelen en hoge obstakels neer als hindernissen en laat de obers met een dienblad met bekertjes water het parcours afleggen. Een lastige klus, want de gasten gooien ondertussen natte sponzen naar ze toe. De bekertjes verdwijnen aan het einde van het parcours in een lege emmer. Draai de rollen halverwege om: hebben de obers of gasten het meeste water overgebracht?

 

Glijbaan

Wat is er leuker dan je eigen waterglijbaan in de achtertuin? Leg een stuk zeil in het gras, sproei ‘m nat met water en gebruik wat zeep om het zeil glad te maken. De kinderen nemen een aanloopje en glijden maar! Let er wel op dat de baan goed nat blijft, dus zet één van de kinderen ernaast met de tuinslang (kun je zelf lekker blijven zonnen).
 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

gamehallen kinderen
Beeld: Pexels

Gamehallen hadden voorheen niet het allerbeste imago (troosteloos, om een voorbeeld te noemen). Maar deze arcadehallen zijn écht heel leuk voor je kinderen - en stiekem ook voor jezelf.

1. Gamestate

In: Utrecht (maar er zit er ook eentje in Rotterdam en Kerkrade)

Vorig jaar werd-ie met veel bombarie in Utrecht geopend: Gamestate, de grootste gamehal van de Benelux, jawel! In deze retro gamehal spelen je kinderen (en jij) old school spelletjes als Mario Kart, Pacman en Donky Kong. Maar ook moderne games als Angry Bird en Candy Crush ontbreken niet. Deze arcadehal is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, die aan het eind van de dag ook nog eens een leuk prijsje mogen uitzoeken.

 


2. Funhouse

Kermisfananten kunnen hier hun hartje ophalen. Er zijn tal van attracties die je van de jaarlijkse kermis kent: ballen schieten, schuifautomaten en een draaimolen. Allemaal leuk en aardig, maar de videospellen mogen er ook zijn. Autoracen, dansen, schieten: alles kan. Net als rammen op de flipperkast - dat is zoiets als fietsen, je verleert het nooit.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

3. Bonami

In: Zwolle

Wil je naast lol maken en spelletjes spelen je kinderen iets van historisch besef bijbrengen? Dan vind je de perfecte combi in het Bonami Spelcomputer Museum. De museumcollectie telt computers in alle soorten en maten en begint in het jaar kruik (nou ja…) met floppy’s en de eerste pc. In de Arcadehal staan zo'n vijftig arcadekasten en flipperkasten. Leuk: met een groot deel van alle tentoongestelde items kan gewoon gespeeld worden. Van spelen op de eerste pong-computers tot de nieuwste snufjes: je vindt het hier.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: Dit zijn de leukste sprookjesparken in Nederland >

 

4. The Game Box

In: Almere

Klassiek meets modern in deze Flevolandse gamehal. Je kunt ouderwets een knuffel winnen voor je geliefde (of laten winnen) door loeihard op een boksbal te meppen. Je kids kunnen met simulatoren voor dinosaurussen vluchten in de wereld van Jurassic Park. Jullie kunnen weddenschappen afsluiten wie het snelste is in een autorace en samen dansen  met Dance Dance Revolution. Door te gamen verdienen jullie tickets, waarmee je prijzen kunt uitkiezen. Mop mop, gas d’r op!

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

5. Funland

In: Scheveningen

Zin in actie na een dagje strandhangen? Of laat het Hollandse weer jullie in de steek? Op de Scheveningse boulevard zit een van de bekendste gamehallen van Nederland: Funland. Je kinderen kunnen helemaal losgaan op nostalgische kermisattracties én de nieuwste arcade games. Airhockey, de Hoover of de DDR Dance Machine (dit is blijkbaar een rage uit Japan, niet het voormalige Oost-Duitsland): vervelen doen jullie je er geen moment, beloofd.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >