Hoe kies ik geschikt speelgoed voor mijn kleuter?

05.10.2021 12:57
hoe kies ik geschikt speelgoed kleuter Beeld: Getty Images

Hieperdepiep: je kind wordt vier jaar en is vanaf nu een echte kleuter. Welk speelgoed is voor hem geschikt? En waar moet je op letten bij aanschaf? Wij zochten het voor je uit.

Zodra je kind vier kaarsjes uitblaast, is er sprake van een nieuwe mijlpaal: hij neemt afscheid van de kinderopvang of peuterspeelzaal. Daarmee is het tijd voor het echte werk: de basisschool.
 

Ontwikkeling van een kleuter

Als kleuter leert je kind op school ontzettend veel. Hij gaat de slag met letters, begint tot twintig te tellen en leert over de dagen, weken en seizoenen. Ondertussen wordt hij motorisch steeds sterker: rennen, springen, fietsen doet hij het liefst de hele dag. Ook de ontwikkeling van de fijne motoriek gaat hard. Knutselen, puzzels maken, werken met kralen en tekenen horen er allemaal bij.

Is je kind eenmaal vijf, dan is hij op en top kleuter en kan hij zich ook steeds beter uitdrukken. Hij kan bijvoorbeeld vertellen wat hij in het weekend of in de vakantie heeft gedaan. Ook leert hij steeds beter om te luisteren.
 

Waar let je op, als je speelgoed voor je kleuter koopt?

Ga je speelgoed uitzoeken voor je  kleuter, bedenk je dan eerst welke (motorische) vaardigheden hij al aardig kan. En van welke voorwerpen wordt je kind enthousiast? Zo voorkom je dat je kleuterspeelgoed koopt dat later een miskoop blijkt te zijn, omdat je kind er gefrustreerd van raakt of omdat het juist te simpel voor hem is.
Het beste kun je speelgoed kopen waar je kleuter al redelijk mee overweg kan, maar waardoor hij nog wel uitgedaagd wordt.
 

Lees ook:
Dit zijn de leukste LEGO Junior-bouwsets >

 

Wat voor speelgoed is geschikt voor een kleuter?

Kleuters zitten vol fantasie. Niets leuker dan een stel verkleedkleren aandoen en in de huid van een politieman of prinses te kruipen. Is je kind een verzorgend type? Koop een leuke pop met accessoires, zoals een kinderwagen en bedje.

Ook met constructiespeelgoed zit je altijd goed. Je kind kan uren bouwen met pakketten van bijvoorbeeld Lego of Playmobil. Het prikkelt de fantasie en is perfect voor het ontwikkelen van de fijne motoriek. En had je al aan een knikkerachtbaan of leuke werkbank voor je kleuter gedacht?

Op school leert je kind steeds meer over cijfers en letters. Thuis kun je daar goed bij aansluiten door speelgoed te kopen waar hij verder mee kan oefenen. Denk aan een telraam, een (kalender)klok of speciale spellen waarmee je kind woordjes en getallen kan oefenen.

Is je kind in de zomer jarig of kijkt de Kerstman alvast vooruit? Maak je kleuter blij met buitenspeelgoed. Een waterspeelset, leuke glijbaan of trampoline zorgt voor uren speelplezier en je kind kan mooi z’n energie kwijt.
 

Waar let je verder op?

Het maakt natuurlijk niet uit wát je koopt, maar belangrijk is wel dat je altijd op de veiligheid let. Koop geen speelgoed voor je kleuter met scherpe hoeken of onderdelen die gemakkelijk losschieten. Tip: kies voor stevig materiaal, zoals houten speelgoed, zodat het lang meegaat.

Bron: Onderwijsconsument

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >