Heeft je kind driftbuien? Dit is het ultieme driestappenplan
O god, daar ligt je kind weer languit op de vloer in de supermarkt omdat jij geen Dora-koekjes wil kopen. Herkenbaar? Ja. Leuk? Nee.Vanaf het eerste jaar krijgen kinderen steeds meer een eigen wil. Dat kan natuurlijk niet altijd. En na het zeggen van het ‘’boosaardige’’ woord: nee, kan een kind soms een driftbui krijgen. Een heel normaal verschijnsel van emotionele ontwikkeling, natuurlijk. Maar ja. Ook wel onhandig en irritant, op sommige momenten.
Hierbij een driestappenplan waarmee je de driftbuien minder heftig kunt maken:
Toon begrip
Het belangrijkste als je kind een driftbui hebt is om in ieder geval begrip te tonen. Je hoeft niet je mening te geven of je het eens bent met de boosheid, maar begrip tonen is vaak al genoeg. Blijf zelf rustig, ook al is de verleiding groot om erin mee te gaan.
Vraag of je kind hulp wil
Na het tonen van begrip, kun je op een rustige toon vragen gaan stellen. Vraag je kind: ‘Heb je hulp nodig? , of Wil je dat ik je een knuffel geef?’. Door vragen te stellen gaan kinderen nadenken over hun gevoelens en krijgen ze door dat er een oplossing voor de gevoelens is. Geef je kind keuzes: dan heeft het het gevoel dat ze hierin in de controle zijn.
Blijf dichtbij
Soms lijkt het beter om je kind met rust te laten en even alleen te laten zijn, door hem of haar bijvoorbeeld op de gang ’te laten afkoelen’. Doe dat niet: het is juist beter om dichtbij te blijven. Fysieke nabijheid kalmeert namelijk het emotionele deel van ons brein. Daarnaast voelt je kind zich gesteund, zeker als je hem of haar knuffelt. Dan maakt je kind het stofje oxytocine aan, waardoor er sneller rust en acceptatie komt. Je kunt dan beter een kwartiertje later, als alles is bekoeld, nog in woorden vragen wat er nou precies aan de hand was. Laat je kind het uitleggen en geef een luisterend oor.
Bron: Famme
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.