Eerlijk over Sinterklaas: ‘Het is een onzinverhaal en we fokken kinderen ermee op’

19.11.2022 12:37
dingen die ik mis kinderen niet meer in Sinterklaas geloven Beeld: Shutterstock

Natuurlijk, je kunt de illusie jaren volhouden, maar deze moeders vragen zich af: waarom zou je? Het Sinterklaasfeest blijft net zo leuk wanneer je het wél weet. Scheelt een hoop hysterie.

Sandra (45): “Vanaf het begin ben ik eerlijk geweest tegen mijn kinderen. Mijn moeder heeft dat ook zo gedaan, en ik herinner me dat die eerlijkheid voor mij niets afdeed aan de beleving van het feest. Dus toen mijn oudste zoon in de kleuterleeftijd begon door te vragen, legde ik uit hoe het zat.

Droom naar de knoppen

Blijkbaar heeft hij daarna iets tegen een Piet gezegd in de klas en hebben andere kinderen dat opgevangen. Want niet veel later werd ik staande gehouden door een andere moeder op het schoolplein: hoe ik het in mijn hoofd haalde om de droom van al die kleine kinderen naar de knoppen te helpen. Ze torende boven me uit – en ik ben al 1.80 meter – en wapperde vervaarlijk met een hand vol puntige nagels terwijl ze heel boos werd, ten overstaan van alle andere ouders. Het was, kortom, nogal een vertoning.

“Hoe ik het in mijn hoofd haalde om de droom van al die kleine kinderen naar de knoppen te helpen”

Ja, ik was wel even van mijn stuk gebracht. Maar heb toch uit kunnen leggen dat de andere kinderen totaal niet onder de indruk waren van het verhaal van mijn zoon. Sinterklaas ging weer voorbij, het liep met een sisser af. Maar mijn zoon heb ik wel op het hart gedrukt om er niet meer in de klas over te praten.”

Lees ook – ‘Ik vertel mijn kinderen eerlijk dat Sinterklaas niet bestaat’ >

Waarom zou je?

Jennifer (35): “Toen mij als kind de waarheid over Sinterklaas werd verteld, voelde ik me genept. Mijn dochter van twee wil ik daarom niet voorliegen. Het is een onzinverhaal en we fokken kinderen ermee op: waarom zou je daar aan mee willen doen? Ik koop wel cadeautjes, omdat mijn familie graag wil dat we met hen meedoen. En ik zie dat mijn dochter ook wel van het feestje geniet. Maar aan het eind van het verhaal weet mijn dochter gelukkig al wel dat het allemaal nep is.”

 

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.