‘Mijn dochter legt op weg naar school een zelfbedacht parcours af met allerlei restricties’

21.01.2023 14:53
herfstvakantie-kind-in-nijmegen

Alleen op de rand van de stoep lopen, hinkelend over het zebrapad of elke streep vermijden: kinderen hebben soms vreemde regels.

David (37), vader van Benthe (7): “Op zich is mijn dochter geen uitzondering. Ik denk dat ieder kind zichzelf weleens de regel oplegt dat hij niet op de randjes van de stoeptegels mag staan, alleen op de witte strepen van het zebrapad moet lopen of over elke rand moet springen. Maar mijn dochter neemt haar ‘taken’ al maanden bloedserieus.

Lees ook – ‘Help, mijn peuter heeft een gênante tic’ >

Volledig parcours

Elke dag als ik Benthe naar school breng, ongeveer anderhalve kilometer van ons huis, moet ik er tien minuten langer voor uittrekken – anders komen we flink te laat. Ze is ermee begonnen toen ze naar groep drie moest. Dat vond ze zo griezelig dat ze een soort houvast voor zichzelf heeft bedacht. Dit helpt haar ’s morgens om de spanning voor school los te laten.

“Dit helpt haar ’s morgens om de spanning voor school los te laten”

Ik tref het, ik mag mijn gewone tred aanhouden, maar Benthe springt, vliegt, hinkelt en huppelt en heeft voor elke meter een ander parcours bedacht met allerlei opgaven en restricties.”

Trekt je kind van de ene op de andere dag opeens dwangmatig met zijn hoofd, maakt aan de lopende band een gek geluid of schraapt elke minuut zijn keel? Zo herken je tics, en dit is wat je eraan kunt doen.

 

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.