‘Help, mijn peuter heeft een gênante tic’

26.02.2021 11:43
peuter_heeft_genante_tic

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat hulp gebruiken. Elke week vertelt een moeder over haar dilemma.

Juul (35), moeder van Sara (3): ‘Van tanden poetsen tot schoenen uittrekken en languit op de bank ploffen: mijn dochter heeft sinds kort de gewoonte om alles na te doen wat ik doe. Zelfs als ik griep – inclusief heftige hoestbuien – heb, vindt ze het hilarisch om me te imiteren…

 

Ongemakkelijk

Dat kopieergedrag hoort nu eenmaal bij een peuter van haar leeftijd en ik heb er ook nooit een probleem van gemaakt. Tot ik merkte dat die grappige hoest voor Sara sinds een paar dagen een zenuwtic is geworden, en het op sommige momenten best gênant wordt. Want of we nu in de lift of in de rij van de kassa staan: om de haverklap zet ze een aanstellerig hoestje op. En ja, daar worden velen in deze tijd allesbehalve vrolijk van. 

 

Lees ook
Dit zijn de verschillende soorten hoesten bij kinderen >

 

Kwetsbare ouderen

Ik ben zelfs een keer aangesproken door een vrouw in de supermarkt. Of het wel slim was om mijn zieke kind mee naar buiten te nemen – op een plek waar veel kwetsbare ouderen rondlopen. Ik snap haar angst, maar mijn dochter is overduidelijk niet ziek. Daar durf ik vergif op in te nemen. 

 

Wat kan ik doen?

Sara weet dat ik het niet prettig vind als ze nep hoest, ik heb haar ook uitgelegd waarom. Maar wat ik ook doe (boos worden, negeren en er een grapje van maken), ze stopt er niet mee. En ik begin me steeds ongemakkelijker te voelen als we de deur uitgaan. Wat kan ik doen om mijn dochter van haar tic af te helpen?

 

Meer persoonlijke verhalen lezen? Volg Kek Mama op Facebook >