Tics bij kinderen: dit kun je eraan doen

28.06.2023 14:36
tics bij kinderen Beeld: Shutterstock

Van de ene op de andere dag trekt je kind opeens dwangmatig met zijn hoofd, maakt aan de lopende band een gek geluid of schraapt elke minuut zijn keel. Is het een tic, of is er iets anders aan de hand? Zo herken je tics, en dit is wat je eraan kunt doen.

Wat is een tic?

Een tic is een snelle, plotselinge en steeds terugkerende beweging of geluid. Je kind maakt bijvoorbeeld repeterende bewegingen met zijn vingers, schudt met zijn hoofd, of klakt met zijn tong. Soms hebben kinderen meerdere tics tegelijk. Ze zijn moeilijk tegen te houden, al kan je kind zijn tic, wanneer je hem erop wijst, waarschijnlijk wel een paar minuten tegenhouden. Ook het continu gebruiken van een stopwoord kan een tic zijn.

Tics ontstaan in de hersenen. Medici nemen aan dat erfelijkheid een rol speelt. Bij een kind met aanleg, kunnen tics getriggerd worden door spanning, stress of vermoeidheid. Dat kan de ene dag erger zijn dan de andere. Wanneer een kind slaapt of heel geconcentreerd ergens mee bezig is, blijft de tic vaak uit.

Bewegingstics worden ook wel motorische tics genoemd; geluiden vallen onder de vocale tics.

Hoeveel kinderen hebben er last van?

Zo’n vijftien procent van alle basisscholieren heeft weleens last van een tic; het vaakst wanneer ze tussen de zeven en elf jaar zijn. Jongens en meisjes hebben er even vaak last van, al wordt ook wel gezegd dat tics bij jongens iets vaker voorkomen. Ook volwassenen kunnen tics hebben.

Lees ook – ‘Mijn zoontje (7) heeft vijf tics, soms allemaal tegelijk. Mijn man en ik worden er gek van’ >

Hoe ga je ermee om?

Ten eerste: de meeste tics gaan vanzelf weer over. Soms na een paar maanden, maar soms ook pas na een jaar. Hoewel het voor ouders niet altijd prettig is wanneer hun kind een tic heeft  – sommigen ervaren het als gênant, wanneer de tic erg storend of opvallend is – is er doorgaans geen reden tot zorg. Vaak heeft je kind zelf helemaal niet door dat hij een tic heeft. Wanneer je er dus geen of weinig aandacht aan besteedt, gaat de tic vanzelf weer over. Er veel aandacht aan besteden, kan de tic juist verergeren.

In zeldzame gevallen kan er sprake zijn van een tic-stoornis. Dan heeft je kind vaak meerdere tics tegelijk, die gedurende een lange tijd zoveel tot uiting komen, dat het hem beperkt in zijn functioneren. Gilles de la Tourette is zo’n tic-stoornis.

Is het te verhelpen?

Zoals we al schreven, gaan de meeste tics vanzelf weer over. Ben je bang dat er sprake is van een tic-stoornis, dan is een bezoek aan de arts verstandig. Die kan in het ergste geval medicijnen voorschrijven. Er zijn gelukkig ook gewoon trainingen en ontspanningsoefeningen om tics tegen te gaan.

Nog meer Kek Mama? Volg ons op Facebook en Instagram.