Leuke rekenspelletjes die je in de tuin kunt doen

05.04.2020 08:02
rekenspelletjes tuin Beeld: Shutterstock

Is je kind buiten wel uitgespeeld met z’n voetbal of springtouw? Speel dan samen met hem één van deze rekenspelletjes in de tuin: leuk én leerzaam.

Getallenlijn

Des te meer tegels je in de tuin hebt, des te beter dit rekenspelletje werkt. Pak een doos stoepkrijt erbij en laat je kind een zo lang mogelijke lijn tekenen. Daarna schrijft hij steeds op dezelfde afstand van elkaar een reeks tientallen: tien, twintig, dertig… met daartussen streepjes voor de eenheden – tot het einde van de lijn.

Klaar? Gooi dan samen met je kind om en om met een dobbelsteen: je springt op de getallenlijn naar het getal dat je gooit. Bij elke nieuwe gooi moet je kind rekenen waar hij naar toe moet springen. Wie is het eerste aan het einde van de lijn en heeft gewonnen?
 

Hinkelen

Met stoepkrijt kun je natuurlijk ook heel gemakkelijk een piramide tekenen waar je kind op moet gaan hinkelen. Gemakkelijk van één naar tien, of gebruik bijvoorbeeld één van de tafels om het moeilijker te maken.
 

Balsommen

Zijn er meerdere kinderen? Zet die dan in een kring in de tuin en roep jezelf uit als spelleider. Je noemt een som en gooit de bal naar één van de kinderen, die het antwoord moet geven en de bal weer naar jou terug moet gooien. Op die manier leren ze bijvoorbeeld hoofdrekenen of tafels te oefenen.
 

Klokkijken

Wil je je kind stimuleren om te leren klokkijken? Teken dan een paar grote cirkels op je tuintegels en schrijf er de cijfers één tot en met twaalf. Noem een tijd en laat je kind per klok de juiste tijd aangeven door zelf als wijzers op de grond te gaan liggen. Met stoepkrijt tekenen kan natuurlijk ook.
 

Meten

Is je kind al wat ouder, dan kan hij met een meetlint aan de slag: hoe lang is de afstand tussen de achterdeur en het tuinhek? En hoeveel meter gras hebben jullie in de tuin liggen?
 

Bron: Juf Maike & Oefenweb
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >