7x waterspelletjes voor in de tuin of op straat

16.06.2022 14:45
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Wat doe je als het warm is en je geen zin hebt om de hort op te gaan? Simpel: leuke waterspelletjes in de tuin of op de stoep. Wij zetten de leukste waterspelletjes op een rij.

1. Ping Pong

Een glas, pingpongballetje en een waterpistool: meer heb je niet nodig voor een uurtje plezier. Dit spel wordt gespeeld in teams van twee.

Zet de kinderen twee meter uit elkaar: de één houdt een glas vast met een pingpongballetje erin. De ander spuit met z’n waterpistool water in het glas. Des te meer water, des te hoger het balletje – en op een gegeven moment valt die uit het glas. Bij welk team lukt dit het eerste?

2. Schilderen

Is je kind goed in tekenen? Laat ‘m dan lekker z’n gang gaan met een kwast en een emmer water. Heb je niet genoeg tegels in de tuin, dan kan hij z’n zelfportret natuurlijk gewoon op de stoep maken voor het huis.

3. Ballonwerpen

Vul een aantal ballonnen met water. Pak een doos stoepkrijt erbij en teken een startlijn en een aantal cirkels op je tuintegels of voor de voordeur. Maak ze in verschillende groottes en zorg er ook voor dat de afstanden ertussen variëren.

Zet een waarde in de cirkels: de kleine zijn meer waard, net als de cirkels die het verst weg liggen. Daarna gooit ieder kind een aantal waterballonnen. Degene die opgeteld de hoogste score heeft, is de winnaar.

4. Waterdans

Een variant op de stoelendans: zet een aantal emmers met water in een kring met voldoende ruimte ertussen. Zet een leuk muziekje aan (niet te hard, zodat je de buurt te vriend houdt) en laat de kinderen dansen rond de kring.

Als de muziek stopt, gaan de kinderen zo snel mogelijk zitten op één van de emmers. Degene die droog is, valt af. Bij elke ronde haal je een emmer weg en wie het laatst overblijft, wint. Enne… we zeggen het toch maar even; dit spelletje doe je natuurlijk met je zwembroek aan.

Lees ook: Dít zijn de leukste zwembaden voor in je tuin

5. Soeplepelrace

Ken je dat oer-Hollandse spelletje, waarbij je moet rennen met een ei op een lepel? De soeplepelrace lijkt daarop.

Verdeel een klein groepje kinderen in twee teams en zet bij de startlijn een volle emmer en aan het einde bij de finish een lege emmer. Laat ieder team met een grote soeplepel het water van de ene naar de andere emmer lopen. Voor een extra moeilijkheidsgraad zorg je voor wat leuke obstakels onderweg. Zelf hou je de stopwatch in de gaten – wie lukt het om als eerste al het water te transporteren?

6. Waterproeverij

Hoezo, water smaakt altijd hetzelfde? Niet als je er lekkere vruchten of kruiden aan toevoegt.

Vul een aantal kannen met water en vul iedere kan met in stukjes gesneden aardbei, citroen, komkommer en munt. Laat de kinderen geblinddoekt aan de tuintafel proeven: wat zit er in het water? Voor de extra glibber… eh, funfactor doe je het met gevulde ijsblokjes.

7. Waterpinata

Voor wie het originele spelletje niet kent: in Mexico is het traditie om een felgekleurd figuur te vullen met snoep of cadeautjes en die op te hangen. Kinderen mogen er geblinddoekt tegenaan slaan – lukt het om de figuur te breken, dan staan ze onder een stortregen van snoep.

Hetzelfde kun je natuurlijk doen met water (en zwemkleding…) Om te voorkomen dat je eerst uren bezig bent om een figuur te knutselen, gebruik je gewoon een vuilniszak. Vul die met ongeveer twee liter water en hang ‘m op in je tuin. Blinddoek je kind en de (natte) pret kan beginnen.

Bron: Wow! Opvoedcoaching

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.