Dit moet je weten over de mazelen

16.09.2019 07:10
weten over mazelen kind Beeld: Shutterstock

Mazelen is een van de meest besmettelijke ziektes die er zijn. Maar wat is het precies en hoe komt je kind er vanaf?

Het virus wordt van mens op mens overgedragen. Mazelen geeft met name (hoge) koorts en vlekken op de huid. Het virus is overdraagbaar via snot en speeksel – via de lucht wordt het verspreid in kleine druppeltjes.
 

Symptomen

Na besmetting met het virus duurt het nog wel tien dagen voordat de eerste klachten beginnen. Behalve koorts, krijg je ook rode vlekjes. Aan de binnenkant van de wangen kun je ook witte vlekjes krijgen. De vlekken op het lijf worden geleidelijk aan bruin. Ze kunnen samen uiteindelijk grote vlekken vormen en het kan gaan jeuken. Ook hoesten, verkoudheid en rode ogen hebben zijn klachten die veel voorkomen.
 

Lees ook:
Wat is endometriose en wat kun je eraan doen? >

 

Wat kun je er tegen doen?

De ernstige vorm van mazelen komt vooral voor bij kinderen onder de vijf jaar en bij volwassenen die geen vaccinaties hebben gehad. Als je kind twee prikken tegen mazelen heeft gehad (BMR-prikken), dan is de kans klein dat hij of zij mazelen krijgt. Als je kind maar één prik heeft gehad, kan hij wel mazelen krijgen. Krijgt je kind het toch, of denk je dat het mazelen zijn, dan kun je het beste zo snel mogelijk de dokter bellen. Mazelen kunnen namelijk ook ernstige gevolgen hebben als er niets wordt gedaan, zoals een hersenvliesontsteking.

Tegen mazelen bestaan geen medicijnen. Als je kind er last van heeft, dan is rust houden, veel drinken en uitzieken het beste advies. Meld het ook altijd op school als je denkt dat je kind mazelen heeft. Meestal geneest een kind na 7 tot 10 dagen.
 

Bron: RIVM

 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!