Dilemma: ‘Zal ik mijn baby thuishouden van de opvang uit angst voor de mazelen?’

14.05.2024 14:34
het dilemma zwangerschap na miskraam Beeld: Getty Images

Dat het ouderschap uitdagend is hoeven we je niet te vertellen. Er is geen handboek en er is geen one size fits all. Logisch dus dat je soms met vragen en dilemma’s zit. Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week: Lauren (30) twijfelt of ze haar baby thuis moet houden van de opvang om hem te beschermen tegen de mazelen.

Lauren (30): “Mijn zoontje van 5 maanden gaat sinds een paar weken naar de opvang. Dat vond ik ontzettend spannend en voor hem was het ook even wennen, maar het gaat steeds beter. Waar we de eerste weken te horen kregen dat hij huilerig was en snel schrok van harde geluiden, horen we nu vooral dat het goed gaat en dat hij het naar zijn zin heeft. Superfijn natuurlijk! Inmiddels zit ik met iets anders, namelijk de mazelen-uitbraak in Eindhoven. Wij wonen daar niet al te ver vandaan.

Thuishouden vanwege de mazelen

Ik twijfel er nu sterk aan om mijn zoontje thuis te houden. Hij is nog niet gevaccineerd tegen de mazelen, dat vaccin krijgt hij pas bij 14 maanden. Mijn vriend is het niet met me eens. Ten eerste omdat ons zoontje net een beetje gewend is op de opvang. Hij is bang dat we weer opnieuw kunnen beginnen als we hem nu een periode thuishouden. Ten tweede vraagt hij zich af hoe lang ons zoontje dan thuis moet blijven, aangezien hij pas over 9 maanden gevaccineerd wordt. Als hij niet naar de opvang gaat, dan moeten wij dit zelf opvangen door minder te gaan werken. Dankzij onbetaald ouderschapsverlof is dit wel te regelen, alleen gaan we dat flink voelen in onze portemonnee als het 9 maanden duurt.

Dilemma

Het RIVM heeft niet het advies gegeven om ongevaccineerde kinderen preventief thuis te houden van de opvang. Toch zou ik dat wel graag willen. Ik maak me gewoon ontzettende zorgen. Sinds mijn zoontje naar de opvang gaat, heeft hij al een flinke verkoudheid en een pittige buikgriep achter de rug. We hebben dus gelijk gezien hoe snel het kan gaan met virusjes op de opvang. Aan mazelen kunnen kinderen doodgaan. Zo las ik eens een verhaal over een baby die een hersenontsteking kreeg door mazelen en daaraan overleed. Mijn vriend vind dat ik doorsla in mijn ‘bezorgde moeder-theorieën’ en ‘doemscenario’s’, maar ik neem liever het zekere voor het onzekere.”

Meepraten? Dat kan via onze Facebookpagina!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.