leukste wiegjes baby
Beeld: Shutterstock

Je kunt je baby meteen in een ledikantje leggen, maar er ook voor kiezen om hem de eerste maanden in een wieg te laten slapen. Waar moet je bij de aankoop dan op letten en welke modellen zijn er? Wij zochten het voor je uit.

Een wieg is een veilige plek voor je baby om te slapen, maar alleen de eerste drie tot zes maanden. Daarna gaat je baby meer bewegen en de eerste tekenen van omrollen vertonen. Hij gooit dan z’n beentjes in de lucht en wiebelt naar één kant.

Article continues after the ad

Rolt hij om, dan kan hij nog niet meteen terugrollen en kan hij tegen de zijkant van de wieg aankomen, die meestal dicht is. Dit kan leiden tot verstikkingsgevaar. Het is dus verstandig om je baby vanaf dat moment in een ledikant te leggen.
 

Voordelen van een wieg

Tot die tijd is een wiegje een prima slaapplek en biedt het ook voor jouzelf voordelen. Een wiegje is namelijk klein en neemt weinig ruimte in.
Als je je baby bij jou op de kamer laat slapen, hoef je dus geen groot ledikant neer te zetten. In een wiegje dat als co-sleeper dient, kun je je baby bovendien direct naast jouw eigen bed laten slapen en hoef je er ’s nachts niet uit voor borstvoeding of de speen.
 

Waar op letten?

Er zijn een aantal dingen waar je bij aanschaf rekening mee moet houden, bijvoorbeeld de afmetingen: hij moet minimaal 30 centimeter diep zijn, 45 centimeter breed en 80 centimeter lang.

Er mogen ook geen scherpe randen of punten aan zitten waar je kleintje zich aan kan bezeren en de wieg moet stevig staan. Staat de wieg op wieltjes, check dan of er een rem op zit. Hier lees je nog meer waar een goede wieg aan moet voldoen.

Wiegjes zijn er in allerlei soorten en maten. Wij zetten een aantal leuke en praktische modellen voor je op een rij:

Co-sleeper

leukste-wiegjes-baby
Een compact, licht wiegje dat in vijf hoogtes instelbaar is. Hij past dus naast ieder bed en omdat de zijwanden van gaas zijn, zie je je baby altijd liggen en is er voldoende ventilatie.

Je koopt ‘m hier.

 

Reiswieg

leukste-wiegjes-baby
Wil je het wiegje niet alleen thuis gebruiken maar ook meenemen naar opa en oma of bij een weekendje weg?

De Soozly reiswieg klap je handig in en weegt nog geen vijf kilo. Extra fijn: er zit een speciaal op maat gemaakte klamboe bij die je met drukknopen vastmaakt. Geen gedoe met muggen en ander ongedierte, dus.

Koop dit wiegje hier.

 

Wieg en stoel in één

leukste-wiegjes-baby

Dit wiegje kun je gerust een alleskunner noemen. Je vormt ‘m namelijk in een handomdraai om als verhoogde ligstoel, eerste eetstoel of gewone eetstoel.

En geen nood als de eerste fruit- en groentehapjes op de bekleding komen, want die gooi je zo in de wasmachine.

Je koopt dit wiegje hier.

 

Schommelwieg

leukste-wiegjes-baby

Zoek je een wiegje dat ook in de schommelstand kan, dan zit je goed met deze van Little World. Met een handig kliksysteem kun je wisselen tussen beide posities.

Je koopt het wiegje hier.

 

Rieten mand

leukste-wiegjes-baby

Je kunt als wieg ook een mand gebruiken die aan de veiligheidseisen voldoet. Zoals deze gevlochten Mozes-mand, die gemaakt is van palmbladeren. Er wordt een chemicaliënvrij matrasje bijgeleverd en een standaard is los verkrijgbaar. Maar je kunt ‘m natuurlijk ook zó verplaatsen (zonder je kleine erin…) want hij is lekker licht.

Koop ‘m hier.


Bron: Baby op komst

 

 

Lees ook: Waarom baby's volgens dit onderzoek tot hun derde bij hun moeder in bed moeten slapen >