fouten kinderautostoel
Beeld: Pixabay

Autozitjes zorgen tijdens een botsing voor vijftig procent minder letsel bij kinderen, maar dan moet je het ding wel op de juiste manier gebruiken. Drie op de vier kinderen blijken niet op de juiste manier te zitten. Wat zijn de meest gemaakte fouten? Dat lees je hieronder.

Winterjas aanlaten

Vooral in de winter kan het voorkomen dat ouders hun kind met winterjas en al in de autostoel zetten. Goedbedoeld natuurlijk, maar toch kun je 'm beter uitdoen: gordels kunnen bijna onmogelijk goed aanspannen als je kind een dikke jas draagt. Er blijft dan aardig wat ruimte over tussen de gordel en je kind, waardoor er een kans bestaat dat hij bij een botsing uit het stoeltje kan worden geslingerd. Houd maximaal een dikte van twee vingers aan tussen de gordel en je kind.

 

Lang vervoeren

Voor de veiligheid bij botsingen zit een baby altijd licht gebogen in een autostoeltje, maar hierdoor is er weinig mogelijkheid tot bewegen. Voor een goede motorische ontwikkeling moet je baby eigenlijk recht liggen en de benen vrij kunnen bewegen. Er wordt daarom geadviseerd kleine kinderen niet langer dan twee uur per dag in een autostoeltje te leggen. Maak je een langere rit? Probeer dan tussendoor te stoppen en laat je baby af en toe languit liggen.

 

 

Lees ook
Column Mariëtte: 'Op autovakantie met kinderen: hoe dééd mijn moeder dat?!' >

 

Airbag uitschakelen

Eigenlijk hoort je kind altijd achterin vervoerd te worden (dus niet op de passagiersstoel). Maar is het echt niet anders, zorg er dan voor dat de airbags voorin uitgeschakeld zijn. Dit kan verstikking bij een botsing voorkomen.

 

Met rijrichting mee vervoeren

Uit veiligheidsoogpunt kun je je kind het beste zo lang mogelijk achterwaarts vervoeren - krachten op het nekje bij een frontale botsing zijn dan tot vijf keer zo laag. Na vijftien maanden kunnen de stoeltjes ook met de rijrichting mee gezet worden.

 

Het stoeltje niet goed vastklikken

Inkopper natuurlijk, maar het autostoeltje mag niet meegeven als je bijvoorbeeld een bocht om gaat. Zorg er daarom voor dat het autostoeltje altijd goed is vastgemaakt. Met de nieuwe lichting autostoeltjes (met ISOFIX) is het gelukkig bijna onmogelijk om dit fout te doen: het is gewoon inklikken en klaar.

 

Kies voor een stoeltje met rugleuning

Veel mensen gebruiken een zitverhoger als hun kind al wat ouder is. Maar dat is niet voldoende. Je kunt beter een stoeltje met rugleuning aanschaffen, zodat je kind beter beschermd is bij een botsing van opzij. Kies alleen voor een verhoger zonder rugleuning als je kind al bijna groot genoeg is om met een gordel in de auto te zitten.

 

Trek de autogordel strak aan

Als je baby zit of slaapt, mag er geen speling tussen het autostoeltje en de stoel of bank zitten. Zorg er voor dat je het heupgedeelte van de autogordel daarom altijd zo strak mogelijk aantrekt.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

blaren kinderen
Beeld: Pixabay

En dan ineens zit er zo’n gemene blaar op de hiel of teen van je kind. Zo pak je dit euvel aan.

Zo ontstaan blaren bij kinderen

Iedereen heeft weleens last van een blaar op z’n voet. Blaren ontstaan als er te veel druk of wrijving op de voet komt (meestal op de hiel of onder de voet). Vaak is een slechtzittende schoen de boosdoener: bijvoorbeeld een nieuwe schoen die nog moet worden ingelopen en in het begin nog knelt. Maar ook te grote schoenen kunnen voor problemen zorgen: doordat de voet steeds schuift in de schoen, ontstaat er wrijving en dus een risico op blaren.

 

Hoe voorkom je blaren?

Blaren voorkom je door te zorgen voor goed passende schoenen. Zoals gezegd: niet te klein en niet te groot. Koop schoenen dus niet ‘op de groei’. Laat je kind nieuwe schoenen rustig inlopen. Eerst een paar uur, dan pas de hele dag.

 

Lees ook
Dit moet je weten over een zonnesteek bij kinderen >

 

Doorprikken of niet?

In principe hoeven blaren niet behandeld te worden. Laat de blaar dus gewoon zitten als je kind er geen last van heeft. Maak ‘m wel goed schoon met water en zeep, spoel dat af en maak alles goed droog met een tissue. Plak er een grote pleister op die de hele blaar bedekt. Er zijn ook speciale blaarpleisters te koop. Deze verzachten de pijn en hebben een vocht absorberende werking.

Heeft je kind wel last van de blaar? Dan kun de blaar doorprikken. Dat doe je zo:

 • Was je handen grondig
   
 • Maak de blaar en de huid eromheen schoon met een huidreinigingsmiddel (bijvoorbeeld jodium)
   
 • Pak een steriele naald en prik de blaar op twee plekken open: in de boven- en onderkant. Duw met een schoon watje of gaasje het vocht uit de blaar. Laat in verband met infectiegevaar de rest van de huid zitten.
   
 • Desinfecteer opnieuw de huid.
   
 • Dek de plek af met een pleister om te voorkomen dat er vuil of bacteriën bij komen.

 

Blaren op vakantie

Door de warmte, het dragen van knellende waterschoentjes en meer/langer lopen dan normaal, kunnen zeker op vakantie ook blaren ontstaan. Handel zoals bovenstaand, en raadpleeg een arts als je het in verband met infectiegevaar niet vertrouwt.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

jaloerse peuter
Beeld: Unsplash

Ja, ook peuters kunnen last hebben van het groene monster. Dit zijn de oorzaken van hun jaloezie en zo ga je daarmee om.

Waarom jaloers?

Niets menselijks is onze peuters vreemd. Dus logischerwijs kunnen ze soms flink jaloers worden. Het is een normale menselijke emotie, net als blijdschap of verdriet. Bovendien zijn peuters nog erg op zichzelf gericht. Empathie ontwikkelt zich meestal pas later, peuters kunnen zich nog moeilijk in een ander verplaatsen en gunnen een ander nog niet echt iets. En dus pakken sommige peuters rustig een nieuwe Barbie af van een vriendinnetje, simpelweg omdat ze die mooi vinden en ook willen hebben. Maar jaloezie bij peuters richt zich vooral op de aandacht van ouders. Of eigenlijk: als die aandacht naar een ander kind gaat, bijvoorbeeld als er een nieuw broertje of zusje wordt geboren. Dan kan er een ware concurrentiestrijd losbarsten.

 

Lees ook
KIND: Zo beleeft een peuter verstoppertje >

 

Zo herken je het

Een peuter die geplaagd wordt door jaloezie om jouw aandacht of liefde zal dat soms letterlijk zeggen: ‘Mijn mama! Afblijven!’ Of ze duwen hun concurrenten weg. Maar er zijn ook kinderen die dit minder duidelijk uiten. Sommige peuters gaan zich ineens lastiger gedragen: ze maken iets stuk, huilen om niets of gooien ineens hun theeserviesje door de kamer. Allemaal tekenen aan de wand die erop kunnen wijzen dat er sprake is van het groene monster.

 

Omgaan met jaloezie

Vermoed je jaloezie bij jouw peuter? Ga het gesprek aan en neem deze gevoelens serieus. Want ook jij bent soms een tikkie jaloers op je buurvrouw die voor de vierde keer dit jaar op vakantie gaat, of op die collega die een week na haar bevalling weer maat 36 had. Benoem het gedrag van je peuter: ‘Ik zie dat je het niet leuk vindt dat een ander met jouw speelgoed speelt/ik jouw zusje de fles geef.’ Dan voelt jouw kind zich al gezien en gehoord. Probeer als het enigszins kan je aandacht goed te verdelen en iets leuks in het vooruitzicht te stellen: ‘Straks maak ik een puzzel met jou.’ En realiseer je dat jaloezie een nuttige emotie is. Zo leert jouw peuter rekening te houden met een ander en dingen te delen. Wijze levenslessen, kortom.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >