fouten kinderautostoel
Beeld: Pixabay

Autozitjes zorgen tijdens een botsing voor vijftig procent minder letsel bij kinderen, maar dan moet je het ding wel op de juiste manier gebruiken. Drie op de vier kinderen blijken niet op de juiste manier te zitten. Wat zijn de meest gemaakte fouten? Dat lees je hieronder.

Winterjas aanlaten

Vooral in de winter kan het voorkomen dat ouders hun kind met winterjas en al in de autostoel zetten. Goedbedoeld natuurlijk, maar toch kun je 'm beter uitdoen: gordels kunnen bijna onmogelijk goed aanspannen als je kind een dikke jas draagt. Er blijft dan aardig wat ruimte over tussen de gordel en je kind, waardoor er een kans bestaat dat hij bij een botsing uit het stoeltje kan worden geslingerd. Houd maximaal een dikte van twee vingers aan tussen de gordel en je kind.

 

Lang vervoeren

Voor de veiligheid bij botsingen zit een baby altijd licht gebogen in een autostoeltje, maar hierdoor is er weinig mogelijkheid tot bewegen. Voor een goede motorische ontwikkeling moet je baby eigenlijk recht liggen en de benen vrij kunnen bewegen. Er wordt daarom geadviseerd kleine kinderen niet langer dan twee uur per dag in een autostoeltje te leggen. Maak je een langere rit? Probeer dan tussendoor te stoppen en laat je baby af en toe languit liggen.

 

 

Lees ook
Column Mariëtte: 'Op autovakantie met kinderen: hoe dééd mijn moeder dat?!' >

 

Airbag uitschakelen

Eigenlijk hoort je kind altijd achterin vervoerd te worden (dus niet op de passagiersstoel). Maar is het echt niet anders, zorg er dan voor dat de airbags voorin uitgeschakeld zijn. Dit kan verstikking bij een botsing voorkomen.

 

Met rijrichting mee vervoeren

Uit veiligheidsoogpunt kun je je kind het beste zo lang mogelijk achterwaarts vervoeren - krachten op het nekje bij een frontale botsing zijn dan tot vijf keer zo laag. Na vijftien maanden kunnen de stoeltjes ook met de rijrichting mee gezet worden.

 

Het stoeltje niet goed vastklikken

Inkopper natuurlijk, maar het autostoeltje mag niet meegeven als je bijvoorbeeld een bocht om gaat. Zorg er daarom voor dat het autostoeltje altijd goed is vastgemaakt. Met de nieuwe lichting autostoeltjes (met ISOFIX) is het gelukkig bijna onmogelijk om dit fout te doen: het is gewoon inklikken en klaar.

 

Kies voor een stoeltje met rugleuning

Veel mensen gebruiken een zitverhoger als hun kind al wat ouder is. Maar dat is niet voldoende. Je kunt beter een stoeltje met rugleuning aanschaffen, zodat je kind beter beschermd is bij een botsing van opzij. Kies alleen voor een verhoger zonder rugleuning als je kind al bijna groot genoeg is om met een gordel in de auto te zitten.

 

Trek de autogordel strak aan

Als je baby zit of slaapt, mag er geen speling tussen het autostoeltje en de stoel of bank zitten. Zorg er voor dat je het heupgedeelte van de autogordel daarom altijd zo strak mogelijk aantrekt.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderfiets hier op letten
Beeld: Unsplash

Op zoek naar een goede fiets voor je kind? Lees hier waar je allemaal op moet letten: wij hebben de belangrijkste criteria voor aanschaf van een kinderfiets op een rij gezet.

Maat

Bij de fietsenwinkel vind je tientallen fietsen en het is vaak lastig te bepalen welke geschikt is voor je kind. Ga in de eerste plaats af op de leeftijd en lengte van je kind. Kleuters hebben over het algemeen een fiets nodig met een wielmaat van 20 inch. Kinderen van ongeveer 7 tot 14 jaar fietsen op een jeugdfiets met een wielmaat van 20 tot 26 inch. Let op: niet elk merk heeft alle soorten maten, dus ga eerst goed na welke maat je kind nodig heeft.

 

Lees ook:
7 tips om je kind veilig naar school te laten fietsen >

 

Hoogte & breedte

Koop nooit een te grote fiets, met het idee dat hij er dan langer plezier van kan hebben. Een te grote fiets is niet prettig voor je kind en bovendien gevaarlijk. Let erop dat de voeten van je kind plat bij de grond kunnen komen en dat zijn knieën het stuur niet raken. Ook moet het breedte van het stuur even groot zijn als de schouderbreedte van je kind. Kan je kind nog niet zo goed fietsen, dan is het verstandig om het zadel wat lager te zetten. Zorg er dan ook voor dat je de hoogte van het stuur iets aanpast, zodat de zithouding goed blijft.

 

Fietshelm

Valt je kind tijdens het fietsen, dan voorkomt een fietshelm hersenletsel en schade aan het hoofd. De helm zit als een extra laag om het hoofd heen en zorgt voor bescherming. Een fietshelm is niet verplicht, maar wel aan te raden – zeker als je als je kind nog niet zo behendig is in fietsen. Ga je een fietshelm aanschaffen, neem je kind dan mee naar de winkel zodat hij de helm kan passen. Controleer of de helm voldoet aan de Europese norm (CE-markering) en of hij goed aansluit op het hoofd. Je kind moet bij het dragen van de helm nog steeds goed kunnen zien en horen, om veilig te kunnen deelnemen aan het verkeer. Lees hier meer over het dragen van een fietshelm door je kind.
 

Bron: ANWB & Fietsersbond.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

slaapritme kind na vakantie
Beeld: Unsplash

Het is weer (zo goed als) voorbij, die mooie zomer… En dus moeten we kinderen weer naar school. Op tijd naar bed, en weer vroeg uit de veren. Hoe krijg je je kinderen weer in het juiste slaapritme?

Wanneer beginnen

Lekker lang uitslapen, ’s middags een siësta doen in de schaduw op het strand en 's avonds laat opblijven: ook kinderen verleggen tijdens de vakantie hun ritme. Maar als het ‘gewone’ leven begint en ze weer naar school of de opvang moeten, dan is het handig als alles weer terug naar het oude ritme gaat (om knikkebollende, bloedchagrijnige kinderen te voorkomen). Probeer zeker een week voordat alle verplichtingen weer beginnen, beetje bij beetje jullie oude ritme op te pakken. Breng je kinderen elke avond iets eerder (bijvoorbeeld steeds met een kwartier vroeger) naar bed, zodat ze weer wennen aan hun oorspronkelijke bedtijd.

 

Lees ook
PERSOONLIJK: 'Na een kinderloze vakantie ben ik een leukere moeder' >

 

Weer in het ritme krijgen

Je kinderen steeds iets vroeger naar bed brengen is dus een aanrader. Leg je kinderen ook duidelijk uit waarom je dit doet. Kinderen hebben een ander tijdsbesef dan volwassenen (daarom leken die zomervakanties vroeger ook eindeloos te duren, weet je nog?). School of de opvang lijkt nog mijlenver weg. Maak een kalender waarop ze de nachtjes kunnen weg strepen totdat school weer begint. Zo wordt het concreter voor ze en snappen ze dat de vakantie toch echt binnenkort afgelopen is. Probeer de uitgebreide middagslaapjes overdag ook weer te beperken. Door deze iets korter te houden (maximaal een uur) zal je kind ’s avonds meer lang keten in bed en sneller gaan slapen.

 

Als slapen moeilijk gaat

Het ene kind is flexibeler dan het andere kind. Sommigen pakken dus weer snel het oude ritme op, maar anderen kunnen meer moeite hebben om ’s avonds in slaap te vallen. Dat kan ook komen doordat het ’s avonds nog lang licht is – het bioritme raakt dan in de war. Zorg dus voor goede verduisterende gordijnen op de kinderkamer. Een vast bedtijdritueel helpt ook: douchen of in bad op een vast tijdstip, dan een verhaaltje lezen en een liedje zingen of even kletsen. Vermijd een uur voor bedtijd de tv of iPad, dit kan bij sommige kinderen ook voor onrust zorgen.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >