auto vakantie Europa
Beeld: Unsplash

De vakantie staat voor de deur: je stouwt je auto vol en rijdt zo met het hele gezin naar Frankrijk, Duitsland, Spanje of Italië. Een vakantie met de auto is ideaal, maar er komt toch het een en ander bij kijken.

Wij zetten met hulp van NU.nl een aantal tips op een rij: waar moet je op letten?  
 

'Afwijkende verkeersregels'

Een advies voor alle reizigers binnen Europa: "Houd er rekening mee dat er in een aantal landen afwijkende verkeersregels gelden", vertelt een woordvoerder van de ANWB aan de nieuwssite. "Vaak zijn die regels strenger dan hier. Lees je daarom van tevoren goed in, om ongewenste boetes te voorkomen."

 

Frankrijk

Verplichte bagage
Neem een gevarendriehoek en een veiligheidshesje mee. Ook een brandblusser, reservelampjes en een verbanddoos en alcoholtest zijn handig. Niet overal verplicht, maar dan hoef je in ieder geval geen rekening te houden met verschillende eisen die landen stellen.

Tolwegen
Op de meeste autosnelwegen in Frankrijk wordt tol geheven. Weten wat je met jouw reis kwijt bent? Op autoroutes.fr kun je de totaalprijs van de tolwegen uitrekenen.

Ook belangrijk
Sinds 1 juli 2018 is de maximumsnelheid op B-wegen nog maar 80 km/u. Ook heb je in Franse steden een milieusticker nodig, vanwege de wetgeving Crit'Air. Dit geldt vooralsnog alleen in de binnenstad van Parijs. In Lyon, Lille en Grenoble geldt de sticker alleen wanneer er smog optreedt. Verder kun je achter het stuur beter geen teenslippers aantrekken: in Frankrijk en ook in Spanje kan je aansprakelijkheid dan worden vergroot als je een ongeluk veroorzaakt. Oh, en doe geen oortjes in achter het stuur.

 

Lees ook
Voor deze vakantiebestemmingen zit je (maximaal) 3 uur in de auto >

 

België

Verplichte bagage
Zorg voor een verbanddoos, gevarendriehoek, een veiligheidshesje (verplicht voor de bestuurder) en een brandblusser.

Tolwegen
Alleen bij de Liefkenshoektunnel hoef je tol te betalen. Dat is 6 euro contant en 4,95 euro met een creditcard (wanneer je voertuig lager is dan 2,75 meter).

 

Duitsland

Verplichte bagage
Alleen als je in Duitsland een auto huurt, heb je een verbanddoos, gevarendriehoek en veiligheidshesje nodig.

Ook belangrijk...
Er zijn geen tolwegen, maar voor gebieden in de Umweltzone (te herkennen aan het verkeersbord) heb je een milieusticker nodig. Vrijwel alle grote steden in Duitsland behoren tot deze zone. Laat je de sticker achterwege, dan kan je dat een boete opleveren van € 80.

 

Spanje

Verplichte bagage
Hier zijn twee gevarendriehoeken verplicht, alleen als je rijdt met een auto met een Spaans kenteken. Ook een veiligheidshesje moet mee.

Tolwegen
De meeste autowegen in Spanje zijn tolwegen. Personenauto's behoren tot tolklasse 1. Je kunt er contant betalen, met je creditcard of bankpas.

 

Italië

Verplichte bagage
Een gevarendriehoek en veiligheidshesje.

Tolwegen
Ook in Italië zijn vrijwel alle snelwegen tolwegen. Je kunt hier gewoon afrekenen via de gebruikelijke betaalmethoden.

Ook belangrijk...
In Italië zijn er, net als in Frankrijk, milieuzones. De ANWB adviseert: "Die zijn in een aantal steden (waaronder Rome en Florence) en op een aantal eilanden van kracht. Parkeer je auto daarom aan de rand van het centrum, om een hoge boete te voorkomen. Een flitscamera legt je kenteken vast, dus de boetes belanden gewoon op je deurmat."Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

strandtenten-hele-jaar-open

Laarzen aan en uitwaaien maar: een dagje strand is altijd lekker. Extra fijn: veel strandtenten zijn het hele jaar open. Wij zetten ze voor je op een rij.

1. San Blas


San Blas is een eilandengroep aan de Caribische kust en telt maar liefst 365 eilanden. Volgens de lokale bewoners is er één eiland voor iedere dag van het jaar. Dat gevoel wilden eigenaren Frank en Martine naar Nederland halen. En dat is ze gelukt, want bij San Blas in Bloemendaal krijg je dat buitengevoel het hele jaar door.

 

2. De Waterreus Scheveningen

strandtenten

Strandpaviljoen De Waterreus in Scheveningen is uitgeroepen tot Strandtent van het Jaar 2016. Terecht: het is er hartstikke gezellig en het eten smaakt verrukkelijk. Heerlijke stek om op een koude winterdag neer te strijken voor warme chocolademelk.

 

3. Blu Beach


Blu Beach is een wat chiquere strandtent in Noordwijk. Het terras staat vol met fijne loungebanken waarop je lekker neer kunt ploffen. Ook leuk om te weten: Blu Beach bestaat 5 jaar en viert dat met een speciaal driegangen menu dat je zelf kunt samenstellen.

 

4. Thalassa


Voor een lekker visje kun je terecht bij strandtent Thalassa in Zandvoort aan Zee. En hoe: de vis wordt 's nachts gevangen, 's ochtends aan land gebracht en ligt 's middags op je bord. Heerlijke stek met prachtig uitzicht over de zee.

 

5. Tijn Akersloot

strandtenten

'Van zwembroek tot winterjas', zoals ze zelf zeggen. Ook Tijn Akersloot in Zandvoort is het hele jaar open. Het paviljoen is prachtig, je kunt er surfen of andere watersporten beoefenen en in het restaurant eet je pizza's uit de houtoven.

 

6. Blijburg

strandtent

Bij strandpaviljoen Blijburg op strand IJburg in Amsterdam draaien ze fijne muziek en gaat het kampvuur ’s avonds regelmatig aan. En als je in het weekend komt, staan er altijd wel activiteiten op het programma, zoals live muziek of een theatervoorstelling voor kinderen. Let op: vanaf 30 oktober sluiten ze maandag, dinsdag en woensdag om 18.00. 

 

7. Strand Café DOK

strandtenten

Strand Café DOK is gevestigd in het centrumgebouw van Strandpark De Zeeuwse Kust in Renesse. Er is een uitgebreid kindermenu, een buitenspeeltuin met allerlei bootjes en een binnenspeeltuin in de vorm van strandhuisjes.

 

8. Timboektoe

strandtenten

Cheesecake, worteltaart, ijsjes, kids mac and cheese of gewoon een lekker portie bitterballen: bij strandpaviljoen Timboektoe vind je het allemaal op de menukaart. Ook keuze uit vegetarische of vegan gerechten. Deze strandtent is ook het hele jaar door geopend en vind je in Velsen-Noord, vlakbij IJmuiden. Leuk: als je geluk hebt, zie je de indrukwekkende cruiseschepen voorbij varen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Beeld: Pixabay
Beeld: Pixabay

Brede stranden, mooie natuur en het relaxte eilandleven: Texel is met recht een topbestemming voor een fijne familievakantie. En dit is er allemaal te doen met kinderen.

Het piratenschip

Texel met kinderen

Schip ahoy! In de jachthaven van Oudeschild ligt een 35 meter lang ‘scheepswrak’: een piratenboot dat tot enorm speeltoestel is omgebouwd. Laat je kids uitrazen op de klimnetten, de lange glijbaan of de loopbrug.

 

Klimmen

Zijn jouw kinderen kleine stuiterballen met veel energie en een portie lef? Dan maak je ze heel blij met een bezoekje aan Klimmen Enzo. In dit klimpark kunnen ouders en kinderen vanaf 1.30 meter verschillende klimparcoursen volgen of de uitdaging aangaan op een klimwand. Ook leuk voor kinderfeestjes.

 

Lammetjes knuffelen

Texel met kinderen

Bijna het hele jaar door zijn er op Schapenboerderij Texel lammetjes te bewonderen. Deze wollige beestjes dartelen niet alleen vrolijk door het weiland, maar laten zich ook nog eens graag aaien en knuffelen door bezoekers. Er zijn ook dwerggeitjes, kippen, varkens, loopeenden, konijnen, pony's en een ezel. Jullie kunnen rollen in het stro, picknicken op het boerenerf en ponyrijden, en daarna iets drinken in de boerderijwinkel. Ook leuk: iedere dag is er een demonstratie schapendrijven met honden.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: 5x uitjes voor stoere kinderen >

 

Garnalen vangen (en zeehonden spotten)

Texel met kinderen

Voor de avonturiers! Maak een zogeheten droogvaltocht op de Waddenzee. Een schipper neemt jullie mee de zee op. Onderweg zet hij het schip tegen een drooggevallen zandplaat aan, waar jullie op onderzoek kunnen uitgaan (oude kleren en laarzen zijn aan te raden). Een gids vertelt over alles wat leeft in de Waddenbodem. Daarna kunnen de kinderen op ontdekkingstocht met een schepnetje om garnalen, krabbetjes en andere beestjes te vangen – geen zorgen, deze worden later weer in zee geworpen. En met een beetje mazzel spotten jullie ook nog wat zeehonden op de zandbanken.
 

Het Sommeltjespad

Dit gaat vooral de fantasierijke kinderen erg aanstaan: volgens een legende wonen er op Texel zogeheten Sommeltjes, een soort aardmannetjes. Op een oude grafheuvel in de buurt van De Waal zouden de Sommeltjes samenkomen om bij het maanlicht te dansen. Komt een aardmannetje in de zon, dan verandert hij pardoes in een steen. Het Sommeltjespad in natuurgebied De Dennen speelt leuk op dit verhaal in. Dit kindernatuurpad (een route van 1,5 kilometer, dus perfect voor kleintjes) stimuleert kinderen om goed om zich heen te kijken, op zoek naar de stenen figuren (Sommeltjes) langs de route.

 

Knutselen

Texel met kinderen

Zelf je eigen kaars maken, of zeep? Of liever een lekker stukje brood? Bij landgoed de Bonte Belevenis, aan de duinen bij Den Hoorn, kan het allemaal. In twee sfeervolle boerenschuren zijn ambachtslieden aan het werk en kun je zelf ook de handen uit de mouwen steken. Ben je klaar met knutselen, dan is er buiten een fijne speelweide.  

 

Karten

Texel met kinderen

Uitdagende bochten, hoge snelheden, een lang recht stuk en de geur van rubber op het asfalt: bij de kartbaan in Texel kan je je lol op. Kinderen vanaf 8 jaar mogen een rondje wagen op het circuit dat tien bochten telt. Kom je met het hele gezin en heb je ook jongere kinderen? Bij het kartpark is ook een leuke minigolfbaan.


Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >