auto-vakantie-Europa

Je stouwt je auto vol en rijdt zo met het hele gezin naar jullie zonnige bestemming: een vakantie met de auto is ideaal, maar er komt toch nog het een en ander bij kijken.

Waar je op moet letten als je reist naar Frankrijk, België, Duitsland, Spanje of Italië? NU.nl zet een paar belangrijke tips voor je op een rij, die ook wij je niet willen onthouden.

 

'Afwijkende verkeersregels'

Een advies voor alle reizigers binnen Europa: "Houd er rekening mee dat er in een aantal landen afwijkende verkeersregels gelden", vertelt een woordvoerder van de ANWB aan de nieuwssite. "Vaak zijn die regels strenger dan hier. Lees je daarom van tevoren goed in, om ongewenste boetes te voorkomen."

 

Frankrijk

Verplichte bagage
Neem een gevarendriehoek en een veiligheidshesje mee. Ook een brandblusser, reservelampjes en een verbanddoos en alcoholtest zijn handig. Niet overal verplicht, maar dan hoef je in ieder geval geen rekening te houden met verschillende eisen die landen stellen.

Tolwegen
Op de meeste autosnelwegen in Frankrijk wordt tol geheven. Weten wat je met jouw reis kwijt bent? Op autoroutes.fr kun je de totaalprijs van de tolwegen uitrekenen.

Ook belangrijk...
In Frankrijk heb je een milieusticker nodig, vanwege de nieuwe wetgeving Crit'Air. Dit geldt vooralsnog alleen in de binnenstad van Parijs. In Lyon, Lille en Grenoble geldt de sticker alleen wanneer er smog optreedt. Verder kun je achter het stuur beter geen teenslippers aantrekken: in Frankrijk en ook in Spanje kan je aansprakelijkheid dan worden vergroot als je een ongeluk veroorzaakt. Oh, en doe geen oortjes in achter het stuur.

 

Lees ook
Voor deze vakantiebestemmingen zit je (maximaal) 3 uur in de auto >

 

België

Verplichte bagage
Zorg voor een verbanddoos, gevarendriehoek, een veiligheidshesje (verplicht voor de bestuurder) en een brandblusser.

Tolwegen
Alleen bij de Liefkenshoektunnel hoef je tol te betalen. Dat is 6 euro contant en 4,95 euro met een creditcard (wanneer je voertuig lager is dan 2,75 meter).

 

Duitsland

Verplichte bagage
Alleen als je in Duitsland een auto huurt, heb je een verbanddoos, gevarendriehoek en veiligheidshesje nodig.

Ook belangrijk...
Er zijn geen tolwegen, maar voor gebieden in de Umweltzone (te herkennen aan het verkeersbord) heb je een milieusticker nodig. Vrijwel alle grote steden in Duitsland behoren tot deze zone. 

 

Spanje

Verplichte bagage
Hier zijn twee gevarendriehoeken verplicht, alleen als je rijdt met een auto met een Spaans kenteken. Ook een veiligheidshesje moet mee.

Tolwegen
De meeste autowegen in Spanje zijn tolwegen. Personenauto's behoren tot tolklasse 1. Je kunt er contant betalen, met je creditcard of bankpas.

 

Italië

Verplichte bagage
Een gevarendriehoek en veiligheidshesje.

Tolwegen
Ook in Italië zijn vrijwel alle snelwegen tolwegen. Je kunt hier gewoon afrekenen via de gebruikelijke betaalmethoden.

Ook belangrijk...
In Italië zijn er, net als in Frankrijk, milieuzones. De ANWB adviseert: "Die zijn in een aantal steden (waaronder Rome en Florence) en op een aantal eilanden van kracht. Parkeer je auto daarom aan de rand van het centrum, om een hoge boete te voorkomen. Een flitscamera legt je kenteken vast, dus de boetes belanden gewoon op je deurmat."

7x waterspelletjes kinderen
Beeld: Unsplash

Lege frisdrankflessen, een zakje ballonnen en wat plastic bekertjes: met deze 7 waterspelletjes voor kinderen kan de pret beginnen (en leun jij - op veilige afstand - lekker achterover in je tuinstoel).

Op een rij

Geef je kinderen en hun vriendjes een plastic bekertje en zet ze in een rij achter elkaar. De eerste giet een bekertje met water over zijn hoofd leeg (zonder achterom te kijken!) en het kind daarachter moet het water opvangen. Hoeveel blijft er over voor de laatste in de rij?

 

Speelgoedauto

Trek twee lijnen in je tuin of op straat: de start en finish. Zet op de eerste een paar speelgoedautootjes neer en geef je kinderen een waterpistool. Drie, twee, een… en spuiten maar. Wie als eerste zijn autootje over de finish krijgt, is de winnaar. Handig: zet een grote emmer water neer zodat de waterpistolen bijgevuld kunnen worden.
 

Lees ook
6x de leukste uitjes als je kind een echte waterrat is >


Flessenvoetbal

Niets leuker dan een potje ballen: laat de kinderen in een cirkel of tegenover elkaar staan met voor hun voeten een met water gevulde plastic fles. Met een voetbal moeten ze proberen elkaars fles om te gooien terwijl ze die van zichzelf beschermen. Enne… laat de doppen achterwege, maar dat had je natuurlijk wel begrepen.Bowlen

Leuke variant op het voetbal: maak je eigen bowlingbaan door de met water gevulde flessen in een driehoek bij elkaar te zetten. De kinderen gooien of rollen de bal over de baan: wie scoort als eerste een strike?

 

Waterballonnen

Een gouwe ouwe: vul enkele ballonnen met water en span een lijn in de tuin. Hang de ballonnen goed vast en laat de kinderen de ballonnen om de beurt kapotslaan met een stok. Pret gegarandeerd. Nog leuker: met een waterpistool van een afstandje goed mikken tot de ballonnen knappen.

 

Restaurant

Verdeel de kinderen in twee teams: de obers en de restaurantgasten. Zet een paar stoelen en hoge obstakels neer als hindernissen en laat de obers met een dienblad met bekertjes water het parcours afleggen. Een lastige klus, want de gasten gooien ondertussen natte sponzen naar ze toe. De bekertjes verdwijnen aan het einde van het parcours in een lege emmer. Draai de rollen halverwege om: hebben de obers of gasten het meeste water overgebracht?

 

Glijbaan

Wat is er leuker dan je eigen waterglijbaan in de achtertuin? Leg een stuk zeil in het gras, sproei ‘m nat met water en gebruik wat zeep om het zeil glad te maken. De kinderen nemen een aanloopje en glijden maar! Let er wel op dat de baan goed nat blijft, dus zet één van de kinderen ernaast met de tuinslang (kun je zelf lekker blijven zonnen).
 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

gamehallen kinderen
Beeld: Pexels

Gamehallen hadden voorheen niet het allerbeste imago (troosteloos, om een voorbeeld te noemen). Maar deze arcadehallen zijn écht heel leuk voor je kinderen - en stiekem ook voor jezelf.

1. Gamestate

In: Utrecht (maar er zit er ook eentje in Rotterdam en Kerkrade)

Vorig jaar werd-ie met veel bombarie in Utrecht geopend: Gamestate, de grootste gamehal van de Benelux, jawel! In deze retro gamehal spelen je kinderen (en jij) old school spelletjes als Mario Kart, Pacman en Donky Kong. Maar ook moderne games als Angry Bird en Candy Crush ontbreken niet. Deze arcadehal is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, die aan het eind van de dag ook nog eens een leuk prijsje mogen uitzoeken.

 


2. Funhouse

Kermisfananten kunnen hier hun hartje ophalen. Er zijn tal van attracties die je van de jaarlijkse kermis kent: ballen schieten, schuifautomaten en een draaimolen. Allemaal leuk en aardig, maar de videospellen mogen er ook zijn. Autoracen, dansen, schieten: alles kan. Net als rammen op de flipperkast - dat is zoiets als fietsen, je verleert het nooit.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

3. Bonami

In: Zwolle

Wil je naast lol maken en spelletjes spelen je kinderen iets van historisch besef bijbrengen? Dan vind je de perfecte combi in het Bonami Spelcomputer Museum. De museumcollectie telt computers in alle soorten en maten en begint in het jaar kruik (nou ja…) met floppy’s en de eerste pc. In de Arcadehal staan zo'n vijftig arcadekasten en flipperkasten. Leuk: met een groot deel van alle tentoongestelde items kan gewoon gespeeld worden. Van spelen op de eerste pong-computers tot de nieuwste snufjes: je vindt het hier.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: Dit zijn de leukste sprookjesparken in Nederland >

 

4. The Game Box

In: Almere

Klassiek meets modern in deze Flevolandse gamehal. Je kunt ouderwets een knuffel winnen voor je geliefde (of laten winnen) door loeihard op een boksbal te meppen. Je kids kunnen met simulatoren voor dinosaurussen vluchten in de wereld van Jurassic Park. Jullie kunnen weddenschappen afsluiten wie het snelste is in een autorace en samen dansen  met Dance Dance Revolution. Door te gamen verdienen jullie tickets, waarmee je prijzen kunt uitkiezen. Mop mop, gas d’r op!

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

5. Funland

In: Scheveningen

Zin in actie na een dagje strandhangen? Of laat het Hollandse weer jullie in de steek? Op de Scheveningse boulevard zit een van de bekendste gamehallen van Nederland: Funland. Je kinderen kunnen helemaal losgaan op nostalgische kermisattracties én de nieuwste arcade games. Airhockey, de Hoover of de DDR Dance Machine (dit is blijkbaar een rage uit Japan, niet het voormalige Oost-Duitsland): vervelen doen jullie je er geen moment, beloofd.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >