Oorzaak van overgewicht bij kinderen ligt vaak bij ouders

21.03.2024 15:00
overgewicht-bij-kinderen

Overgewicht, een steeds groter wordend probleem in Nederland. Maar wist je dat kinderen bij één ouder met obesitas al een drie keer zo grote kans hebben om hier zelf ook mee te maken te krijgen? En dat dit bij twee ouders zelfs verdubbeld? Dit bleek uit een recent onderzoek.

Noorse wetenschappers haalde deze informatie uit de Tromso studie, een lang gezondheidsonderzoek waar 45.000 mensen in Noorwegen aan hebben deelgenomen. Er werd gekeken naar mensen tussen de 40 en 59 jaar oud die meededen aan het onderzoek in 2015 en 2016. Ook keken ze naar mensen van wie de ouders op die leeftijd meededen aan het onderzoek in 1994 en 1995. Zo waren er in totaal 2.068 mensen met een ouder-kind relatie die hebben deelgenomen aan het nieuwe onderzoek.

Vaker te zwaar

Uit het onderzoek bleek dat kinderen van ouders die te zwaar zijn zelf meer kans hebben om ook obesitas te krijgen. Dit betekent dat als beide ouders op middelbare leeftijd te zwaar waren, hun kinderen op die leeftijd zes keer meer kans hebben om ook te zwaar te worden. Als alleen de moeder overgewicht heeft, zorgt dat bij het kind voor 3,44 keer meer kans om ook overgewicht te krijgen. Is dit alleen bij de vader het geval, dan heeft het kind zelfs 3,74 keer meer kans.

3,74 keer meer kans om later zelf ook te maken te krijgen met overgewicht

De oorzaak

“Er wordt gespeculeerd dat kinderen de neiging hebben om vergelijkbare voedings- en bewegingsgewoonten te ontwikkelen als hun ouders wanneer ze onder hetzelfde dak wonen, wat resulteert in een vergelijkbaar BMI”, zegt hoofdonderzoeker Mari Mikkelsen, verbonden aan de universiteit van Noorwegen in een interview met Medical news today. “Ook onze genen spelen een belangrijke rol omdat ze onze gevoeligheid voor gewichtstoename beïnvloeden. Ze beïnvloeden ook onze reactie in omgevingen waarin het gemakkelijk kan zijn om ongezond te eten.”

Lees ook: Leer je kind groenten en fruit eten met de Nijntje-methode

Het blijft je achtervolgen

Overgewicht bij kinderen, vooral tijdens de tienerjaren, blijft de kinderen vaak achtervolgen tot ze volwassen zijn. Daarom dachten de onderzoekers dat dit ook op middelbare leeftijd gebeurt. Dit bleek inderdaad het geval te zijn: “Kinderen wiens ouders met obesitas leefden, hebben een veel grotere kans om zelf ook met obesitas te leven eens ze in de veertig of vijftig zijn, lang nadat ze het huis hebben verlaten. Uit onze analyses kan niet worden vastgesteld of dit te wijten is aan genen of aan de omgeving, maar het gaat hoogstwaarschijnlijk over een combinatie van beide.”

”Hoogstwaarschijnlijk een combinatie van beide”

Nog nooit zoveel mensen met obesitas

Het percentage Nederlanders met obesitas in de afgelopen jaren verder gestegen, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. In 2023 had 15,7 procent van de Nederlanders boven de 20 jaar obesitas. Dit was het hoogste percentage ooit. In 2022 was het nog 15,5 procent. Het CBS meldt dat obesitas klasse 1 het vaakst voorkomt. Dat zijn de mensen met een Body Mass Index (BMI) tussen 30 en 35. Je BMI bereken je door je gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van je lengte in meters.

Obesitas bij kinderen

Als we specifiek kijken naar kinderen is er wel een daling te zien. In 2023 had 11,3 procent van de 4- tot 12-jarigen en 12,2 procent van de 12- tot 16-jarigen overgewicht, aldus Nederlands Jeugdinstituut. Bij beide leeftijdsgroepen is er in vergelijking met 2022, 2021 en 2020 sprake van een daling. In 2022 ging het om 11,5 procent en 13,8 procent van de kinderen en jongeren met overgewicht. Het hogere percentage in 2020 en 2021 had vermoedelijk te maken met de lockdowns tijdens de coronapandemie.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.