Leer je kind groenten en fruit eten met de Nijntje-methode

13.03.2024 16:28
groente fruit eten kind Beeld: Getty Images

Al van kleins af aan hebben kinderen een sterke mening over wat ze wel en niet lekker vinden, en groenten zijn bij veel kinderen niet echt favoriet. De Nijntje-methode zorgt ervoor dat je kind toch genoeg groenten en fruit binnen krijgt.

De Nijntje eet de regenboog methode

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit hebben samen met de uitgevers van Nijntje een methode bedacht die ervoor moet zorgen dat kinderen toch de groenten en fruit binnenkrijgen die ze dagelijks nodig hebben. Elke keer dat je kind groente of fruit eet, geef je je kind een leuke Nijntje sticker in dezelfde kleur als datgene wat ze eten. De sticker kan je kind vervolgens op een poster plakken. 

Ideaal

Om de poster vol te krijgen met verschillende kleuren, moet je kind meerdere soorten groenten en fruit proeven, waardoor hij meer soorten leert eten. Mocht je kind deze groenten en fruit toch eigenlijk best wel lekker vinden, dan is het natuurlijk ideaal om je kind dit vaker als tussendoortje of bij de avondmaaltijd te laten eten. De stickers zijn nu al verkrijgbaar bij de Bruna of Readshop en de poster kun je online downloaden. 

Kleuren leren kennen

Er zijn zelfs nog meer voordelen, zo gaat het erom dat je kind groente en fruit in verschillende kleuren leert eten. Door de aandacht te leggen op de kleur leert hij ook verschillende kleuren te benoemen. Zo kan hij ook nog eens aan iedereen laten zien hoe goed hij de kleuren al kent. Als de poster vol is kun je er natuurlijk een leuke beloning aan hangen, wat nog meer motivatie kan geven.

Lees ook: Nutri-Score, wat betekenen die letters nou eigenlijk?

Kennismaken met groenten en fruit

“De methode is gebaseerd op wetenschappelijke methodes die al werken”, legt onderzoeker Van der Heijden uit. “Zoals eten herhaaldelijk aanbieden. Dat helpt een kind iets lekker te vinden, en leert een kind dat het veilig is en het eten ervan geen negatieve gevolgen heeft.”

Aan jou de keuze

Welke groenten of fruit je kind leert eten is voor deze methode minder belangrijk, dus de keuze is helemaal aan jou. Hopelijk bespaart dit jou een hoop gedoe als je kind weer chagrijnig naar zijn groenten zit te staren of liever een koekje wil dan een stuk fruit.

Tussen 11 en 23 maart 2024 zijn deze stickers gratis op te halen bij Bruna of ReadShop winkels (op=op). Download de ‘nijntje eet de regenboog’ via de button op deze pagina. Ouders of verzorgers kunnen vervolgens de vragenlijst invullen en daarmee deelnemen aan het onderzoek.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.