Mazelen niet alleen besmettelijk voor kinderen: dit merk je als volwassene

24.04.2024 19:05

Het Outbreak Management Team waarschuwt voor een mogelijke mazelengolf in de komende jaren. Kunnen volwassenen besmet raken, wat zijn de gevolgen voor volwassenen bij mazelen, en heeft het zin om op latere leeftijd nog gevaccineerd te worden?

Kunnen volwassenen mazelen krijgen?

“Volwassenen kunnen zeker last hebben van mazelen”, zegt Marjolein Knoester, arts en microbioloog bij het UMCG. “Het is niet alleen een kinderziekte.” Rik de Swart, viroloog bij het Erasmus MC, bevestigt dat: “Mazelen werden vroeger, voor de tijd van vaccinaties, wel als kinderziekte gezien. Dat was omdat kinderen het virus kregen en daarna beschermd waren. Als je mazelen hebt gehad, kun je het daarna niet meer krijgen.” Als je het virus niet eerder hebt gehad of niet bent ingeënt, loop je het risico om het virus op te lopen, net als kinderen die niet zijn gevaccineerd.

Er is momenteel een mazelenuitbraak gaande

Hoe herken je mazelen bij volwassenen?

Het ziekteverloop bij volwassenen is minstens net zo erg als bij kinderen. Volwassenen die mazelen hebben, ervaren symptomen zoals koorts, die meestal drie tot zeven dagen aanhoudt voordat er vlekjes verschijnen. Naast koorts kunnen ze ook last hebben van vermoeidheid, verkoudheid en rode ogen. Bovendien kunnen volwassenen complicaties ervaren, zoals een oor- of longontsteking. Hoewel dit niet vaak voorkomt, kan een verzwakt immuunsysteem tijdens ziekte het risico op andere infecties verhogen.

Kun je je op late leeftijd laten vaccineren?

Als volwassene kun je je nog steeds laten vaccineren tegen mazelen, ongeacht je leeftijd. Virologen raden dit sterk aan voor wie hiervoor openstaat. Door vaccinatie ben je bijna volledig beschermd tegen mazelen. In Nederland krijgen mensen twee vaccinaties. Een enkele vaccinatie biedt 95 procent bescherming, terwijl het percentage stijgt naar 99 na de tweede dosis. Hoewel het vaccin niet 100 procent effectief is, verloopt de ziekte bij gevaccineerde mensen over het algemeen milder. Zelfs bij degenen die toch ziek worden, zitten er mensen bij met een mildere infectie.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.