7 x gezonde bedtijdsnacks voor kinderen volgens een diëtiste

08.01.2024 11:36

Als moeders zijn we maar al te bekend met het ietwat frustrerende scenario: het klassieke “mag ik wat lekkers” verzoek voor het slapengaan. Of het nu een slimme vertragingsstrategie is of echte trek, volgens een diëtiste kunnen deze bedtijd snacks geen kwaad.

Hoewel late snacks misschien niet in het schema van elk gezin passen, kunnen sommige kinderen baat hebben bij een extra nutritionele boost voor het slapengaan. Als het avondeten al enkele uren eerder werd genuttigd of als je kind niet bijzonder gretig was tijdens het avondeten, kan een late snack geen kwaad. Sterker nog: de juiste snacks kan bijdragen aan een soepelere slaaproutine, mits je je aan de basis houdt.

De basis voor gezonde bedtijdsnacks

De vuistregel luidt: richt je op vezels, eiwitten en gezonde vetten. Vezels, te vinden bijvoorbeeld volkoren crackers of vers fruit, verbeteren niet alleen de spijsvertering, maar zorgen ook voor een vol gevoel en reguleren de bloedsuikerspiegel. Zeg vaarwel tegen hangry meltdowns en suikerpieken. Eiwitten in bijvoorbeeld Griekse yoghurt, noten, kaas en eieren, doen precies dezelfde truc. Sommige onderzoeken bewijzen dat magnesium, melatonine en omega-3 vetzuren bijdragen aan een betere slaap. Magnesium helpt bij ontspanning en zit in volle granen, amandelen, pinda’s en avocado. Melatonine, de gevierde slaapbevorderaar, zit met kleine hoeveelheden in melk, noten en kersen. Omega-3 vetzuren, te vinden in vette vis zoals zalm, lijnzaad, chiazaden en walnoten, dragen bij aan een betere nachtrust. Night night!

7 Ideeën

Als deze smakelijke, voedzame voedingsmiddelen beweren te helpen op het gebied van slaap, waarom zou je ze dan niet proberen? Baat het niet, dan schaadt het niet. Deze 7 bedtijdsnacks zitten boordevol vezels, eiwitten en vet om je kinderen tevreden te houden voor het slapengaan. Let wel: dit is een late snack en geen volledige maaltijd, dus houd de porties passend.

Griekse yoghurt met bessen

Griekse yoghurt is een fantastische bron van eiwitten (plus probiotica!) en bessen bevatten veel vezels, samen met een scala aan vitamines, mineralen en antioxidanten in elke hap. Kies voor Griekse yoghurt gemaakt van volle melk – sla het vet niet over! Als je kleine vraagt om wat meer zoetheid, doet een scheutje honing of ahornsiroop wonderen, zodat je de controle hebt over het suikergehalte voor het slapengaan.

Appelschijfjes met pindakaas

Zowel het vruchtvlees als de schil van de appel zijn geweldige bronnen van vezels, en in combinatie met pindakaas zorgt het voor een perfect hapje voor het slapengaan. Wees creatief en vervang pindakaas door andere magnesiumrijke notenpasta zoals amandelboter, cashewnotenboter of pompoenpittenboter als je kind een notenallergie heeft.

Ook handig – ‘Makkelijk te maken: 7 x lekkere en gezonde tussendoortjes’ >

Kaas en volkoren crackers

Kaas is het dynamische duo van zowel vet als eiwit, waardoor het een onverslaanbare combinatie is wanneer het wordt gecombineerd met vezelrijke crackers. Kies voor volkoren crackers gemaakt van volkoren, quinoa of zilvervliesrijst. Ook crackers gemaakt van groentemeel of gemalen noten of zaden bieden een uitstekende bron van vezels.

Rijstwafels met amandelboter

Kies voor rijstwafels gemaakt van zilvervliesrijst, die een hoger vezelgehalte hebben in vergelijking met witte rijst. Voeg wat magnesiumrijke amandelboter toe, en je hebt een super slaapvriendelijke snack.

Groenten met hummus

Groenten zijn veel leuker als er een beetje dip bij zit, zelfs voor onze kieskeurige eters. Snijd wat komkommers, paprika’s, wortels en bleekselderij en serveer ze met voedzame dips zoals hummus, guacamole of zwarte bonendip.

Lees ook – ‘‘Moet ik mijn peuter (3) dwingen groenten te eten?’

Havermout met volle melk

Havermout is een uitstekende bron van vezels en als je ’s nachts havermout maakt met volle melk, voeg je extra vet toe om verzadiging te behouden. Geef je de pap wat extra pit met wat chiazaad, hennepzaad of gemalen lijnzaad voor een extra dosis omega-3 vetzuren.

Hardgekookte eieren

Hardgekookte eieren vormen de perfecte snelle en gemakkelijke late snack. Het eiwit zit boordevol eiwitten, terwijl de dooier alle heerlijke vetten en voedingsstoffen bevat. 

Welterusten!

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.