Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.
Lees verder onder de advertentie
Yasmine (31), moeder van Lina (3): “Lina was altijd een goede eter. Aan de borst, toen ze haar eerste hapjes kreeg; alles vond ze lekker en ze had altijd trek. Maar sinds een paar weken gooit ze haar kont tegen de krib. Alles is nee, ook tegen haar eten. Koekjes, droge spaghetti of een boterham wil ze wel, groenten laat ze structureel liggen. Eerst kreeg ik er aan het eind van de middag nog wel wat snoeptomaatjes in, of een stuk komkommer. En als ze te lang weigerde, pureerde ik alle groenten gewoon tot een gladde saus, en mengde die door de pasta. Maar nu eet ze zelfs dat niet meer.
Lees verder onder de advertentie
Alles uit de kast getrokken
Elke avond is een strijd. Alles heb ik ondertussen uit de kast getrokken: samen koken, haar zelf laten opscheppen, onderhandelen over hoeveel happen ze moet nemen – ik heb zelfs een bord gekocht waarop ze een gezicht kan ‘inkleuren’ met haar eten en er op die manier een soort schilderij van maakt. Enig spel en de aardappelpuree zit erna in haar haren, maar eten: ho maar.
Mijn vriend vindt dat ik me veel te druk maak. Van een tijdje leven op boterhammen met geprakte banaan raakt ze heus niet ondervoed, zegt hij. Ondertussen geef ik haar uit voorzorg toch een tablet multivitamine, ze heeft haar weerstand hard nodig in deze tijd.
Lees verder onder de advertentie
Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind toch groenten binnenkrijgt? Ik kan haar moeilijk grootbrengen op smoothies; iedereen moet toch eens broccoli leren eten?”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.