‘Moet ik mijn peuter (3) dwingen groenten te eten?’

18.05.2021 05:02
topstory dilemma kind dwingen groenten te eten Beeld: Getty Images

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Yasmine (31), moeder van Lina (3): “Lina was altijd een goede eter. Aan de borst, toen ze haar eerste hapjes kreeg; alles vond ze lekker en ze had altijd trek. Maar sinds een paar weken gooit ze haar kont tegen de krib. Alles is nee, ook tegen haar eten. Koekjes, droge spaghetti of een boterham wil ze wel, groenten laat ze structureel liggen. Eerst kreeg ik er aan het eind van de middag nog wel wat snoeptomaatjes in, of een stuk komkommer. En als ze te lang weigerde, pureerde ik alle groenten gewoon tot een gladde saus, en mengde die door de pasta. Maar nu eet ze zelfs dat niet meer.
 

Alles uit de kast getrokken

Elke avond is een strijd. Alles heb ik ondertussen uit de kast getrokken: samen koken, haar zelf laten opscheppen, onderhandelen over hoeveel happen ze moet nemen – ik heb zelfs een bord gekocht waarop ze een gezicht kan ‘inkleuren’ met haar eten en er op die manier een soort schilderij van maakt. Enig spel en de aardappelpuree zit erna in haar haren, maar eten: ho maar.
 

Lees ook
Moeder bedenkt geniale manier om haar kinderen groenten te laten eten >

 

Groenten leren eten

Mijn vriend vindt dat ik me veel te druk maak. Van een tijdje leven op boterhammen met geprakte banaan raakt ze heus niet ondervoed, zegt hij. Ondertussen geef ik haar uit voorzorg toch een tablet multivitamine, ze heeft haar weerstand hard nodig in deze tijd.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind toch groenten binnenkrijgt? Ik kan haar moeilijk grootbrengen op smoothies; iedereen moet toch eens broccoli leren eten?”

 

Meer afleveringen van het dilemma? Elke dinsdag komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere dilemma’s.