Energiek je dag beginnen: de 7 gezondste ontbijtjes voor jou en je kind(eren)

23.11.2023 09:59
Beeld: Getty Images

Een goed ontbijt is de sleutel tot een energieke en gefocuste start van de schooldag. Het vormt niet alleen de brandstof die ze nodig hebben, maar het speelt ook een cruciale rol bij de concentratie en leerprestaties. Wel kan het soms een uitdaging zijn om de juiste keuzes te maken. Don’t worry, wij hebben de 7 beste ontbijtjes voor jou en je kind(eren) op een rijtje gezet.

1. Havermout

Havermout is een voedzame keuze boordevol langzaam verteerbare koolhydraten en vezels. Het voorziet kinderen van een langdurige energieboost en helpt bij het behouden van concentratie. Kies voor volkoren havermout en kook het met melk of water. Voeg tijdens het koken wat kaneel en een scheutje honing toe voor smaak. Top het af met vers fruit zoals aardbeien, bosbessen of plakjes banaan voor extra vitamines en vezels. Voeg noten of zaden toe om de smaak en voedingswaarde te verbeteren.

2. Yoghurt met fruit en granola

Griekse yoghurt biedt niet alleen eiwitten maar ook calcium. Combineer het met vers fruit zoals kiwi, mango of ananas voor een kleurrijk geheel. Voeg vervolgens volkoren granola toe voor een knapperige textuur en extra vezels. Een hint van honing kan het zoeter maken zonder toegevoegde suikers.

3. Volkoren boterham met pindakaas en banaan

Een volkoren boterham met pindakaas en banaan is een smakelijke en voedzame combinatie. Volkorenbrood levert complexe koolhydraten, pindakaas biedt gezonde vetten en eiwitten, terwijl de banaan natuurlijke zoetheid en kalium toevoegt. Smeer een dunne laag pindakaas op een snee brood en voeg plakjes banaan toe. Voor wat extra crunch kun je een snufje kaneel of een handvol gehakte noten toevoegen.

4. Eieren

Een ei hoort erbij! Want eieren zijn een uitstekende bron van eiwitten en bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals choline. Eieren kunnen op verschillende manieren worden bereid. Kook ze, roer ze door elkaar of bereid een smakelijke omelet voor een eiwitrijk ontbijt.

5. Gezonde smoothies

Een gezonde smoothie is een kunstwerk van voedingsstoffen. Meng magere yoghurt met een handvol bevroren bessen, een banaan en een handvol verse spinazie. Voeg chiazaad of lijnzaad toe voor extra vezels. Experimenteer met ingrediënten om de smaak aan te passen aan de voorkeuren van je kind. Een gezonde smoothie is een heerlijke manier om veel voedingsstoffen en vitamines tegelijk binnen te krijgen. Het is een perfecte keuze voor drukke ochtenden.

6. Noten en gedroogd fruit

Een handvol ongezouten noten, zoals amandelen of walnoten, gecombineerd met gedroogd fruit zoals rozijnen, maakt een smakelijke en voedzame snack. Let op de portiegrootte, want noten bevatten ook veel calorieën, maar gelukkig ook gezonde vetten, eiwitten en koolhydraten. Het biedt een snelle energieboost en is handig voor onderweg. Dit draagbare ontbijt is perfect voor de ochtenden waarop je weinig tijd hebt. Dit vult niet als een volledig ontbijt, maar meer als een snack erbij.

7. Volkoren ontbijtgranen

Kies voor volkoren ontbijtgranen met weinig toegevoegde suikers. Voeg melk en vers fruit toe zoals aardbeien of plakjes perzik om een gebalanceerde mix van voedingsstoffen en vitamines te garanderen. Experimenteer met verschillende granen om de variatie in voedingsstoffen te vergroten.

Maar geen zorgen, een boterham met kaas en een glas melk is natuurlijk ook goed!