Zó geef je als moeder het goede voorbeeld aan je kind

06.11.2020 14:22
Patricia van Liemt zo geef je goed voorbeeld moeder kind Beeld: Shutterstock

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (10) en Phaedra (7).

Dit is een ode aan alle rebel moms out there.

Gisteren toen ik op de manege mijn paard aan het opzadelen was, liep er een moeder langs met een zeer opzichtige roze pluk in haar haren.

Ondanks dat het donker was, viel het stukje nogal op. Een medewerker van Kinky Kappers had zijn of haar portfolio flink uitgebreid met deze fluoriserende look. Persoonlijk werd ik ronduit gelukkig bij het aanzicht ervan. En de moeder in kwestie werd steeds cooler omdat ze er eigenlijk voor de rest juist vrij ‘gewoontjes’ uitzag. Normale jeans, een driekwart donkergrijze winterjas met capuchon en een stel Hunter-laarzen eronder. Net zoals alle andere moeders op de manege, maar dan met roze haar.
 

Image is everything

Ik zeg wel ‘net zoals alle andere moeders’, maar zij had laarzen aan. De meeste ouders komen steevast op hun spierwitte sneakers. En dan lopen ze door de blubber op hun tenen, een vies gezicht trekkend, om hun kroost met frisse tegenzin op de rug van Garfield of Smiley te helpen. Daar moet ik dan als echt paardenmeisje stiekem om lachen, want reken maar dat ze balen dat hun gympen vies worden. En dan toch gewoon wéér die gympen aantrekken de week erop. Maar ja image is everything, ook op de manege.

Terug naar de moeder met de roze kuif.

Ze liep dus voorbij de stal waar ik in stond en zonder erover na te denken, bedolf ik haar onder de complimenten.
 

Lees ook
‘Waarom het belangrijk is om achter de seksuele gevoelens van je kind te staan’ >

 

Het goede voorbeeld

Even was ik bang dat ze me niet serieus zou nemen, maar al snel zag ik een trotse glimlach op haar gezicht verschijnen. En op dat moment maakte zich een melancholisch sentiment meester van mij.

Zou ik dat ook ooit nog doen? Zo’n roze pluk haar? Vroeger deed ik het te pas en te onpas. Bij mezelf, maar ook bij al mijn Barbies en My Little Pony’s. Daarna was het duidelijk dat de tijd waarin ik puber was zich had afgespeeld in de jaren negentig, want ik had een navelpiercing. Maar deze is eruit gegaan bij zwangerschap nummer 1. Daarna bij zwangerschap nummer 2 heb ik keurig een grote tattoo op mijn bovenarm weggelaserd.

Tja, het moederschap; het heeft me toch wel iets degelijker gemaakt. Misschien wel meer dan ik zou willen, bedacht ik me dus afgelopen maandagavond toen ik naast mijn paard in de stal stond. Maar ja, als ouder ben je er toch vooral om het goede voorbeeld te geven? Maar wat is dat juiste voorbeeld eigenlijk? Ik kwam tot de conclusie dat je als ouder het goede voorbeeld geeft door volledig jezelf te zijn, zoals die moeder met haar roze pluk.
 

Rebel

Ik besloot op dat moment om mijn rebelse kant weer wat meer te omarmen. Mijn eerste move? Ik heb die avond een groot hart op de billen van mijn paard geschoren. Een soort van tattoo op mijn eigen My Little Pony. Je had de reactie van mijn kinderen moeten zien, ze vonden het zo cool! Vol trots stapte ik die avond op mijn paard.

Misschien maak ik zijn staart morgen ook wel roze.

 

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (10) en Phaedra (7). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.

Meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief >