Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (10) en Phaedra (7).
Lees verder onder de advertentie
Twee weken geleden belde een vriendin mij compleet in paniek op. Haar tienjarige dochter maakte seksbewegingen op de vloer. Mijn vriendin was totaal in shock en wist niet wat ze ermee aan moest.
Lees verder onder de advertentie
Het zal je misschien niet ontgaan zijn waar dit over ging, het beroemde, maar zeer beruchte TikTok-dansje met de tekst ‘It’s so WAP, it’s so WAP’. Maar wat betekent WAP dan eigenlijk, vroeg ze? Mijn dochters hadden daags daarvoor beiden ook al op de grond gelegen en dus had ik als moeder mijn due diligence al gedaan. WAP betekent Wet ass Pussy.
Er volgde een stilte aan de andere kant van de lijn. Ja, daar schrik je als ouder even van. Tuurlijk dat was ook mijn primaire reactie. Maar is het nou echt zo erg? Moet je het verbieden? Nee. Wat mij betreft niet. Laat ik je even meenemen in de weg die ik heb bewandeld om tot deze conclusie te komen.
Lees verder onder de advertentie
Taboesfeer
Seks is harstikke subjectief. Seks is bovendien gecultiveerd. En seks is wat wij ervan maken. Ik ben opgegroeid in een liefdevol huishouden, maar over seks werd bij ons thuis niet openlijk gesproken. Dus seks kwam in mijn beleving al snel in de taboesfeer terecht. Je leerde wat seks was dankzij de televisie. Dirty Dancing, Grease, Spetters, Turks Fruit en als er een seksscène op tv was, dan werd er haastig gezapt door mijn ouders. Ach, zij wisten ook niet beter. Maar als kind leer je dan wel dat seks iets is dat niet ‘gewoon’ is.
Lees verder onder de advertentie
Nog een voorbeeld dat onschuldig lijkt, maar grote gevolgen kan hebben als het gaat over de seksuele identiteit van een kind. Als klein meisje wil je meestal met je vader trouwen. Maar als ze dat nog steeds zegt als ze tien jaar is, dan wordt het ineens awkward voor de meeste ouders en wordt er gezegd: ‘Nou lieverd, zoek maar gewoon een hele leuke andere man later’. Waarbij je als jong meisje in de war kan raken omdat kennelijk jouw keuze in liefde niet de juiste is. Is dat nu echt nodig om dat te zeggen als ouder? Volgens mij niet. Ik ken niet één pubermeisje die op haar zestiende nog steeds met haar vader wil trouwen.
Mijn punt is dat het vooral belangrijk is om als ouders achter de seksuele gevoelens van je kind te staan. Seks is NORMAAL. Wat je voelt is NORMAAL. Erover praten is NORMAAL. We doen onze kinderen echt een groot plezier door er als ouders op tijd, en vooral casual met ze erover te praten. Laat het niet aan die ene voorlichting over op school. Of dat ene grote gesprek als ze dertien jaar zijn en eigenlijk alles al weten. Dan ben je te laat. Dan kan seks nog steeds als iets afwijkends worden gezien.
Lees verder onder de advertentie
Oprah zei het twintig jaar geleden al. Noem het niet de Va-gee-gee, maar gewoon vagina en piemel. Lees erover, praat erover met je kinderen. Je hebt tegenwoordig zo veel leuke educatieve boeken over dit onderwerp. Maak het niet awkward.
‘Vies’
Terugkomend op het TikTok-filmpje met bijbehorende dansmoves. Als je als ouder zegt dat dat een vies filmpje is, associeer je in mijn ogen dus seks met vies. En seks is niet vies. Seks is NORMAAL. Hoe seks dan beleefd wordt, is ook voor iedereen anders. Laten we de norm aanhouden dat er van beide kanten instemming moet zijn, maar hoe en wat deze twee, drie of voor mijn part vier mensen het met elkaar doen, is hun keuze.
Dansje
Wat ik wel heb gezegd tegen mijn eigen dochters, is dat het dansje gaat over seks. En dat de zangeres zingt over wat er met haar lichaam gebeurt als ze een jongen leuk vindt. Maar dat mama vroeger niet op de grond ging liggen in de kroeg toen ze papa voor het eerst zag. Dat het een manier is, en dat de zangeres van het liedje deze manier heeft uitgekozen om zich uit te drukken. Waarop Maria zei: ‘oh oké, nou dan doe ik toch liever dat dansje van Jason Derulo met ‘Savage Love’. Maar mam, wat betekent dát eigenlijk?’
Tja. Niemand heeft gezegd dat het ouderschap makkelijk zou zijn.
Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (10) en Phaedra (7). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Dat de band tussen moeder en zoon uniek is, is geen geheim. Er zijn moeders die niet alleen alle voetbalwedstrijden uit hun hoofd kennen, maar ook aanvoelen wanneer zoonlief met liefdesverdriet rondloopt. En dat is gelinkt aan deze sterrenbeelden.
In onze rubriek ‘Op het eerste gezicht’ vragen we moeders hoe het allemaal begon. Was het liefde op het eerste gezicht? En hadden ze ooit gedacht dat deze persoon hun partner én co-pilot in het ouderschap zou worden?
Als kind vond je sommige dingen maar raar. Huh, vroeg naar bed? Snakken naar een kop koffie? Maar, verrassing, nu je zelf ouder bent snap je ineens heel goed wat ze bedoelden.
Andrea (37), moeder van Rick (8) en Koen (5), scheidde een jaar geleden van jeugdliefde Faas (40). Maar als single moeder kreeg ze hulp uit onverwachte hoek: haar ex-schoonmoeder.