Vliegticket wijzigen? Dit moet je erover weten

10.03.2020 07:26
wijzigen-van-vliegtickets

Het hoeft geen ramp te zijn om je vliegtickets (door onvoorziene omstandigheden) te wijzigen, maar er zijn vaak wel kosten aan verbonden. En soms is het zelfs goedkoper om een nieuw ticket aan te schaffen. Alles over het wijzigen van je vliegticket.

Reiszoekmachine Skyscanner helpt misverstanden de wereld uit én zet de actuele wijzigingstarieven van een aantal bekende maatschappijen op een rij – weet je meteen waar je aan toe bent.

 

Naam wijzigen op je ticket

Vlieg je met een budgetmaatschappij en wil je achteraf de namen op het ticket wijzigen vanwege een spelfout? Dan ben je in veel gevallen vaak goedkoper uit als je een nieuw ticket koopt. Voorbeeld: bij Ryanair betaal je  € 115 – € 160* voor het wijzigen van een enkele reis als je er pas na 24 uur achterkomt, terwijl je vaak maar een paar tientjes hebt betaald voor het oorspronkelijke ticket. Ook bij ticketsites valt zo’n aanpassing vaak duur uit, omdat er administratiekosten van de vliegtuigmaatschappij bijkomen. Daarentegen is een naamswijziging bij KLM, Corendon of Wizz Air weer helemaal gratis.

 

Lees ook
Voor deze zonbestemmingen zit je (maximaal) 3 uur in het vliegtuig >

 

Ticket overdragen naar een ander

Als je kind te ziek is om te vliegen of jullie door een andere (onverwachte) omstandigheid niet meer op vakantie kunnen, is het mogelijk om het ticket over te dragen aan een ander persoon. Vaak moeten er dan wel administratiekosten betaald worden. De kosten en wijzigingsmogelijkheden van de meest gebruikte luchtvaartmaatschappijen en ticketwebsites staan hieronder: 

Corendon
Kosten naamswijziging: gratis
Kosten overdracht ticket: niet mogelijk

easyJet
Kosten naamswijziging: gratis
Kosten overdracht ticket: € 25 – € 70*

KLM
Kosten naamswijziging: gratis
Kosten overdracht ticket: niet mogelijk

Ryanair
Kosten naamswijziging: gratis binnen 24 uur, anders € 115 – € 160*
Kosten overdracht ticket: € 115 – € 160*

Transavia
Kosten naamswijziging: € 50
Kosten overdracht ticket: € 50 + tariefverschil

TUIfly
Kosten naamswijziging:  € 27*
Kosten overdracht ticket: niet mogelijk

Vueling
Kosten naamswijziging: € 50 + tariefverschil*
Kosten overdracht ticket: € 50 + tariefverschil*

Wizz Air
Kosten naamswijziging: gratis online, anders €45*
Kosten overdracht ticket: € 45*

* De kosten voor een naamswijziging gelden alleen bij een foute spelling van de naam, en zijn gebaseerd op de basistarieven van de vliegtuigmaatschappijen en ticketsites voor een enkele reis.

 

Vertrekdatum wijzigen

En wat als je je vertrekdatum wilt wijzigen? Ook daar betaal je voor. Hoeveel is afhankelijk van het soort ticket dat je hebt gekocht: hoe goedkoper je ticket, des te hoger de wijzigingskosten. Als de prijs van het nieuwe vliegticket (met de nieuwe datum) hoger uitvalt dan je oorspronkelijke ticket, dan moet je het verschil bijbetalen, plus de wijzigingskosten. Is je nieuwe ticket goedkoper, dan krijg je alleen in sommige gevallen het verschil terug.

Verder is het slim vóór het wijzigen van de datum op een ticket altijd eerst de wijzigingskosten en eventuele extra creditcardkosten bij elkaar op te tellen. Vergelijk deze vervolgens met de kosten van een nieuw vliegticket. Het aanschaffen van een nieuw ticket kan goedkoper zijn.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >