Vliegen met kinderen? Hier vind je tips + de belangrijkste bagageregels op een rij

19.12.2018 12:02
bagageregels vliegen kinderen Beeld: Freepik

Billendoekjes, luiers, voeding, kinderbedje, autostoeltje, kinderwagen, extra speelgoed…  jezelf en je kind op een vliegreis voorbereiden kan een helse klus zijn. Daarom wat tips voor wanneer je gaat vliegen met kinderen.

Samen met Skyscanner hebben we de belangrijkste bagageregels van vliegtuigmaatschappijen voor je op een rij gezet zodat je voorbereid kunt gaan vliegen met kinderen:

 

KLM

Ouders die reizen met kinderen en hebben betaald voor incheckbagage, mogen kosteloos 12 kilo extra ruimbagage meenemen. Het meenemen van kinderwagens en autostoeltjes is gratis en reiswiegjes vallen onder de 10 kilo toegestane bagage. Een kind dat op de heen- en op de terugreis jonger is dan 2 jaar, reist op schoot mee voor 10% van het normale tarief. Reis je met twee baby’s (meer mag niet i.v.m. veiligheid), dan mag slechts één baby op schoot meereizen. Voor de andere baby moet een aparte stoel worden geboekt. Je krijgt dan wel 10% korting op het normale tarief. Handig: is je kind 2 jaar of ouder, dan krijgt het op intercontinentale vluchten een Bluey-speelset met spelletjes, kleurpotloden en stickers. Vlieg je binnen Europa, dan kan je kind zich vermaken met een paspoorthoesje en spelletjesboek van Bluey.

 

easyJet

Als je kind jonger is dan twee jaar, mag hij voor een vast tarief van £ 22 (ongeveer € 26) op schoot zitten. Zodra je kind twee jaar wordt, moet-ie een eigen stoel en betaal je het normale tarief. Voor kinderen op schoot is geen extra handbagage toegestaan, enkel een kleine luiertas. Kinderen vanaf 2 jaar hebben recht op één stuk normale handbagage, een standaardformaat kinderkoffer. Heel fijn: reis je met kinderen jonger dan 5 jaar, dan mag je eerder aan boord. Oh, en ook goed om te weten: per kind kun je maximaal twee van de volgende items gratis meenemen: een kinderbed, kinderwagen, dubbele kinderwagen, buggy, autostoeltje, opvouwbare of niet-opvouwbare kinderwagen, stoelverhoger of babydraagzak. 
 

Lees ook
Moeder schrijft brief voor ‘macho’ in vliegtuig: ‘Je was zo lief voor mijn zoon’ >

 

TUI fly

Baby’s en peuters tot 2 jaar reizen ook hier op schoot. Reis je met twee of meer kinderen, dan moet je voor de rest wel een eigen stoel voor het normale tarief boeken. Voor baby’s van 0-2 jaar geldt een maximum van 10 kilo ruimbagage. Daarnaast mag je per kind één paraplubuggy of andere buggy van klein formaat, maxi-cosi of easy walker tot maximaal 10 kilo gratis meenemen. De kleine buggy mag je meenemen naar de gate waar je ‘m achterlaat en hij alsnog het ruim in gaat. Het is niet mogelijk om over je buggy te beschikken tijdens een tussenstop: je krijgt de buggy terug bij de bagageband. Tijdens intercontinentale vluchten wordt er bij TUI fly een aparte maaltijd voor kinderen tot 12 jaar geserveerd.
 

Transavia

Per volwassene mag je ook hier met maximaal twee baby’s reizen. Je reist dan met één baby op schoot (€ 20 per enkele reis) en voor één baby reserveer je een eigen stoel (hetzelfde tarief als voor een volwassene). Kinderen ouder dan 2 moeten sowieso een eigen stoel. Voor kinderen tot 23 maanden mag één stuk ruimbagage van maximaal 10 kilo worden meegenomen (koffertje, buggy of autostoeltje). Buggy’s of kinderwagens moeten worden ingecheckt bij de balie. Een lichtgewicht, inklapbare buggy mag meegenomen worden aan boord. Wil je babyvoeding of een luiertas voor je baby meenemen in de cabine? Stop deze dan in je eigen handbagage. Kinderen vanaf 2 jaar mogen 1 stuk handbagage meenemen van maximaal 55 x 40 x 25 cm. en maximaal 10 kilo. Wil je er zeker van zijn dat je kind op de stoel direct naast jou zit? Reserveer dan op voorhand je stoelen, vanaf € 4 per stoel. Anders kun je tijdens het online inchecken – tot 48 uur voor vertrek – stoelen kiezen die nog beschikbaar zijn, maar loop je het risico dat je niet bij elkaar zit.

 

Corendon Dutch Airlines

Een baby tot twee jaar heeft zowel op de heen- als terugvlucht geen eigen stoel: gedurende de vlucht moet de baby dus ook hier bij één van de ouders op schoot. Voor kinderen die wel een eigen stoel hebben gelden dezelfde bagageregels als voor volwassenen. Een lichtgewicht buggy die inklapbaar is, mag meegenomen worden tot aan de gate. Alle overige, niet inklapbare buggy’s en kinderwagens dien je bij de check-in balie (tot twee items gratis) als ruimbagage in te checken.

 

Waar moet je verder op letten?

  • Het kan bloedirritant zijn om met je kinderen in een lange rij te wachten op de luchthaven. Check daarom alvast thuis online in: bij de meeste vliegtuigmaatschappijen kan dit 30 tot 24 uur voordat je vlucht vertrekt.
  • De meeste maatschappijen hebben een speciale speelset voor kinderen met kleurplaten en allerlei spelletjes. Vlieg je naar een verre bestemming buiten Europa, dan kan je kind zich vermaken met een ruime keuze aan films in de stoel voor zich. Raakt je kind daar toch op uitgekeken? Zorg voor de zekerheid dat je zelf wat speelgoed meeneemt waar je kind zeker weten blij van wordt.
  • Vliegen kan bij het opstijgen en dalen oorpijn veroorzaken bij kinderen. Dit komt omdat er een drukverschil ontstaat in de cabine, waardoor er spanning op het trommelvlies komt te staan. Probeer de pijn te verhelpen door je kind ergens op te laten zuigen, zoals een pepermuntje. Vaak worden deze uitgedeeld in het vliegtuig. Veel slikken en de onderkaak bewegen kan ook helpen
  • Op bestemmingen buiten Europa krijg je verschillende maaltijden aangeboden tijdens de vlucht. Sommige maatschappijen hebben speciale maaltijden voor kinderen. Binnen Europa moet je vaak betalen voor drankjes en snacks. Die kosten kunnen hoog oplopen, dus wees slim en neem van thuis wat mee.
  • Voordat je opstijgt is het meestal erg warm in het vliegtuig, maar eenmaal in de lucht gaat de airco flink aan. Vooral op langeafstandsvluchten kan het voor je kind fris worden. Hoewel veel maatschappijen een dekentje en kussen aanbieden, is het verstandig om voor de zekerheid zelf een vestje voor je kind mee aan boord te nemen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >