Stedentrip Parijs met kinderen: ‘Je komt op plekken waar je anders niet zo snel zou komen’

03.11.2023 15:59
vakantie met kinderen Parijs Beeld: privé

Femke (40) kent Parijs als haar broekzak. Toch blijft de stad haar en haar man Dennis verrassen, helemaal als ze er zijn met zoons Tijmen (6) en Jonas (4).

“Hoewel niet iedereen het met ons eens is, vinden Dennis en ik het juist leuk om met kinderen een stedentrip te doen. Het is de perfecte combinatie van cultuur opzoeken en naar speeltuinen gaan. Ik hou van het stadse leven, de drukte. We wonen zelf al een paar jaar in de buurt van Maastricht en dat bevalt heel goed, maar ik wil wel af en toe die reuring kunnen voelen.

Voordat we kinderen hadden, reisden we ook al vaak naar steden. Omdat mijn tante vroeger in Parijs woonde, ben ik daar wel veertig keer geweest. Maar nu we met Tijmen en Jonas gaan, merk ik dat we het toch nog op een heel andere manier beleven.

Parijs

Parijs is met geen andere stad te vergelijken. Voor ons is het maar vier uurtjes rijden, maar toch zijn we dan echt weg, in een on-Nederlandse omgeving, een megastad. Het leukste vind ik dat er genoeg plekken zijn die niet toeristisch zijn. Ik hou echt van het Parijs zonder hordes toeristen, maar natuurlijk bezoeken we ook weleens een trekpleister. Bijvoorbeeld bij de Sacré-Coeur, waar we altijd even naartoe gaan.

De buurt daar omheen, Montmartre, is altijd geliefd al geweest bij schilders. Place du Tertre is beroemd om de portretkunstenaars. Het is er druk, maar als je bij de trappen van Rue du Mont-Cenis naar beneden daalt en linksaf slaat, kom je op een mooi rustig stukje uit. Verderop, bij Rue des Abbesses en de omliggende straten zoals Rue Lepic, is het weer wat levendiger, met typische Parijse terrasjes en bistro’s.

vakantie met kinderen Parijs

Nieuwe plekken

Parijs is in alle seizoenen mooi, maar in de winter heeft het iets magisch, met al die lichtjes overal en de versierde Eiffeltoren
die je van heel veel plekken in de stad kan zien: elk uur laten ze ’m even glinsteren, de jongens vinden dat geweldig. Met kinderen kom je sowieso op plekken waar je anders niet snel naartoe zou gaan, zoals typische kindermusea en speeltuinen.

“’s Winters heeft Parijs iets magisch, met alle lichtjes en de versierde Eiffeltoren”

Maar ook op andere plekken laten ze mij op een nieuwe manier naar de omgeving kijken. Zo gingen we een keer met zijn allen naar het Panthéon voor het mooie uitzicht, maar eenmaal daar bleek dat we alsnog drie kwartier moesten wachten voordat we naar boven konden. Dennis en ik keken elkaar aan: hoe gaan we dat doen met twee kinderen? Maar op een of andere manier maakten de jongens er hun eigen verhaal van. In de kelder zagen ze graftombes en we legden uit dat er bekende mensen inlagen. ‘Zou Jezus hier ook liggen?’ vroegen ze zich hardop af.

Op de grond lag een grote spiegel waar ik gewoon langs was gelopen, maar zij vonden het gigantisch spectaculair en hebben er wel een halfuur samen gespeeld. En dan de vijver bij het Jardin du Luxembourg, waar ik al zo vaak alleen ben geweest en koffie heb gedronken. Toen vielen de speelgoedbootjes in de vijver me al op, maar nu huurden we er zelf ook eentje.

Lees ook – Naar Parijs met de kinderen: 7 tips voor een fijne vakantie >

vakantie met kinderen Parijs vakantie met kinderen Parijs

Plannen

Normaal zijn we niet zo van het plannen, maar in een stad is het wel belangrijk om een programma te maken. Vooral voor de jongens. Zo weten ze waar ze aan toe zijn en daardoor hebben we weinig strubbelingen. Ik zorg er altijd voor dat er afwisseling is: na een museum een speeltuin, of iets leuks voor hen. Maar eigenlijk vind ik maar weinig dingen in Parijs niet geschikt voor kinderen.

“Ik vind maar weinig dingen in Parijs niet geschikt voor kinderen”

Meestal lunchen we met een broodje en koffie van de bakker, maar we kunnen met de jongens ook goed op terrasjes of in bistro’s zitten. Zo eten we bij elk bezoek minstens één keer crêpes, en dan altijd de galette complète: een hartige variant met ham, kaas en een spiegelei. Zelf probeer ik ook elke keer een goede steak tartare te eten, het liefst eentje die ze aan mijn tafel klaarmaken. Dat eet ik thuis nou nooit, alleen daar.

Later

Het is juist fijn dat ik al zo vaak in Parijs ben geweest, zo hoef ik het wiel niet steeds opnieuw uit te vinden en genieten we van het oude vertrouwde; ik kijk er nu al naar uit dat we over een paar weken weer naar het natuurhistorisch museum Grande Galerie de l’Évolution gaan, met al die opgezette dieren. Daar gaan de jongens altijd heel goed op.

Als ze iets ouder zijn, wil ik met hen de catacomben gaan ontdekken, dat zijn ondergrondse gangenstelsels van wel drie kilometer lang waar beenderen en doodskoppen tegen de muren zijn opgestapeld. De jongste heeft al gezegd dat ie later in Parijs wil gaan wonen. ‘Dan word ik kok en ga ik naast de Eiffeltoren wonen!’ Voorlopig gaan we samen, er is nog genoeg te ontdekken.”

vakantie met kinderen Parijs vakantie met kinderen Parijs

Doen

Rustig

Als het te druk is bij de Eiffeltoren, dan bekijken we Parijs vanaf het dak van het Panthéon. Minstens zo mooi. paris-pantheon.fr

Spannend

Ga naar Centre Pompidou voor een prachtig uitzicht over dakterrassen en het plein. De roltrappen vinden de jongens een avontuur. Er is ook een Galerie des Enfants, de speciale kinderruimte. centrepompidou.fr

Nostalgie

Bij Rue des Trois Frères in Montmartre staat een Fotomat waar de jongens graag een zwart-witte fotostrip laten maken. Onder aan de trappen van de Sacré-Coeur staat een carrousel, die vinden ze heel leuk.

Tip

Elke eerste zondag van de maand zijn de musea gratis. Handig, want kaartjes zijn prijzig.

vakantie met kinderen Parijs

Slapen

Bespaart weer

In het centrum logeren is heel duur, daarom slapen we altijd aan de rand van de stad. Ik check altijd wel goed of de wijk veilig is en of de metro dichtbij is.

Handig

Het Novotel Suites Paris Montreuil vond ik een aanrader. Basic, maar ruim en slim ingericht, met o.a. een koelkast en magnetron.

Prima locatie

Voor de volgende trip heb ik een familiekamer geboekt in het Mercure hotel in Paris Boulogne, gunstig gelegen en vlak bij de metro.

Eten

Franser dan Frans

In Crêperie Plougastel eet je de echte, goede crêpes. Hier bestellen wij de galettes, de hartige pannenkoeken, met een glaasje cider. Crêperie Plougastel, 47 Rue du Montparnasse, leplougastel.fr/nl

Heel veel keuze

Helaas gaat de keuken van La Felicità, een grote foodhal, pas om zeven uur open – voor ons te laat. Gelukkig kan je er ook heerlijk lunchen. lafelicita.fr

Kinderen welkom

Vlak bij de beroemde begraafplaats Père-Lachaise ligt Super Café, een fijne en huiselijke plek waar je heerlijk kunt lunchen en koffiedrinken. Er is een speelhoek voor de kinderen. supercafe.fr

vakantie met kinderen Parijs vakantie met kinderen Parijs

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.