7x leuke activiteiten voor je kind in de natuur

31.07.2018 13:22
activiteiten kind natuur Beeld: Pixabay

Heel leuk, spelen in het bos of op het strand, maar wist je dat er nog veel meer leuke activiteiten in de natuur zijn? Wij zetten er een aantal voor je op een rij, waarbij je kind de natuur op een speelse wijze leert ontdekken.

1. Ga klimmen

Tussen de boomtoppen slingeren en over boomstammen klauteren: in een klimbos bevindt je kind zich middenin de natuur. Wij hebben alvast de leukste klimbossen in Nederland voor je op een rij gezet. Sommigen hebben zelfs een heus kinderparcours.

2. Bewandel het Blote Voetenpad


Foto: Facebook

Je ziet het steeds meer: mensen die op blote voeten lopen, ook buitenshuis. Het is de ideale manier om meer contact te maken met de aarde. Weet jouw kind hoe het voelt om over gras te lopen? Of hoe houten boomstammen aanvoelen? Maak een wandeling over het Blote Voetenpad in de buurt van Enkhuizen, waarbij je zonder schoeisel flink wordt uitgedaagd met bruggetjes, slootjes en boomstammen.

 

3. Maak een mooie fietstocht


Foto: Facebook

Neem de fiets mee achter op de auto en ga met je kind de Veluwe ontdekken. Nationaal Park de Veluwe kent namelijk tal van mooie fietsroutes. Wil je een hert of wildzwijn van dichtbij bekijken? Kies dan voor een ‘Wildsafari’ die de VeluweSpecialist organiseert vanuit Garderen, Otterlo en Hoenderloo. Je gaat dan zelf op pad, maar krijgt voor onderweg een verrekijker mee om de dieren van dichtbij te kunnen bekijken. De fietstocht is inclusief fiets, route, koffie/thee en een consumptie naderhand. Extra leuk: huur een tandem waar je samen met je kind op kunt.

 

Lees ook:
8x ongelooflijke natuurverschijnselen die je gezien moet hebben >

 

4. Speel voor boswachter

Misschien leert je kind nog wel het meeste over de natuur als hij op pad gaat met een echte boswachter. Dat kan bij Staatsbosbeheer: op verschillende plekken in het land, bijvoorbeeld bij de Oostvaardersplassen, worden excursies georganiseerd waarbij een boswachter de hulp van kinderen goed kan gebruiken. Met een Hulpboswachtershandboek en -jas vol met gadgets gaat het team op pad. Als alle opdrachten goed worden uitgevoerd, is je kind heel wat info rijker én heeft het de Boswachter Academie gehaald.

 

5. Maak een speurtocht


Foto: Facebook

Niets leuker voor je kind dan op speurtocht te gaan op het strand of in het bos. Klim in bomen, zoek naar sporen van dieren of vang waterdiertjes of kleine insecten. Bij de Speurzoekers organiseren ze ook verjaardagsfeestjes in de natuur. Kinderen krijgen een eigen Speurzoekerspakket mee met instructies over de speurtocht en opdrachten rondom een thema, zoals Paddenstoelen of Strandjutten. Aan het einde ontvangen ze een heus Speurzoekersdiploma.
 

6. Ga natuurknutselen


Foto: Facebook

Staatsbosbeheer organiseert door het hele land knutselmiddagen voor kinderen. De ene keer staat er een vogel centraal die je moet gaan kleien, de andere keer mag je met natuurlijke en gerecyclede materialen zelf iets moois maken. 

 

7. Verken het maisdoolhof


Foto: Facebook

Waan je op het platteland bij een bezoek aan boerderij Het Lansingerland in Bergschenhoek en probeer de uitgang te vinden in het maisdoolhof. Een opgave, want het doolhof is wel 6 voetbalvelden groot. Ook aan de allerkleinsten is hier gedacht, want door het doolhof loopt een speciale peuterroute. Naderhand kan je kind kennismaken met het boerenleven en de koeien in de stal.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >