ongelooflijke-natuurverschijnselen

Bucket list bij de hand? Plak er nog maar een bladzijde (of vier) aan vast, want deze prachtige natuurverschijnselen moet je echt een keer zien.

Lava die in de oceaan stroomt, Big Island, Hawaï

Aan de oostkust van het grootste eiland van Hawaï stroomt hete lava van de vulkaan Kilauea zo de oceaan in. De lava koelt hierdoor af en stolt voor altijd. En dat levert prachtige natuurbeelden op.

 

'Terrasmeren', provincie Sichuan, China

De landschappen in het noorden van de provincie Sichuan zijn het resultaat van de jarenlange kristallisatie van calciet. Een saaie wetenschappelijke verklaring, dus de Chinezen houden het er liever op dat de watervallen en azuurblauwe meertjes bestaan uit drakenhuid die achterbleef toen een draak laag over de aarde vloog.

 

Onderwatersparren in het Kaindy-meer, Kazachstan

Vroeger stond in dit ravijn in het hooggebergte Kungej-Alatau een groen bos, maar na een aardbeving liep het vol met water en kwamen alle bomen onder water te staan. Nu groeien ze verder vanuit het Kaindy-meer.

 

Lees ook
Dit zijn de vakantiebestemmingen waar straks iedereen over praat >

 

Kruipende stenen, Death Valley, VS

Op het drooggevallen meer Racetrack Playa in Death Valley zijn lange sporen te zien: die zijn van stenen die zich langzaam verplaatsen over de zoutvlakte. Wetenschappers tastten lang in het duister over de manier waarop ze zich verplaatsen zonder dat er een levend wezen aan te pas komt. 

 

Sterrenzee bij het eiland Vaadhoo, Malediven

De golven bij de kust van Vaadhoo lichten op door bioluminescent plankton in het water. Maar het is natuurlijk veel romantischer om te denken dat het sterren zijn die in zee zijn zijn gevallen.

 

Zingende zandduinen, Kazachstan

Bij droog weer zijn in nationaal park Altyn Emel orgelklanken te horen, afkomstig van de beroemde Zingende zandduinen. De oorzaak van het fenomeen zit hem in de wrijving tussen de zandkorrels: hoe meer zand er meespeelt in het orkest, hoe duidelijker het te horen is.

 

Lake Hiller, Australië

Er zijn veel roze meren op de wereld: Lac Retba in Senegal is roze door bepaalde cyanobacteriën, Nakuru in Kenia door de flamingo's en Torrevieja in Spanje door het zout. Maar waarom het Australische Lake Hiller zo'n bijzondere kleur heeft, daar zijn wetenschappers nog steeds niet achter.

 

'Vliegende' geiten, Marokko

In Marokko kun je geiten tegenkomen die in de bomen lijken te 'groeien'. Eigenlijk doen de geiten niets geks: ze hebben gewoon honger. In dit droge klimaat groeit maar weinig sappig gras op de grond en daarom klimmen de dieren in de bomen om zich tegoed te doen aan sappige blaadjes.

 

Meer bijzondere natuurverschijnselen vind je op Skyscanner.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

7x waterspelletjes kinderen
Beeld: Unsplash

Lege frisdrankflessen, een zakje ballonnen en wat plastic bekertjes: met deze 7 waterspelletjes voor kinderen kan de pret beginnen (en leun jij - op veilige afstand - lekker achterover in je tuinstoel).

Op een rij

Geef je kinderen en hun vriendjes een plastic bekertje en zet ze in een rij achter elkaar. De eerste giet een bekertje met water over zijn hoofd leeg (zonder achterom te kijken!) en het kind daarachter moet het water opvangen. Hoeveel blijft er over voor de laatste in de rij?

 

Speelgoedauto

Trek twee lijnen in je tuin of op straat: de start en finish. Zet op de eerste een paar speelgoedautootjes neer en geef je kinderen een waterpistool. Drie, twee, een… en spuiten maar. Wie als eerste zijn autootje over de finish krijgt, is de winnaar. Handig: zet een grote emmer water neer zodat de waterpistolen bijgevuld kunnen worden.
 

Lees ook
6x de leukste uitjes als je kind een echte waterrat is >


Flessenvoetbal

Niets leuker dan een potje ballen: laat de kinderen in een cirkel of tegenover elkaar staan met voor hun voeten een met water gevulde plastic fles. Met een voetbal moeten ze proberen elkaars fles om te gooien terwijl ze die van zichzelf beschermen. Enne… laat de doppen achterwege, maar dat had je natuurlijk wel begrepen.Bowlen

Leuke variant op het voetbal: maak je eigen bowlingbaan door de met water gevulde flessen in een driehoek bij elkaar te zetten. De kinderen gooien of rollen de bal over de baan: wie scoort als eerste een strike?

 

Waterballonnen

Een gouwe ouwe: vul enkele ballonnen met water en span een lijn in de tuin. Hang de ballonnen goed vast en laat de kinderen de ballonnen om de beurt kapotslaan met een stok. Pret gegarandeerd. Nog leuker: met een waterpistool van een afstandje goed mikken tot de ballonnen knappen.

 

Restaurant

Verdeel de kinderen in twee teams: de obers en de restaurantgasten. Zet een paar stoelen en hoge obstakels neer als hindernissen en laat de obers met een dienblad met bekertjes water het parcours afleggen. Een lastige klus, want de gasten gooien ondertussen natte sponzen naar ze toe. De bekertjes verdwijnen aan het einde van het parcours in een lege emmer. Draai de rollen halverwege om: hebben de obers of gasten het meeste water overgebracht?

 

Glijbaan

Wat is er leuker dan je eigen waterglijbaan in de achtertuin? Leg een stuk zeil in het gras, sproei ‘m nat met water en gebruik wat zeep om het zeil glad te maken. De kinderen nemen een aanloopje en glijden maar! Let er wel op dat de baan goed nat blijft, dus zet één van de kinderen ernaast met de tuinslang (kun je zelf lekker blijven zonnen).
 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

gamehallen kinderen
Beeld: Pexels

Gamehallen hadden voorheen niet het allerbeste imago (troosteloos, om een voorbeeld te noemen). Maar deze arcadehallen zijn écht heel leuk voor je kinderen - en stiekem ook voor jezelf.

1. Gamestate

In: Utrecht (maar er zit er ook eentje in Rotterdam en Kerkrade)

Vorig jaar werd-ie met veel bombarie in Utrecht geopend: Gamestate, de grootste gamehal van de Benelux, jawel! In deze retro gamehal spelen je kinderen (en jij) old school spelletjes als Mario Kart, Pacman en Donky Kong. Maar ook moderne games als Angry Bird en Candy Crush ontbreken niet. Deze arcadehal is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, die aan het eind van de dag ook nog eens een leuk prijsje mogen uitzoeken.

 


2. Funhouse

Kermisfananten kunnen hier hun hartje ophalen. Er zijn tal van attracties die je van de jaarlijkse kermis kent: ballen schieten, schuifautomaten en een draaimolen. Allemaal leuk en aardig, maar de videospellen mogen er ook zijn. Autoracen, dansen, schieten: alles kan. Net als rammen op de flipperkast - dat is zoiets als fietsen, je verleert het nooit.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

3. Bonami

In: Zwolle

Wil je naast lol maken en spelletjes spelen je kinderen iets van historisch besef bijbrengen? Dan vind je de perfecte combi in het Bonami Spelcomputer Museum. De museumcollectie telt computers in alle soorten en maten en begint in het jaar kruik (nou ja…) met floppy’s en de eerste pc. In de Arcadehal staan zo'n vijftig arcadekasten en flipperkasten. Leuk: met een groot deel van alle tentoongestelde items kan gewoon gespeeld worden. Van spelen op de eerste pong-computers tot de nieuwste snufjes: je vindt het hier.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: Dit zijn de leukste sprookjesparken in Nederland >

 

4. The Game Box

In: Almere

Klassiek meets modern in deze Flevolandse gamehal. Je kunt ouderwets een knuffel winnen voor je geliefde (of laten winnen) door loeihard op een boksbal te meppen. Je kids kunnen met simulatoren voor dinosaurussen vluchten in de wereld van Jurassic Park. Jullie kunnen weddenschappen afsluiten wie het snelste is in een autorace en samen dansen  met Dance Dance Revolution. Door te gamen verdienen jullie tickets, waarmee je prijzen kunt uitkiezen. Mop mop, gas d’r op!

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

5. Funland

In: Scheveningen

Zin in actie na een dagje strandhangen? Of laat het Hollandse weer jullie in de steek? Op de Scheveningse boulevard zit een van de bekendste gamehallen van Nederland: Funland. Je kinderen kunnen helemaal losgaan op nostalgische kermisattracties én de nieuwste arcade games. Airhockey, de Hoover of de DDR Dance Machine (dit is blijkbaar een rage uit Japan, niet het voormalige Oost-Duitsland): vervelen doen jullie je er geen moment, beloofd.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >