Trampoline voor je kind kopen? Hier moet je op letten

16.06.2022 13:05
trampoline

Een trampoline in de tuin: het is een droom van veel kinderen. Maar waar moet je nou precies op letten bij het aanschaffen van een trampoline?

Het uitzoeken van een trampoline klinkt makkelijk. Toch moet je met een hoop dingen rekening houden, wil je het springen zo leuk en veilig mogelijk maken.

Het formaat

Je wilt een trampoline in de tuin: leuk! Dat brengt ons bij de allereerste beslissing: hoe groot moet-ie zijn? Een trampoline is niet goedkoop en daarom is het fijn als hij lange tijd meegaat. Een klein exemplaar is nu misschien leuk, maar een jaar later kijkt niemand er meer naar om. Zonde. De grootte is natuurlijk ook afhankelijk van het formaat van de tuin. Bedenk dat een grote trampoline behoorlijk veel ruimte inneemt. Maar over het algemeen geldt: hoe groter, hoe beter. Houd rekening met minimaal anderhalve meter vrije ruimte rondom de trampoline. Gebruik je een veiligheidsnet? Dan is een halve meter voldoende.

De vorm

Over het formaat gesproken: een ronde trampoline neemt vaak wat meer ruimte in. Maar het aanbod is wel een stuk groter. Een rechthoekig exemplaar is leuker als je kind wat ervaring heeft, maar vereist vanwege de ongelijke spanning in de veren wat meer balans. Je kunt hierdoor wel hoger springen. Wil je alle voordelen combineren? Kies dan voor een ovaal exemplaar.

Op of in de grond

Door naar de volgende keuze: kies je voor een trampoline op poten of plaats je hem in de grond? Beide opties hebben voor- en nadelen:

Op de grond

  • Makkelijk afbouwen of verplaatsen
  • Springt fijner, omdat de lucht makkelijker weg kan
  • Moet stevig staan (bijvoorbeeld met verankering)
  • Staat meer in het zicht
  • Meer valgevaar vanwege de hoge opstap

In de grond

  • Minder in het zicht
  • Je kunt er makkelijk op stappen
  • Ingraven kost tijd en moet netjes gebeuren
  • Niet makkelijk te verplaatsen

Lees ook
Springen maar: de leukste trampolines voor kinderen >

Soort trampoline

Online word je overspoeld met verschillende soorten trampolines. Dit zijn de verschillen.

Opbouw trampoline

Deze staat op poten en kan dus makkelijk opgebouwd en verplaatst worden. Om de opstap iets veiliger te maken, is een trapje handig.

Inground trampoline

Voor deze trampoline moet je een gat van minimaal 40 centimeter diep graven. Dat kost tijd én is vrij definitief. Voordeel: je kijkt niet steeds tegen zo’n speeltoestel aan. De rand van inground trampolines staat nog steeds een stukje boven de grond, zodat er genoeg lucht kan ontsnappen.

Groundlevel trampoline

Tegenwoordig bestaan er ook groundlevel trampolines, die wel plat op de grond liggen. Wel moet het gat in de grond nog iets dieper zijn.

Veiligheid

Veiligheid gaat boven alles, zéker bij trampolines. Het laatste wat je wil is een kind dat over de rand vliegt. Een veiligheidsnet wordt daarom sterk aangeraden, vooral bij trampolines boven de grond.

Kwaliteit

Een goede trampoline herken je aan:

De staaldikte van het frame

Hoe dikker de staaldikte, hoe hoger de kwaliteit. Let ook op dat het frame een roestwerende laag heeft.

Genoeg vulling in de beschermrand

Goed om te weten: een beschermrand van closed-cell foam neemt minder vocht op.

De veren

Wil je lekker springen, kies dan voor dubbelconische veren. Deze zijn in het midden wat dikker dan aan de uiteinden.

Het springdoek

Het doek is met driehoeksogen aan de veren bevestigd. Hoe meer stiknaden zijn gebruikt, hoe veiliger het doek.

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.