‘Mijn moeder negeert mijn opvoedregels, moet ik ingrijpen?’

15.06.2021 05:02
podcast slapen

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke week vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Monica (28), getrouwd met Dennis (30) en moeder van Luna (2).

“Sinds het moment dat ik na mijn zwangerschapsverlof weer aan het werk moest, past mijn moeder twee dagen per week bij ons thuis op Luna. Een luxe, en daar ben ik haar enorm dankbaar voor. Luna is dol op haar oma, en oma zorgt ook goed voor ons. Wanneer Dennis en ik uit ons werk komen, staat het eten gekookt klaar, en is de was gevouwen. Wat je noemt een oma én moeder uit duizenden.

Lees ook
Onderzoek: dít is waarom een goede band tussen grootouders en kleinkinderen belangrijk is >

Opvoedregels

Er is alleen één dingetje: mijn moeder negeert onze opvoedregels. Luna eet en slaapt op vaste tijden. Daar gedijt ze goed bij. Eén uur eerder of later naar bed, en Dennis en ik zijn de hele nacht in de benen. De eettijdstippen luisteren minder nauw, maar wát ze eet wel. We vinden het belangrijk dat Luna niet teveel suiker krijgt, en leven vegetarisch.

Mijn moeder heeft lak aan dat alles. Wanneer het leuk is in de speeltuin, slaat ze Luna’s middagslaapje gerust over, of doet haar twee uur later naar bed. In de buggy zeult ze koekjes mee en vruchtensap, dingen die ze van ons niet mag. Oma’s zijn er om te verwennen, maar hier lijden we ronduit onder. Luna is niet te harden na zoveel suiker, en slapen doet ze al helemaal niet meer. Ook onze vegetarische wensen negeert mijn moeder. Wanneer Luna bij haar logeert, krijgt ze kipnuggets en plakjes worst. Als ik mijn moeder daarop aanspreek, zegt ze dat ik niet zo moet zeuren. Mijn broer en ik zijn er toch ook gezond groot op geworden?

Ik twijfel over wat ik moet doen. Luna kan ook naar het kinderdagverblijf, maar ik gun haar en mijn moeder de tijd met elkaar. En eerlijk: voor ons is die ook wel zo prettig. Ik ben bang dat we voorgoed brouilleren als ik mijn moeder Luna uit handen neem. Tegelijkertijd beginnen de gebroken nachten op de dagen dat mijn moeder is geweest, ons behoorlijk op te breken. Moet ik harder ingrijpen?

 

Meer afleveringen van het dilemma? Elke week komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere dilemma’s.