Een typische middag: je peuter is duidelijk moe, de oogjes vallen bijna dicht, en je denkt aan niets anders dan dat oh zo cruciale middagdutje.
Lees verder onder de advertentie
Dan begint de strijd. Plots weigert je kleine totaal om te slapen, en je weet niet meer wat je moet doen. Herkenbaar? Geen zorgen, Daisy Oppelaar van Dais and Nights weet er alles van. Als kinderslaapcoach deelt ze haar waardevolle tips en trucs met Kek Mama, in antwoord op de vijf meest gestelde vragen over slaap. Vandaag in de schijnwerpers: het middagdutje.
Lees verder onder de advertentie
Tot wanneer duurt het middagdutje?
De meeste peuters dutten nog lekker weg tot ze ongeveer drie jaar oud zijn. Sommigen houden het iets langer vol, anderen stoppen er iets eerder mee. Het is belangrijk om te onthouden dat je peuter dit dutje nodig heeft om niet oververmoeid te raken.
Op een gegeven moment zul je misschien merken dat je kleine avonturier de middagdut begint te ontwijken. Of hij dommelt nog wel tussen de middag weg, maar heeft ’s avonds geen zin meer om op tijd naar dromenland te vertrekken en verlengt zijn speeltijd tot in de late uurtjes. Misschien dut wellicht nog lekker tussen de middag en gaat ’s avonds keurig op tijd naar bed, maar verrast je dan door al voor het ochtendgloren vrolijk wakker te worden, dus ruim voor 06.00 uur.
Daisy deelt een paar strategieën om de overgang van een naar geen middagdut soepel te laten verlopen:
Blijf het aanbieden: Ook al weigert je peuter te slapen, bied het middagdutje nog steeds aan. Leg hem of haar in bed tussen 12.00 en 13.00 uur. Als er geen slaap komt, is rusten ook waardevol. Compenseer het gemiste dutje met een vroegere bedtijd, bijvoorbeeld rond 18:00 uur, om oververmoeidheid te voorkomen.
Kort het dutje in: Als je peuter nog wel dutjes doet maar ’s avonds laat gaat slapen, is het tijd om het middagdutje in te korten of te stoppen. Begin met het verkorten van de dutjes en pas indien nodig de bedtijd aan naar uiterlijk 19.30 uur.
Vermijd te lange dutjes: Als je peuter ’s ochtends vroeg wakker wordt, kan dit komen door te veel slaap overdag. In dit geval kan het nuttig zijn om het middagdutje in te korten of helemaal te stoppen. Houd altijd 13.00 uur als uiterlijke starttijd van het middagdutje aan.
Volgens Daisy is het belangrijk om te onthouden dat de middagdut altijd moet starten tussen 12.00 en 13.00 uur. Hoewel je peuter op een gegeven moment misschien langer wakker kan blijven dan 13.00 uur, is het niet verstandig om de dut tot bijvoorbeeld 14.00 of 15.00 uur te laten duren. Dit kan leiden tot te veel slaap aan het einde van de middag, wat weer invloed heeft op de nachtrust. Je kleine zal dan mogelijk niet genoeg slaapdrang ervaren om een volledige nacht van 11-12 uur aan een stuk door te slapen.
Daisy’s tip: houd altijd 13.00 uur aan als de uiterlijke starttijd voor de middagdut en zorg ervoor dat je peuter tussen 18.00 uur en 19.30 uur naar bed gaat voor de nachtrust. Willen deze tips niet baten of heb je een andere slaapvraag? Daisy heeft een fijn e-book samengesteld en je kunt uiteraard ook bij haar terecht voor een persoonlijk consult.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Sommige kinderen trekken vanaf dag één naar dieren toe alsof ze een magneet in hun kleine knuistje hebben. Ze aaien élke hond die ze tegenkomen, stoppen slakken in hun jaszakken (want hij had het koud) en houden fanatiek bij welke eenden er in de sloot wonen.
Heeft een groot leeftijdsverschil invloed op je relatie? Leeftijd is maar een getal, zeggen ze. Maar als je moeder je aankeek alsof je gek was toen je een oudere date meenam naar het kerstdiner, dan weet je: het speelt tóch een rol. En niet alleen in de ogen van de buitenwereld, maar soms ook als […]
Verena heeft drie kinderen en een druk gezin, maar ook een diep verlangen naar af en toe een momentje voor zichzelf. Haar vriendin Lisa denkt hier anders over. Ze besloot haar drie kinderen mee te nemen naar het feestje dat eigenlijk alleen voor volwassenen bedoeld was.
Een hysterische baby? Stress? Geen paniek, pak je innerlijke yogi erbij! Een video van een vader die zijn kleintje weet te kalmeren met het OM-geluid gaat viral en heeft inmiddels al miljoenen views verzameld.
Anna (28) kreeg uit het niets een telefoontje van haar zus Jamie (36), met de mededeling dat ze even een paar weken op haar drie kinderen moest passen. Jamie had een babymoon geboekt met haar vriend en geen budget voor een oppas.
Je kind gaat uit logeren, leuk! Totdat er ongewenste souvenirs mee naar huis komen. Dat ontdekte Nina, moeder van Alina (7), toen haar dochter na een gezellig logeerweekend ineens hevig begon te krabben. Wat een klein ongemak had kunnen zijn, ontaardde al snel in een drama én een nogal opmerkelijke Tikkie.