Geheimen van een kinderslaapcoach: wat als je kind altijd vroeg wakker is?

07.03.2024 16:05

Gebroken nachten, korte middagdutjes en onderbroken slaap. Daisy Oppelaar van Dais and Nights weet er alles van. Als kinderslaapcoach deelt ze haar waardevolle tips en trucs met Kek Mama, in antwoord op de vijf meest gestelde vragen over slaap.

Vorige week stond het thema ‘zelfstandig slapen‘ centraal, en deze week werpt ze licht op vroege vogeltjes. Want, terwijl jij het liefst nog een keer of dertig omdraait, lijkt het alsof jouw kleintje al tien kopjes koffie achterover heeft geslagen.

Vroege vogels

Hoewel wij 6.00 of 7.00 uur als een vroege start van de dag beschouwen, is het voor die hummeltjes hun versie van normaal. Maar wat als jouw kleine spruit regelmatig voor 6.00 uur wakker wordt? Dan hebben we te maken met een heuse vroege vogel. Geen paniek, Daisy deelt de stappen die je kunt volgen om het ochtenddrama aan te pakken.

De juiste dutjes

Laten we bij het begin beginnen. Een degelijk nachtritme begint met de juiste dutjes overdag. Hier is een simpel schema dat Daisy deelt:

4-9 maanden: 3 dutjes, waarbij het laatste kort is. De laatste powernap verdwijnt tussen 7-9 maanden.
9-15 maanden: 2 dutjes, waarbij het ochtenddutje inkrimpt en het middagdutje uitblinkt als de langste rustpauze. Het ochtenddutje neemt afscheid tussen 15-18 maanden.
15 maanden – 3 jaar: 1 middagdutje, dat langzaam verkort als een rockster en uiteindelijk verdwijnt rond de leeftijd van 3 jaar.

“Zorg ervoor dat de middagdut vanaf vijf maanden altijd tussen 12.00 en 13.00 uur plaatsvindt. Dit creëert de perfecte symfonie van slaap gedurende de dag, vooral cruciaal voor die kleine vroege vogels”, vertelt Daisy. “Een middagdutje van 12.30 tot 14.30 uur heeft een volledig ander effect op de nacht en de ochtend dan een dutje van 14.30 tot 16.30 uur. Dit laatste is te laat en staat garant voor een muzikaal ontwaken.”, voegt ze eraan toe.

Te weinig slaap

Te weinig slaap overdag in combinatie met een te late bedtijd? Dat klinkt volgens Daisy als het scenario voor een nachtelijk drama. “Wanneer jouw kleintje oververmoeid in bed belandt, wordt het stresshormoon cortisol aangemaakt, wat de alertheid verhoogt en resulteert in… jawel, vroeg ontwaken. Een vroegere bedtijd is vaak de oplossing voor die kleine vroege vogels, omdat vermoeidheid vaak de boosdoener is.”

Simpelweg te vroeg wakker?

Als jouw kleintje ontdekt dat de dag om 5 uur al kan beginnen, met opstaan, knuffelen in jullie bed, of zelfs met de ochtendfles en de iPad, dan raakt hij eraan gewend. En natuurlijk wil hij dat elke dag. Alles voor 6 uur behandelen we alsof het midden in de nacht is, want om middernacht beginnen we ook niet met onze dag, toch?

Dus, om je kleintje weer in slaap te krijgen, kun je een slaaptrainingsmethode proberen. Of maak een van de eerder genoemde aanpassingen. Soms is het lastig om zelf te bepalen waar het probleem ligt, en een slaapcoach kan hierbij echt van dienst zijn. Zo heeft Daisy een fijn e-book en kun je uiteraard bij haar terecht voor een persoonlijk consult.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.