Geheimen van een kinderslaapcoach: zo maak je korte metten met hazenslaapjes

14.03.2024 19:05

Een lamme arm, een schorre stem (want 10.000 slaapliedjes verder) en je stappenteller bereikt nu al winst. Maar hé, je kleine ligt nu eindelijk te slapen. Je ploft neer op de bank en neemt een slok koffie en dan… Nee toch? Is ‘ie nou al wakker?

Hazenslaapjes. Daisy Oppelaar van Dais and Nights weet er alles van. Als kinderslaapcoach deelt ze haar waardevolle tips en trucs met Kek Mama, in antwoord op de vijf meest gestelde vragen over slaap. De afgelopen keer beantwoordde Daisy de vraag ‘Wat als je kind altijd vroeg wakker is?‘ Deze week deelt ze wat je kunt doen om hazenslaapjes om te toveren tot volledige slaapjes.

Wanneer beginnen hazenslaapjes?

“Hazenslaapjes maken vaak hun intrede rond de 9 à 10 weken. In deze fase duren de slaapjes slechts één slaapcyclus lang, meestal zo’n 45 minuten, soms zelfs korter. Het lastige is dat je kleintje moeite heeft om zelf de volgende slaapcyclus aan te knopen.”, vertelt Daisy. Gelukkig kan je je kindje lekker troosten en weer in slaap helpen, waardoor hij nog een extra slaapcyclus aan zijn dutje kan vastknopen.

Daisy deelt een belangrijke sidenote: Als één dutje per dag langer dan een uur duurt en de andere dutjes hazenslaapjes zijn, is dat helemaal prima. Langere dutjes zullen met de tijd vanzelf hun entree maken.

De juiste wakkertijd

“Korter laten slapen dan de aanbevolen wakkertijd kan resulteren in een snel ontwakende baby, omdat de slaapdrang nog niet voldoende was opgebouwd voor een langer dutje. Aan de andere kant, als je jouw kleintje langer wakker houdt dan de aanbevolen wakkertijd, wordt hij oververmoeid, wat resulteert in de aanmaak van cortisol – het stresshormoon dat hem alert en wakker houdt.”, legt Daisy uit. En je raadt het al: dit maakt het inslapen lastiger, en zorgt voor, juist ja, hazenslaapjes.

De allerkleinsten hebben nog geen vast ritme, maar de juiste wakkertijd is essentieel om hazenslaapjes te voorkomen. Daisy deelt enkele richtlijnen:

  • <3 weken: 45 minuten
  • 3-6 weken: 60 minuten
  • 6-12 weken: 60-105 minuten
  • 12-16 weken: 90-120 minuten
  • 16-24 weken: 105-150 minuten

Kindje ouder dan 4-5 maanden?

Het advies? Houd je aan de juiste wakkertijd om hazenslaapjes te voorkomen. Is je kindje ouder dan 4-5 maanden en blijft hij hazenslaapjes doen? Overweeg dan een slaaptrainingsmethode om hem te leren zelfstandig in slaap te vallen. Dit kan volgens Daisy helpen bij het verbinden van slaapcycli en het verminderen van korte dutjes.

Willen deze tips niet baten? Een kinderslaapcoach kan ervoor zorgen dat de (nacht)rust thuis terugkeert. Daisy’s e-book staat boordevol slaaptips, maar je kunt uiteraard ook bij haar terecht voor een persoonlijk consult.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.