Hoe gebroken nachten kunnen leiden tot migraine, volgens onderzoek

31.01.2024 12:31
migraine slaaptekort slapen migraineaanval gebroken nachten Bron: Unsplash

In Nederland lijden ongeveer 123.000 vrouwen aan migraine en jaarlijks komen daar zo’n 28.000 vrouwen bij. Een veelvoorkomende ziekte dus, die na een bevalling mogelijk in ernst toeneemt. Onderzoekers hebben namelijk aangetoond dat een slechte nachtrust de kans op een migraineaanval vergroot.

In totaal wordt geschat dat tussen de 5 en 10 procent van de Nederlanders lijdt aan migraine, met gemiddeld twee migraineaanvallen per maand. De symptomen van een migraineaanval zijn:

  • Ernstige bonzende hoofdpijn aan een zijde van het hoofd.
  • Geen licht en geluid kunnen verdragen.
  • Bijverschijnselen als misselijkheid of het zien van vlekken.

Hoe lang een aanval duurt verschilt heel erg. Het kan vier uur zijn, maar ook drie dagen.

Migraine en slaaptekort

Heb jij soms last van migraine en heb je net een kind gekregen? Dan is het goed om te weten dat de kans op migraineaanvallen groter is wanneer je slecht slaapt. Slechte nachten zijn voor veel ouders met jonge kinderen namelijk meer regel dan uitzondering.

In een nieuw onderzoek hebben onderzoekers bekeken of er een verband bestaat tussen migraineaanvallen, slaapkwaliteit en energieniveaus. De deelnemers aan het onderzoek registreerden dagelijks informatie in een digitaal dagboek over hun energieniveau, slaap en waargenomen slaapkwaliteit.

22 procent meer kans

Een van de belangrijkste onderzoeksresultaten toonde aan dat deelnemers die de avond ervoor een verminderde slaapkwaliteit ervoeren, 22 procent meer kans hadden op een migraineaanval de volgende ochtend. De onderzoekers ontdekten ook dat lagere energieniveaus de dag ervoor de kans op een ochtendaanval de volgende dag met 16 procent vergrootten.

Heb je dus weleens last van migraineaanvallen, dan is het verstandig om af en toe wat extra slaap te pakken. Extra vroeg naar bed of een middagdutje zijn geen overbodige luxe, maar dragen écht bij aan je gezondheid.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.