Geheimen van een kinderslaapcoach: zelfstandig slapen

01.03.2024 19:00

“En, slaapt hij al door?” De meest gevreesde vraag voor ouders van jonge kinderen, want eerlijk gezegd zitten we niet voor de lol knikkebollend met een bak koffie na de voor ons zoveelste slapeloze nacht.

Zodra kinderen in het spel zijn, lijkt een goede nachtrust voorgoed verdwenen. In deze moderne tijd van ’24/7 ouderschap’ worden we overspoeld met slaaptips en tricks. Van slaaprituelen en slaapzakken tot knuffels en het dilemma om je kind wel of niet te laten huilen. Maar welke tips werken nu echt?

Kinderslaapcoaches

Enter de kinderslaapcoaches, die als paddenstoelen uit de grond lijken te schieten. Eén van hen is Daisy van Dais & Nights, de trotse moeder van Izzy (5), die haar eigen weg naar een betere nachtrust heeft gevonden. Als kersverse moeder had Daisy aanvankelijk net zoveel moeite als de rest van ons om de nachten onder de knie te krijgen.

“Met een newborn verwacht je gebroken nachten, maar na een paar maanden zou het beter moeten worden. Bij ons ging het juist bergafwaarts. Vele uren per nacht wakker, geen ritme overdag en wallen tot onze kin. Ik leidde na 7 maanden aan een flink slaaptekort en mijn leven stond even helemaal stil.”⁠

Waardevolle ervaring

Na talloze pogingen om haar dochter aan het slapen te krijgen, besloot Daisy de hulp van een kinderslaapcoach in te schakelen. Na een persoonlijk coachingstraject van twee weken en een op maat gemaakt slaapplan, lukte het hen al vrij snel om Izzy naar dromenland te begeleiden.

De waardevolle ervaring inspireerde Daisy om zelf een opleiding tot kinderslaapcoach te volgen. Inmiddels gecertificeerd, deelt ze nu haar tips en tricks voor de vijf meest gestelde vragen over slaap met Kek Mama. Daisy trapt af met de vraag die menig ouder bezighoudt: “Hoe kan ik mijn kindje zelfstandig leren slapen?”

Lees ook – Tara: ‘Ik snap nu waarom het gevaarlijk is om met je kind in bed te slapen’

Zelfstandig leren slapen

Daisy: “Valt jouw kindje niet zelfstandig in slaap? Dan ben je zeker niet de enige met dit probleem. Bij veel gezinnen die ik coach is dit namelijk het geval. Goed om te weten is dat zelfstandig in slaap vallen ontzettend belangrijk is voor een goed slaapgedrag van je kleintje. Want als ze niet zelfstandig in slaap kunnen vallen, ben jij als ouder dus altijd nodig.”

“Heeft je kindje jou of je partner ’s nachts nog steeds nodig voor het in slaap vallen? Bijvoorbeeld door borstvoeding of aan de fles in slaap willen vallen? Of wieg je je kindje ’s nachts nog vaak in slaap of loop je rondjes door het huis om die kleine maar te laten slapen? Dan spreek je van slaapassociaties. Dit zijn bepaalde associaties die je kindje nodig heeft om in slaap te kunnen vallen.”

Slaaptrainmethodes

Gelukkig kunnen wij als slaapcoach je daar goed bij helpen. Zo zijn er bijvoorbeeld bepaalde slaaptrainmethodes waar we veel mee werken, waaronder:

  1. Interval methode (gebaseerd op de methode van Ferber, gecontroleerd laten huilen). Leg je baby wakker in bed, en ga steeds terug om te troosten. De periodes die je ertussen laat, lopen langzaam op. (vanaf vier á vijf maanden)
  2. Stoel Methode: Blijf in de kamer terwijl je kind in bed ligt en verplaats de stoel elke paar nachten verder weg, totdat je helemaal uit de kamer bent. (vanaf vier á vijf maanden)
  3. Pick Up/Put Down: Leg je kindje wakker in bed. Pak je kind op als het huilt en leg het weer in bed als hij kalmeert. Blijf in de kamer wachten tot hij slaapt en herhaal het oppakken en troosten indien nodig. (geschikt voor jonge baby’s)

Belangrijk is dat er geen one-size-fits-all aanpak is. Ouders moeten in samenspraak met de slaapcoach kiezen wat het beste bij hun kind en gezin past. Consistentie is cruciaal, en veranderingen in slaapgewoonten kosten tijd. Overweeg een kinderslaapcoach in te schakelen voor begeleiding. Ongeacht de methode geldt: consistentie is key!

Zelf aan de slag met de tips en adviezen van Dais & Nights, dan is haar Slaapgids (ebook) wat je nodig hebt haar Slaapgids.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.