Als je vader een beroemde kok is, eet je elke avond heel erg lekker. Deze maand vertellen de dochters van beroemde koks in Kek Mama over hun favoriete gerecht. De recepten vind je hier.


Het favoriete gerecht van Isabelle (11), de dochter van Jonnie en Thérèse Boer van De Librije in Zwolle.

Venkelsoep met langoustine en vanille

Ingrediënten

Voor de langoustine
• 12 st langoustine
• 1 vanillestok
• 1 dl zonnebloemolie

Voor de venkelsoep
• Halve sjalot
• 400 g venkel
• Zonnebloemolie
• 1 tak tijm
• Pernod
• ¼ vanillestok
• 3 dl kippenbouillon
• 1 steranijs
• 1 dl melk
• 1 dl room
• Zout en peper

Overige ingrediënten
• 1 plak casinobrood
• 1 dl kerrie olie
• 3 jonge venkelknollen
• Olie
• Zout

Bereidingswijze

Langoustine
Pel de langoustine en verwijder het darmkanaal. Snijd de vanille open en schraap het merg eruit. Laat de vanille trekken in de zonnebloemolie gedurende een uur. Bestrijk de langoustine ruim met de olie en laat dit marineren. Vervolgens de langoustine garen in een oven van 100ºC gedurende 5-6 minuten.

Venkelsoep
Pel de sjalot en snipper deze fijn. Snijd ook de venkel klein. Verhit in een pan een beetje zonnebloemolie en fruit hierin de sjalot, venkel en tijm aan. Blus dit af met een scheutje pernod. Laat dit iets indampen.

Schraap het stukje vanille uit en voeg zowel merg als het stokje toe. Voeg vervolgens de bouillon, steranijs, melk en room toe. Laat dit gedurende 20 minuten zachtjes trekken. Verwijder de steranijs, vanille en tijm uit het mengsel. Blender de crème fijn en passeer dit door een fijne zeef. Breng op smaak met zout en peper.

Kerriecroutons
Rol de plak brood dun uit en snijd hier hele kleine brunoise (blokjes) van. Bak deze broodblokjes in de kerrieolie krokant. Laat goed uitlekken.

Venkel
Snijd de venkelknollen heel dun op een mandoline of snijmachine. Leg dit op ijswater zodat het lekker knapperig wordt. Vlak voor het serveren aanmaken met olie en zout.

Serveersuggestie
Leg de venkel in het bord. Strooi de kerriecroutons over de langoustine en leg deze op de venkelsalade. De crème verwarmen en hieromheen gieten.

--------------------------------------------------------------------------------


Het favoriete gerecht van Firy (12), de dochter van Ramon Beuk van het tv-programma Born2Cook en restaurant THWKND in Maarssen.

Kip, patat en appelmoes

Ingrediënten

• 3 groene appels
• Half vanillestokje
• 2 el suiker
• 1 limoen
• 4 kippenpoten
• 3 el sojaolie
• 1 ui
• 2 tenen knoflook
• 1 el tomatenpuree
• 3 dl runderfond (potje)
• Mayonaise
• Olie om te frituren
• 8 tot 10 aardappelen in frietjes

Bereiding één dag van te voren

Kip stoven
Kruid de kip met ruim zout en peper. Bak de kippenpoten op half hoog vuur in 15 minuten rondom bruin in de olie. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Giet het vet van de kip af en bak kort het uitje en de knoflook mee. Voeg de tomatenpuree toe en blus het geheel af met runderfond. Plaats de deksel op de pan en laat het 1 uur zachtjes stoven. Laat de kip daarna afkoelen en bewaar het in een afgedekte schaal of kom in de koelkast voor de volgende dag.

Friet maken
Snijd de aardappelen met de schil in dikke frietjes. Breng water aan de kook en blancheer hierin de frietjes gedurende 5 minuten. Giet de frietjes af en laat ze uitstomen. Laat de frietjes goed afkoelen en bewaar ze afgedekt in de koelkast voor de volgende dag.

Bereiding op de dag zelf

Schil de appels, verwijder de klokhuizen, snijd ze in kleine blokjes en leg dit in een pannetje. Snijd het halve vanillestokje in de lengte door, verwijder de zaadjes en voeg deze toe aan de appels. Voeg de suiker en het sap van de limoen toe. Zet het pannetje op het vuur en voeg als laatste nog 2 eetlepels water toe.

Breng het geheel aan de kook en laat het dan nog 10 minuten met het deksel op de pan op laag vuur stoven. Verwarm de kippenpoten op halfhoog vuur, totdat de kip warm is.

Verhit voldoende olie in een (frituur)pan tot 160 graden om de frietjes voor te frituren. Let op, niet te veel frietjes in één keer, want dan koelt de olie te snel af en bakken de frietjes niet meer goed. Doe de eerste portie frietjes in de olie en haal ze er na 5 minuten uit. Laat de frietjes afkoelen en zorg dat de olie nu tot 180 graden verwarmt. Bak de portie dan opnieuw, totdat ze mooi goudbruin zijn. Laat de frietjes goed uitlekken en breng ze op smaak met zout.

Serveren
Serveer de kip samen met de appelmoes en de frietjes met mayonaise.

--------------------------------------------------------------------------------


Het favoriete gerecht van Mette Blaauw (10), de dochter van Ron Blaauw, eigenaar van de Rongastrobar, in Amsterdam. Hij zit in de jury van Junior MasterChef.

Zuurkoolschotel met grove aardappel en ouderwetse stooflapjes

Ingrediënten

• 500 g runderriblappen of rundersukade (ca. 125 g per stuk)
• Zout en peper
• 1 el mosterd
• 100 g roomboter
• 2 uien, in ringen
• 2 teentjes knoflook, grofgesneden
• 1 dl rode wijn
• 2 el rode wijnazijn
• 5 dl vleesfond
• 1 laurierblaadje
• 1 plakje ontbijtkoek
• 50 g ganzenvet of boter
• 2 uien, fijngesneden
• 500 g (wijn)zuurkool
• 1 dl droge witte wijn
• 1 kilo kruimige aardappels
• 125 ml crème fraîche
• 1 el grove mosterd
• 100 g Japanse broodkruim (panco, eventueel te vervangen door grof paneermeel)
• 30 g roomboter

Bereidingswijze

Stooflapjes
Kruid het vlees met zout en peper en bestrijk met mosterd. Smelt de boter en bak het vlees hierin aan beide kanten bruin. Voeg de ui en knoflook toe. Blus met rode wijn. Voeg de azijn, vleesfond en laurier toe. Breng aan de kook. Zet het vuur lager. Stoof de lapjes in ongeveer 3 uur gaar. Snijd de ontbijtkoek fijn en roer dit als laatste door de saus.

Zuurkoolschotel
Smelt het vet in een pan en stoof hierin de uien, zuurkool en witte wijn met de deksel op de pan in ongeveer 30 minuten gaar. Schil de aardappels en snijd ze in vieren. Kook de aardappels gaar in ongeveer 20 minuten. Afgieten en droog stomen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Hussel de aardappelen door de zuurkool. Spatel de creme fraiche en mosterd erdoor. Schep dit mengsel in een ovenschaal. Pureer in een keukenmachine het broodkruim met de boter. Verdeel dit kruim over de schotel. Bak de zuurkoolschotel nog 15 minuten in de hete oven.

Serveren
Serveer de zuurkoolschotel met de stooflapjes.

veilig barbecue kinderen
Beeld: Unsplash

Heerlijk om op een mooie zomeravond die BBQ op te stoken voor een paar lekkere worstjes en hamburgers. Maar de combinatie van vuur en kleine kinderen kan gevaarlijk zijn. Hierbij tips voor een veilige (en lekkere) barbecue.

Veilig aansteken

Om veilig te barbecueën – zeker als er kleine kinderen in de buurt zijn – gebruik je het liefst briketten om de boel op te stoken. Briketten veroorzaken namelijk minder vonken dan houtskool, ook branden ze langer en gelijkmatiger door. Gebruik daarbij aanmaakblokjes, maar nooit spiritus of benzine. Dat kan namelijk voor steekvlammen zorgen. Zet de barbecue op een vlakke ondergrond zodat ie niet makkelijk omvalt, en hou ‘m uit de buurt van struiken en parasols.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: 11x goedkoop uiteten met kinderen >

 

Kinderen uit de buurt houden

Wellicht ten overvloede, maar wel belangrijk om te benadrukken: hou kinderen uit de buurt van een hete barbecue. Geef ze duidelijke instructies dat ze op een andere plek moeten spelen en niet langs de BBQ mogen lopen/fietsen/springen. Maak desnoods met stoepkrijt een markering: niet over deze lijn komen. Ruim een kwart van de mensen die zich na een barbecue-ongeval melden bij de eerste hulp zijn kinderen jonger dan 5 jaar, dus je kunt nooit voorzichtig genoeg zijn.  Ook een aanrader: zet een emmer water naast de BBQ. Mocht er een ongelukje gebeuren, dan kun je hiermee meteen een brandwond koelen of een brandend kledingstuk blussen. Klaar met barbecueën? Doe dan de deksel op de BBQ of bedek de smeulende briketten met zand.

 

Aanraders voor op de bbq

De meeste kinderen zijn gek op worstjes, speklapjes of een lekkere hamburger. Maar ook spiesjes zijn een grote favoriet. Zelfs de fanatiekste groenteweigeraar kan een kleurig stokje met champgnons, gourgette, gele paprika, zoete aardappel en rode ui moeilijk weerstaan. Vergeet ook de klassieker niet: marshmallows op een stokje, eventueel afgewisseld met wat aardbeien. Ronduit verrukkelijk.

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

alcoholvrije cocktails
Beeld: Unsplash

De Tequila Sunrise, Mojito en Cosmopolitan: superlekker, maar waarom niet eens een alcoholvrije cocktail? Minstens zo verrukkelijk en ideaal voor een snikhete zomerdag. Wij zetten daarom een aantal alcoholvrije cocktails voor je op een rij.

1. Virgin Mojito

Snijd een limoen in partjes en verdeel ze met een paar blaadjes munt over een aantal longdrinkglazen. Strooi in elk glas wat rietsuiker en stamp met een pollepel de suiker, limoen en munt fijn, zodat de smaken vrijkomen. Hak een paar ijsblokjes in stukjes en vul de glazen met bruiswater, bijvoorbeeld 7up. Rietje erbij en drinken maar.
 

2. Safe sex on the beach

De zon in je glas, maar dan zonder wodka. En heel simpel te maken: vul een glas met ijsblokjes, giet er tegelijkertijd cranberry-, grapefruit- en sinaasappelsap op (van elk ongeveer 100 ml) en garneer op de rand met een opengesneden cranberry.

 

Lees ook:
8x leuke cocktailbars in Nederland >


 

3. Nada Colada

Dit is een zalige cocktail als je van kokos en ananas houdt. Open een verse kokosnoot (of handiger: koop een pakje kokosmelk), snijd 'm in stukken en rasp de kokos heel fijn. Meng de kokos (of de melk) met ananassap en klaar ben je. Gebruik je kokosmelk? Koop dan wat losse stukjes kokos in de supermarkt, rasp die fijn en strooi ze over je cocktail.


4. Mango Martini

Een pittige cocktail voor een hete zomerdag. Schenk 2,5 deel mangosap in een ijsshaker en mix dat met het sap van een halve limoen. Snijd een verse rode peper en voeg naar smaak toe. Of gebruik, voor iets minder spice, een paar druppels tabasco.
 

5. Chocolata

Verwarm 200 milliliter melk in een pan en doe er beetje voor beetje 150 gram melkchocolade bij, in stukjes. Roer goed tot de chocolade is opgelost. Laat het goed afkoelen en zet het mengsel daarna in de koelkast. Schenk het een uur later in een cocktailshaker, voeg wat vanillesiroop en stukjes ijs toe en roep je kinderen, want die gaan hier zeker weten ook van smullen.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >