Charlotte Labee (35) verwaarloosde haar lichaam zo dat ze hersenbeschadiging opliep. Nu voelt ze zich meer in balans dan ooit en haalde uit het dieptepunt in haar leven zelfs een nieuwe carrière. Charlotte is getrouwd en moeder van Sky (5).
Lees verder onder de advertentie
Charlotte Labee (Roosendaal, 1986) had al op jonge leeftijd een bewogen carrière als model en vervolgens als presentatrice en ondernemer. Naast haar werk als presentatrice is ze nu ambassadrice voor o.a. de stichting Energy4All en blogger voor tijdschriften.
Lees verder onder de advertentie
Dierenarts of advocaat wilde ze worden. Dat pakte anders uit. “Op m’n veertiende werd ik gescout in Londen, waar ik met mijn moeder en oma was. Daar heb ik toen niets mee gedaan – ik was nog zo jong. Pas toen de kapper in Roosendaal een jaar later vroeg of ik modellenwerk wilde doen, hapte ik toe. ‘Schrijf je in bij een modellenbureau’, adviseerde de fotograaf die destijds de foto’s maakte.
Niet veel later zat ik in een vliegtuig naar Milaan voor mijn eerste klus. Mijn ouders maakten zich geen zorgen om me; ik liep niet in zeven sloten tegelijk. Ik heb ook een tijdje in Istanbul gewoond. De eerste week voelde ik me daar ontzettend eenzaam. Ik wilde naar huis. ‘Ja lieverd, maar dit wilde je zelf hè?’ zei mijn vader. Ik zette door en sloot vriendschappen, maar een toptijd is het nooit geworden.”
Lees verder onder de advertentie
Go-with-the-flow type
Via het modellenwerk rolde Charlotte de tv-wereld in. Daar ontstond een echte droom: presenteren. “Ik was op zondagmiddag bij RTL te zien als presentatrice van een commercieel programma. Twee jaar werkte ik voor Omroep Brabant, maar ik miste diepgang. Alles draaide om uiterlijk. Ik startte m’n eigen bedrijf. Uit het niets, zonder enige ervaring ging ik magazines maken. Ja, een redelijk go-with-the-flow-type ben ik wel. Ik pak aan wat er op mijn pad komt en zie overal kansen in.
Lees verder onder de advertentie
Kledinglabel
Lang heeft het tijdschriftmaken niet geduurd. Het werd vervangen door een eigen kledinglabel. Ik had een wereldreis gemaakt en op marktjes tal van leuke jurkjes gescoord. Weer in Nederland wilde iedereen weten waar ik die vandaan had. Ik had een gat in de markt gevonden. Mijn kledinglabel bestond aanvankelijk uit acht items die razendsnel uitverkocht waren.
Lees verder onder de advertentie
In no-time runde ik een internationaal modebedrijf met tien medewerkers en waren mijn jurken verkrijgbaar in 145 winkels. Maar de fashionwereld is lastig. Alles gaat snel en je moet behoorlijk voorfinancieren. Als er dan van de 145 winkels 45 niet op tijd betalen, hou je je hoofd niet boven water. Ik ben ziek geweest van het faillissement. Je hebt dan niet alleen met jezelf, maar ook met personeel te maken.”
Kinderwens
Enkele jaren voor het faillissement, op haar 28e, vond Charlotte het tijd voor kinderen. Maar was haar lichaam daar wel klaar voor? “Ik had nergens last van, maar voelde instinctief dat er iets niet in orde was. Drie keer klopte ik met mijn zorgen bij mijn huisarts aan, maar omdat ik geen klachten had volgde er geen onderzoek. Pas toen ik een keer tegenover een andere huisarts kwam te zitten, werd ik doorverwezen naar de gynaecoloog.
Lees verder onder de advertentie
Enkele dagen later lag ik op de operatietafel: baarmoederhalskanker. Wat gebeurt hier, vroeg ik me voortdurend af. Antwoord geven op die vraag deed ik niet. Ik bleef maar werken en voelde me in alles onmisbaar. Op vrijdag geopereerd, op maandag weer op kantoor. Ik deed alsof de diagnose een ander betrof. Geen idee waarom. Vijf maanden na mijn operatie raakte ik zwanger van onze zoon Sky – het mooiste cadeau denkbaar.”
Verbrand
De roofbouw die Charlotte op haar lijf pleegde brak haar op. En toen, op haar dertigste, kwam de spreekwoordelijke druppel. “Ik had mezelf verwaarloosd en mijn lichaam niet eens op de tiende plek op mijn prioriteitenlijst staan.
Sky was drie weken oud, we hadden net de verbouwing van onze oude boerderij afgerond en genoten van een vakantie op Ibiza toen we een telefoontje kregen. Ons huis stond in brand. Buren stuurden video’s, de zwarte rook kwam uit het dak. Mijn man vloog terug naar Nederland en ik sloeg vanuit Ibiza aan het regelen.
“Buren stuurden video’s, de zwarte rook kwam uit het dak”
Een brand is ongelooflijk ingrijpend. Jaren later miste ik ineens nog spullen. O ja, ook verbrand dus, dacht ik dan. Mijn trouwjurk, het stukje navelstreng van Sky, zijn babywiegje: het is weg. Vier jaar lang vochten we met de verzekering, want voor iets als een trouwjurk krijg je geen euro terug; je bent immers al getrouwd. Het vreet energie.”
Ze voelde zich meer dan waardeloos. “Ik kon mijn kind en vent geen liefde geven. Ik was aan het eind van mijn Latijn. Alles deed me zeer. Watertrappelen was het. Iedere dag dronk ik wijn om te ontspannen en nam ik medicatie om te slapen. Het was mijn man die me aanspoorde mezelf terug te vinden. Ik nam een sabbatical en juist toen kreeg ik uitvalsverschijnselen.
“Er waren twee opties: in een rolstoel belanden of met mezelf aan de slag gaan”
Scans wezen uit dat mijn brein door de chronische stress permanent beschadigd was. De opties waren beperkt: doorgaan op de oude voet en in een rolstoel belanden of met mezelf aan de slag gaan. Het werd dat laatste. Ik ben opleidingen op gezondheidsgebied gaan volgen en gestart gezond eten, want ik leefde op chips en chocola. Ook ben ik gaan mediteren; ik was weliswaar sceptisch, maar het moest. Na drie weken kreeg ik de connectie met mijn lichaam terug.”
In balans
En nu, na veertien studies/cursussen, is Charlotte begonnen met wat ze zelf noemt ‘haar laatste carrière’. “Ik deel met een team van experts kennis op het gebied van neurowetenschappen en orthomoleculaire geneeskunde met als doel mensen uit een burn-out te halen. Ik schreef er zes boeken over, waaronder drie bestsellers en een kinderboek.”
Met haar gaat het goed. “Ik voel me super en ben in balans. Ik leef optimaal, maar niet langer ten koste van mijn gezondheid. Als ik van de kennis die ik nu deel eerder op de hoogte was geweest, was ik nooit zo ziek geworden. Het is mijn grootste levensles geweest; van je eigen dieptepunten kun je leren en je ontwikkelen als mens.”
Meer weten? Op haar site charlottelabee.com kun je meer lezen over de kennis die Charlotte heeft opgedaan over het in balans houden van het brein. Je kunt je ook inschrijven voor workshops en trainingen en haar boeken bestellen.
Wat een gezellige pakjesavond zou moeten worden, liep uit in een familiedrama. Kelly had nooit een goede band met haar schoonzus en zwager, maar toen er kinderen in het spel kwamen, ging het van kwaad tot erger. De boel escaleerde tijdens pakjesavond.
Liefde is een mysterie, maar de sterren hebben stiekem al een paar antwoorden voor ons. Want wist je dat sommige sterrenbeelden zó goed bij elkaar passen dat ze een gouden medaille verdienen?
Laten we eerlijk zijn: alle kinderen hebben hun momenten waarop ze liever luisteren naar het buurmeisje van drie dan naar hun eigen ouders. Maar als je een kind hebt met een bepaald sterrenbeeld, kun je je borst natmaken. Deze zijn pas écht eigenwijs.
Kinderen die in het Engels tot 20 tellen, maar geen bal kunnen vangen of blokken stapelen – het klinkt grappig, maar experts maken zich zorgen. De schermtijd van jonge kinderen schiet omhoog, en dat laat z’n sporen na.
Wat als je ontdekt dat het kindje dat je liefdevol in je armen wiegt genetisch niet van jou is? Dit overkwam twee koppels in Californië, nadat hun IVF-kliniek een gruwelijke fout had gemaakt: ze hadden elkaars embryo’s ingebracht gekregen.
Een boterham met pindakaas? Voor sommige kinderen is dat levensgevaarlijk. Pinda-allergieën lijken steeds vaker voor te komen, en de vraag is: hoe komt dat? Onderzoekers hebben een mogelijke boosdoener op het spoor: luchtvervuiling.