Papa Tim over opvoeden: ‘Dat consequent zijn pakt in de praktijk toch anders uit’

16.03.2023 06:44
Kek Papa Tim Beeld: privé

Tim Notermans (36) is getrouwd met Shirley (34) en vader van Nala (5) en Bodhi (2).

“Shirley en ik hadden een kinderwens en zij wilde heel graag voor haar dertigste zwanger zijn. Dat is gelukt. We hadden de mazzel dat het beide keren snel raak was. Voordat ik vader werd dacht ik al dat een kind mij veel liefde zou brengen en ik keek ernaar uit om mijn liefde en kennis over te brengen. Je hoort vaak dat baby’s voor mannen saai zijn, maar dat was niet mijn ervaring. Het kroelen en tutten vond ik heerlijk.”

Makkelijk

“Ik had verwacht dat ik heel duidelijk en consequent zou zijn als vader. In de praktijk pakt dat toch anders uit. Als er veel gehuild en gezeurd wordt, begin ik aan mijn standpunt te twijfelen: moet ik niet gewoon toegeven? En eerlijk gezegd ga ik soms voor de makkelijke weg: oké, kijken jullie maar even televisie, dan heeft papa een poosje rust.”

Kek Papa Tim

Doe maar

“Soms zoeken Nala en Bodhi de grenzen op, dan spelen ze wild of pakken ze iets van de grond wat vies is. Dan probeer ik niet te snel in te grijpen, van mij mogen ze alles proberen zolang het niet gevaarlijk is. Ik laat ze vrij om zichzelf te ontwikkelen en ik wil hun fantasie en creativiteit niet beperken. Zo hebben we ook zelden kleurplaten in huis, laat ze zelf maar iets bedenken op een leeg vel papier. Binnen de lijntjes kleuren komt later wel.”

Lees ook – ‘Opvoeden? Ik doe maar wat’ >

Adem in, adem uit

“Het lastigste zijn de momenten waarop het even allemaal te veel is. Bijvoorbeeld als iedereen op hetzelfde moment iets van mij vraagt terwijl ik druk bezig ben. En Bodhi kan soms als hij zijn zin niet krijgt gaan huilen of schreeuwen als een echte peuter. Dan moet ik drie keer diep ademhalen om rustig te blijven.”

“Nala is heel rustig, zorgzaam en lief. Bij ons tweede kind verwachtte ik een soort kopie van Nala, maar Bodhi is heel onstuimig, wild en energiek. Grappig hoe kinderen van dezelfde ouders zó van elkaar kunnen verschillen.”

Kek Papa Tim Kek Papa Tim

Knuffel

“Nala zingt soms, terwijl ze zich van geen kwaad bewust is, Engelstalige liedjes mee met schunnige woorden die ze echt nog niet hoort te kennen. Daar moet ik om lachen. Ze maakt me sowieso vrolijk. Als ik haar ophaal van school rent ze keihard op me af voor een dikke knuffel, daar krijg ik zoveel energie van.

Het mooiste is als Nala, Bodhi en Shirley alle drie naast mij op de bank in slaap vallen. Dan kijk ik naar die koppies en prijs ik mezelf gelukkig.”

 

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.