‘Je moet kinderen niet steeds vragen om mensen te knuffelen’

09.12.2021 11:56
kinderen knuffelen

‘Geef opa en oma maar een knuffel’ – klinkt als een onschuldige opmerking, toch? Nou, volgens deze deskundigen kun je die woorden voortaan beter inslikken.  

Twee deskundigen lichten het toe. 

 

Zelf beslissen

Opa en oma gaan weer naar huis, je zus komt op visite, een schoolvriendinnetje is jarig: er zijn genoeg situaties waarin je je kind misschien vraagt om iemand te knuffelen. Maar als het aan kinderpsychiater Lea Lis ligt, stoppen we daarmee. En dat heeft alles te maken met de autonomie van een kind. Volgens Lis moeten kinderen zelf beslissen wie ze willen aanraken en wanneer. ‘Het geeft kinderen het gevoel alsof ze de leiding hebben. Daardoor durven ze als tiener sneller ‘nee’ te zeggen tegen een ongewenste aanraking.’

 

Lees ook
‘Opa en oma moeten vragen of ze mijn dochter mogen knuffelen’ >

 

Persoonlijke keuze

Psycholoog Siggie Cohen sluit zich daarbij aan. Volgens haar kan het ‘dwingen’ van een kind om iemand te knuffelen een gevoel van wrok of zelfs sociale angst veroorzaken. ‘Je comfortabel genoeg voelen om iemand te knuffelen is een persoonlijke keuze. Dat hangt samen met de persoonlijkheid van je kind, hoe sociaal hij is en z’n voorkeur’, aldus Cohen. Het kán wat pijnlijk en ongemakkelijk zijn als je kind opa en oma geen knuffel wilt geven, maar volgens de deskundigen moet je daar niet te lang bij stilstaan. Het is belangrijker om je kind te laten kiezen. Of ga voor een alternatieve begroeting, zoals een boks of een high five. En kan oom Kees zich tóch niet inhouden? Schroom dan niet om er iets van te zeggen, aldus de experts.

Bron: PureWow

 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!