‘Geef opa en oma maar een knuffel’ – klinkt als een onschuldige opmerking, toch? Nou, volgens deze deskundigen kun je die woorden voortaan beter inslikken.
Lees verder onder de advertentie
Twee deskundigen lichten het toe.
Zelf beslissen
Opa en oma gaan weer naar huis, je zus komt op visite, een schoolvriendinnetje is jarig: er zijn genoeg situaties waarin je je kind misschien vraagt om iemand te knuffelen. Maar als het aan kinderpsychiater Lea Lis ligt, stoppen we daarmee. En dat heeft alles te maken met de autonomie van een kind. Volgens Lis moeten kinderen zelf beslissen wie ze willen aanraken en wanneer. ‘Het geeft kinderen het gevoel alsof ze de leiding hebben. Daardoor durven ze als tiener sneller ‘nee’ te zeggen tegen een ongewenste aanraking.’
Psycholoog Siggie Cohen sluit zich daarbij aan. Volgens haar kan het ‘dwingen’ van een kind om iemand te knuffelen een gevoel van wrok of zelfs sociale angst veroorzaken. ‘Je comfortabel genoeg voelen om iemand te knuffelen is een persoonlijke keuze. Dat hangt samen met de persoonlijkheid van je kind, hoe sociaal hij is en z’n voorkeur’, aldus Cohen. Het kán wat pijnlijk en ongemakkelijk zijn als je kind opa en oma geen knuffel wilt geven, maar volgens de deskundigen moet je daar niet te lang bij stilstaan. Het is belangrijker om je kind te laten kiezen. Of ga voor een alternatieve begroeting, zoals een boks of een high five. En kan oom Kees zich tóch niet inhouden? Schroom dan niet om er iets van te zeggen, aldus de experts.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.