Dat mag echt niet, en dat mag wel. Consequent opvoeden is volgens vele de basis voor een goede opvoeding. Als je maar vasthoudt aan de vaste regels en normen, zou dat het recept voor een goede opvoeding moeten zijn.
Maar hoe goed blijkt een consequente opvoeding nou te werken?
Lees verder onder de advertentie
Waarom denken we dat consequentie belangrijk is?
Dat je kind later alles doet wat niet mag, is toch wel één van de grootste angsten die ouders hebben. Door consequent op te voeden wordt er vaak gedacht dat je kinderen goed terechtkomen. Toch heeft een goede opvoeding niet allemaal met consequentie te maken, want is elke situatie hetzelfde? Nee, dus is het ook moeilijk om in elke situatie dezelfde regels te hanteren.
Lees verder onder de advertentie
Consequent zijn
Elk dag is anders en ook elk conflict is anders. Het is dan lastig om altijd vast te houden aan dat wat je je kind duidelijk wilt maken. Vooral als je kind goede tegenargumenten heeft die jou je regels in twijfel laat trekken. “Over bedtijden bijvoorbeeld. Komt je kind met iets dat ze op school heeft gehoord, of heeft hij of zij in een filmpje gezien dat een latere bedtijd normaal is voor zijn leeftijd, en denk jij ‘daar zit eigenlijk wel wat in’? Dan kun je hierover in gesprek om te kijken of jullie de regel kunnen veranderen”, zegt Mariëlle Beckers, orthopedagoog.
Lees verder onder de advertentie
Afwijken van het consequent zijn
Tuurlijk is de basis voor opvoeden dat regels en afspraken duidelijkheid geven en voorspelbaarheid bieden voor een kind, kinderen hebben daar behoefte aan. Het handhaven van de regels blijft dus het uitgangspunt. Ook is het voor jezelf handig een hoop regels te hebben voor je kind, want anders zouden er dagelijks honderden situaties zijn waarbij je moet ingrijpen en bijsturen. “Maar je moet wel van jezelf weten dat de regels nageleefd kunnen worden. En het is niet de bedoeling dat er geen ruimte is om soms af te wijken als de situatie erom vraagt’’, zegt ontwikkelingspsycholoog en opvoedcoach Karla Mooy.
Lees verder onder de advertentie
Congruent in plaats van consequent
Handel congruent in plaats van consequent. Dit houdt in dat je altijd handelt in overeenstemming met je gevoel en denken en dat kan wel inconsequent zijn. Authentiek handelen als mens, zonder je te laten leiden door angsten en overtuigingen die nergens op gebaseerd zijn.
De feestdagen staan voor de deur. Ben jij nog op zoek naar cadeau inspiratie? Wij hebben een perfecte kerstdeal voor je. 4x Kek Mama magazine voor maar €15,-.Kek Mama is de #1 glossy voor moeders, met kinderen van 0 tot 12 jaar. Kek Mama brengt je elke maand eerlijke verhalen, persoonlijke interviews en herkenbare columns Sluit snel de deal af, want op=op.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).