Jorn over het vaderschap: ‘Het is zwaarder dan ik verwacht had’

17.03.2022 06:41
Kek Papa Jorn van het Hof Beeld: Oogappeltjes Fotografie

Jorn van het Hof (38) woont samen met Lin (33) en is vader van Fien (5) en Soe (3).

Planning

“Altijd ben ik gek geweest op kinderen, als peuter vond ik baby’s al interessant. Ik wilde niets liever dan vader worden. Het liefste zelfs voor mijn dertigste, maar dat liep anders. Lin is vijf jaar jonger dan ik, ook waren we beiden druk met werk. Het moment was er eerder gewoon niet naar, tot we er zes jaar geleden voor besloten te gaan.”

 

Toch niet

“Ik dácht dat ik goed voorbereid was op het vaderschap, maar ik had het mis. Nu weet ik: je kunt je er helemaal niet op voorbereiden. Je moet het echt zelf ervaren. Het is zwaarder dan ik verwacht had, vooral om de balans te vinden. Kinderen vragen logischerwijs veel tijd en aandacht, en daardoor vergeet je snel jezelf en je relatie. Dat blijft soms een wankel evenwicht.”

 

Logisch

“Mijn dochters worden er soms gek van, maar ik hou ontzettend van knuffelen dus ik grijp daarvoor elke kans aan. Ik heb de meiden gewoon graag dicht bij me. En ik leer ze graag dingen, zoals een boks geven of nieuwe woordjes. Ook tof om te zien hoe ze zelf woorden verzinnen, daar moet ik erg om lachen. Fien en Soe noemen een verrekijker bijvoorbeeld verderkijker, en een boterham een broterham. Eigenlijk hebben ze nog gelijk ook, hun woorden zijn logischer.”

 

Andere aanpak

“Het mooiste vind ik dat ik samen met mijn kinderen groei. Zij letterlijk, en ik als vader en mens. Zo ben ik door hen veel geduldiger geworden. Fien is best gevoelig en had er veel moeite mee om naar de basisschool te gaan. Dat bracht wat boosheid en dwars gedrag met zich mee. Eerst gingen Lin en ik daar tegenin en vroegen we waarom ze nou zo deed. Het zorgde voor frustraties bij haar en bij ons. Toen bedachten we dat wij haar anders en positiever moesten benaderen. We begonnen met luisteren en haar gevoel erkennen, en er vervolgens over praten. Dat werkte meteen, Fien werd relaxter en minder fel. Geen enkele ouder weet precies hoe je het moet doen, maar gaandeweg leer je.”

 

Lees ook
Hergebruik als levensmotto: ‘We willen geen deel uitmaken van de wegwerpmaatschappij’ >

 

Trots

“Ik ben eigenaar van een duurzaam mannenkledingmerk, studio subtl, en duurzaamheid vind ik belangrijk om aan de meiden mee te geven. Zo leren we ze afval te scheiden en weten ze ook al hoe schadelijk plastic is voor het milieu. Als Fien plastic in een sloot ziet liggen, vist ze het er eigenhandig uit met behulp van een lange tak. Dan knal ik uit elkaar van trots.”

 

Toegeven

“Ik ben de consequente van ons twee. Ik vind: als ik iets heb gezegd, moet ik me daaraan houden. Maar mijn vriendin is daar makkelijker in, zij geeft eerder toe. Hierin moeten we elkaar in het midden vinden. Soms moet ik de teugels wat meer laten vieren.”

 

Dit artikel staat in Kek Mama 02-2022.

Kek Papa Jorn van het Hof

Nog meer Kek Mama? Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >