Madelie investeert in cryptomunten: ‘Het is wel een beetje verslavend’

19.06.2022 06:33
bankrekening cryptomunten investeren Beeld: Getty Images

Eerst vertelde Madelie niet aan haar man dat ze investeerde in cryptomunten, maar inmiddels is hij minstens zo enthousiast als zij. Hun doel hebben ze al gehaald, maar van stoppen is nog geen sprake.

Madelie (41), moeder van Arthur (10) en Anne (8), getrouwd met Rudolph (43):

“Drie jaar geleden zag ik iemand op tv vertellen over crypto, een virtuele munteenheid waarin op internet de handel bloeit. Ik was meteen geïnteresseerd, maar snapte er in het begin weinig van – dat veranderde toen ik me erin verdiepte.

Vorig jaar besloot ik om heel voorzichtig ook eens wat te investeren in bitcoin, een van de munteenheden. Het was niet veel, tussen de 15 en 25 euro, maar ik hield daar thuis mijn mond over omdat ik wist dat mijn man het niks zou vinden. Hij is een stuk behoudender dan ik als het op geld aankomt. Waar hij hamert op sparen voor de toekomst, geef ik het liever direct uit.

Investeringsavontuur

Mijn moeder vertelde ik wel over mijn investeringsavontuur. Toen bleek dat zij er toevallig ook al een tijdje mee aan het ‘spelen’ was. Ze gaf me een paar goede tips en samen gingen we kleine beetjes investeren. We deden dat nog steeds met een laag bedrag: 10, 20, hooguit 50 euro. Geld dat ik – zeker in die coronaperiode waarin maar weinig kon – niet zo miste.

“We begonnen met een laag bedrag: 10, 20, hooguit 50 euro”

Ondertussen hoopte ik natuurlijk dat mijn investering heel snel meer waard zou worden. In de eerste weken kon ik soms niet slapen en fantaseerde ik over de rendementen die ik zou gaan halen. Meer waard werd het wel, maar snel ging het zeker niet. Omdat ik mijn investeringen in een app kon volgen, zat ik bijna de hele dag op mijn telefoon.

Ik betrapte mezelf er soms op hoe ik naar mijn geïnvesteerde bedrag zat te staren, dat dan de ene keer omhoog schoot en dan weer inzakte. Daar stopte ik snel mee, want hoewel ik soms in een uur 10 euro winst had, kon het een uur later zo maar weer 5 euro ingezakt zijn. Knettergek werd ik daarvan. Gelukkig ging ik het steeds beter begrijpen en waren die ineens stijgende en dalende bedragen vaak goed verklaarbaar, dat gaf rust.

Lees ook – De bitcoin familie: ‘We zetten ons hele kapitaal om in bitcoins en zijn al vier jaar aan het reizen’ >

Handelen

Pas toen ik van 200 euro 300 euro had gemaakt, vertelde ik mijn man over mijn nieuwe hobby. Ik had mijn verdediging al klaarliggen, waarbij mijn belangrijkste boodschap was: ‘Als je het op je spaarrekening laat staan, wordt het sowieso nooit meer waard.’

Verrassend genoeg was hij vooral verbaasd en vroeg hij zich af of het niet onwijs ingewikkeld was. Mijn rendement trok hem uiteindelijk over de streep – hij wilde ook weleens met die app aan de slag en investeerde 25 euro. Net zoals mijn vader en mijn stiefvader trouwens. Inmiddels hebben we een mini-community waarin we elkaar op de hoogte houden van onze vorderingen in de munten. We houden vaak een ‘challenge’, we zetten dan 25 euro in en proberen er binnen een week zo veel mogelijk van te maken.

“Nu is die munt 4000 euro waard. Ja, dat doet dan wel een beetje pijn”

Waar ik in het begin nog redelijk op safe speelde, heb ik inmiddels flink wat kennis opgedaan – nooit gedacht dat ik zoveel kon leren van vlogs op YouTube. Ik durf nu meer te handelen en te investeren. Inmiddels zie ik een daling van de waarde van een munt niet meer als een verlies, maar als een kans om meer te kunnen kopen. In het begin heb ik zo ook wel geld verloren. Zo verkocht ik een munt die toen 400 euro waard was, omdat ik dacht dat ie niet nog verder zou stijgen. Nu is dat ding 4000 euro waard. Ja, dat doet dan wel een beetje pijn.

bankrekening cryptomunten investeren

Renovatie

Mijn missie was om met de crypto een nieuwe dakkapel voor ons huis bij elkaar te sprokkelen. Al eerder hadden we flink aan ons huis verbouwd, een jarendertigwoning die totaal kaal en verrot was toen we ’m een paar jaar geleden kochten – er zat niet eens een badkamer in. We moesten toen al het stucwerk, leidingen en elektra vervangen, lieten boven en beneden een aanbouw plaatsen en alle oorspronkelijke details restaureren. Een flinke kostenpost van zo’n 120.000 euro.

Helaas was er voor de zolder geen financiële ruimte meer, dus dat was een project voor als we meer te besteden hadden – tot die tijd moesten onze kinderen met elkaar op een kamer slapen. De crypto leek me een goeie manier om het benodigde geld voor die dakkapel bij elkaar te krijgen.

“Ik heb inmiddels van mijn inleg van 1500 euro al 12.000 euro kunnen maken”

Ik legde in totaal 1500 euro in en hoopte daar zo’n 7000 euro van te kunnen maken. Ha, dat doel ben ik allang gepasseerd: ik heb inmiddels van mijn inleg al 12.000 euro kunnen maken. Het irritante is dat mijn man – ondanks dat hij in het begin nog sceptisch was – nog meer heeft verdiend. Hij had geluk met een investering in een nieuwe coin die wel twintig keer over de kop ging. Daardoor verdiende hij met dezelfde inleg wel 18.000 euro.

Op lange termijn kijken

Het is wel een beetje verslavend, dat investeren. Zeker als je ziet dat je geld meer waard wordt – in het afgelopen uur heb ik bijvoorbeeld alweer 100 euro verdiend. Maar het is wel belangrijk dat je goed oplet wat er gebeurt en daarop anticipeert. Een gezegde in de cryptowereld is: when in doubt, zoom out. Je moet op de lange termijn blijven kijken en niet schrikken als een crypto zakt.

In het begin schrok ik inderdaad weleens. Had ik ineens een saldo van 500 euro, terwijl het daarvoor nog op 750 euro stond. Maar het spannendste moment is altijd het overzetten van crypto’s naar ‘echt’ geld of naar een andere ‘cryptoportemonnee’. Dan kan het soms wel een paar uur duren voordat het erop staat en zit ik nagelbijtend op de bank. Het kan namelijk ook misgaan. Is mij gelukkig nog niet gebeurd. Meestal doe ook eerst een testoverboeking van 10 euro aan crypto, zodat ik zeker weet dat het goed gaat.

“‘Hou toch eens op over die stomme bitcoin!’ roepen de kinderen”

Mijn kinderen vinden het maar raar dat ik zo aan mijn telefoon zit vastgeplakt. Dan roepen ze: ‘Hou toch eens op over die stomme bitcoin!’ Of: ‘Zit je nou weer op die stomme app te kijken?’ Maar goed, ik hoor ze ook niet klagen als ze ineens een paar nieuwe schoenen krijgen. Of ik antwoord: ‘Sorry schat, maar het gaat wel om jouw nieuwe slaapkamer hè?’ Ha, dan zijn ze meteen stil.”

Dit artikel staat in Kek Mama 05-2022.

 

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.