Zó krijg je als moeder meer grip op je agenda

18.02.2022 10:12
moeder_meer_grip_op_agenda

School, sportclubs, werk, verjaardagen: het mag allemaal weer. En tja, dan kan het voor moeders een hele klus zijn om rust te creëeren in je (soms overvolle) agenda.

Daarom heeft Florine Duif als aanvulling op haar boek Moeder Genoeg een journal uitgebracht: het Moeder Genoeg Journal. Hierin lees je precies hoe je meer balans krijgt in je rol als moeder, partner, collega en natuurlijk je eigen ik. Voor Kek Mama deelt ze een paar handige tips: 

 

1. Journalen

“Door een journal bij te houden, krijg je grip op je handelen. Je manier van doen en acteren. Wist je dat we 70.000 gedachten hebben waarvan 90 procent van de gedachten continu herhalend zijn? Om een patroon te doorbreken adviseer ik je om te kijken naar: ‘He wat denk ik nou eigenlijk?’, bijvoorbeeld als je opstaat. Of: ‘Hoe handel ik nu eigenlijk?’, als er iets gezegd is door iemand die jou raakt. Het is heel makkelijk om in gewend gedrag te blijven hangen, maar om patronen te doorbreken, is inzicht vergaren een mooie tool. Ook is het handig, omdat je gedragingen kan overgeven op je kinderen. Dat is voor wenselijk gedrag fijn, maar voor minder wenselijk gedrag minder. In het Moeder Genoeg Journal krijg je dagelijkse oefeningen mee, tips, algemene oefeningen en eigen ervaring die je hopelijk helpen om meer inzichten te creëren.”

 

2. Stel prioriteiten

“Hierbij is het fijn als je goudeerlijk bent naar jezelf. Wat is voor jou, uit liefde naar je gezin toe, belangrijk? Wat zijn jouw kernwaarden (in Moeder Genoeg lees je hoe je je kernwaarden op kunt stellen). Prioriteiten stellen kan op grote of kleine schaal. Denk aan thema’s als relaties en vriendschappen, maar ook aan ‘bedtijdritueel’ en ‘boodschappen’. Twee prio’s per dag is eigenlijk al genoeg. Wat mij heeft geholpen de afgelopen tijd is echt een weekplanning te maken, waarin je non-negotiables opstelt. Denk aan om 20:00 uur je telefoon uit te zetten. Of: een boekje lezen met je kroost. Zo had ik in m’n non-negotiables twee keer per week hardlopen gezet. En soms heb je geen zin. Dan is het koud buiten. Donker. Ben je ongesteld. Of zijn er andere redenen. Maar deze redenen zijn er om je vast te laten houden aan het oude vertrouwde. Iets mis mee? Helemaal niet. Wel creëer je meer (adem)ruimte en focus als je steeds een stukje uit je comfortzone gaat.”

 

Lees ook
Me-time creëren in quarantainetijd? Mariëtte deelt de beste tips >

 

3. Mediteer

“In deze tijd worden we overspoeld met prikkels. Is het niet vanuit de (sociale) media dan wel omdat je als moeder eigenlijk altijd die onzichtbare verbinding met je kind hebt. Je staat altijd aan. Meestal als ik tegen cliënten zeg dat mediteren een goede tool is om meer rust te creëren, dan komt er een beeld van de persoon naar boven die uren met haar ogen dicht aan ‘niks’ denkt. In mijn ogen is mediteren een mooie tool om meer grip op je agenda te krijgen: mediteren begint met het observeren van je gedachtes en het feitelijk neerzetten van wat er op dit moment in jouw leven speelt. Vervolgens kun je gaan opmerken wat jou tegenhoudt of waar je juist heel gelukkig van wordt. In het Moeder Genoeg Journal vind je ook een heldere meditatieoefening.”

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >