Dol op zeilen: ‘Soms varen we met drie generaties aan boord’

27.09.2023 05:52
Heiske zeilen Beeld: privé

Heiske (43) en haar kinderen Florijn (12) en Felie (10) zijn in hun vrije tijd veel op hun zeilboot te vinden. Ze doen ook mee aan zeilwedstrijden.

“Ik heb altijd gezeild, als klein meisje al. Dat mijn zoon Florijn en dochter Felie ook zeilen, is dus niet zo gek. Ze begonnen met lessen toen ze een jaar of zes waren. En beide kinderen waren maar een paar weken oud toen ze voor het eerst meegingen op de boot.

We wonen aan het Veerse Meer in Zeeland en onze boten liggen voor ons huis. Met onze grote zeilboot met motor varen we vaak als gezin. Mijn man Jan-Hendrik (49) vindt het inmiddels geweldig om te zeilen, maar toen we elkaar net kenden, had hij helemaal geen zeilervaring. Roeien was meer z’n ding, maar dankzij mijn grote liefde voor zeilen werd hij ook enthousiast.

Heiske zeilen
Heiske zeilen

Drie generaties

Voor de kinderen hebben we een Optimist, een kleiner bootje waar ze alleen mee kunnen zeilen. Ze kunnen zich al aardig redden op het water, maar ik begeleid ze nog wel regelmatig. Zo vaar ik achter ze aan als ze naar zeilles gaan, bij ons aan de overkant. Of ik begeleid ze met de grote boot met het in en uit de ligplaats varen.

“Samen zeilen we ook wedstrijden met de grote boot.”

Samen zeilen we ook wedstrijden met de grote boot. We krijgen dan een route die we moeten varen en wie dat het best doet, wint. Soms varen we met drie generaties aan boord: mijn vader, onze kinderen, Jan-Hendrik en ik. Superleuk vinden we dat. Als de kinderen meevaren, proberen we ze een eigen, overzichtelijke taak te geven. Natuurlijk is het fijn als we winnen, maar het gaat ons meer om het meedoen en samenwerken.

Lees ook – Varen met kinderen: hier moet je op letten >

Zeilen

We zeilen wanneer we kunnen. Onze momenten op het water betekenen voor mij quality­time. Ik vind het heerlijk om even alleen met Felie of Florijn een stukje te zeilen. Dan genieten we van de rust en de omgeving en hebben we fijne gesprekken over alles wat ze bezighoudt, zoals hun vrienden, vriendinnen en school.

“Onze momenten op het water betekenen voor mij quality­time”

Bang dat het met de kinderen een keer misgaat op het water ben ik niet. Ze kunnen allebei goed zwemmen en weten wat ze doen. Daarnaast leren ze door het zeilen zelfstandiger te worden, vooruit te denken en meer zelfvertrouwen te krijgen. Dat ik dat op deze manier aan hen kan meegeven, vind ik het mooiste wat er is.”

Heiske zeilen

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.