Voor de waterrat: 8x leuke uitjes als je kind gek is op water

28.04.2023 07:15
water uitjes kinderen suppen varen zeilen Beeld: Getty Images

Krijgt je kind geen genoeg van het openluchtzwembad of de waterslang in de achtertuin? Probeer dan ook eens één van deze leuke uitjes op het water: hét lijstje voor de echte waterratten onder ons.

Varen door Giethoorn

Zeg je varen, dan zeg je Giethoorn. Hier drijf je tussen de mooiste natuur, verken je het pittoreske dorp en de omgeving vanaf het water en tussendoor meer je aan bij een lekkere eettent. In alle hoeken van Giethoorn vind je bedrijven waar je verschillende soorten boten kunt huren: van een kano, fluisterboot en sloep tot een traditionele punter of waterfiets.

Grachtentocht in Den Bosch

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om door de grachten van Amsterdam varen, maar iets anders is ook weleens leuk. Neem bijvoorbeeld Den Bosch. Ook hier is het mogelijk om met verschillende boten het historische stadscentrum (en alles daar omheen) te ontdekken. Boeken kan hier.

Rondvaart Maasvlakte

Zelf lekker relaxen, maar ondertussen alles te weten komen over de haven van Rotterdam? Het kan als je aan boord stapt van de FutureLand Ferry. Tijdens de rondvaart zie je de containerterminals en nieuwe terminals en wel zo fijn: alle info is gewoon in het Nederlands te horen.

Lees ook: 15x de leukste buitenspeeltuinen in Nederland >

Zeilen in Friesland

Het is een kunst op zich, maar heb je het zeilen onder de knie, dan is Friesland met zijn Friese wateren (de Friese Meren of het Sneekermeer, bijvoorbeeld) de ideale plek. Hebben jij en je kinderen nog een lesje nodig, dan worden er cursussen aangeboden.

Kanoën door Amelisweerd

Amelisweerd is een bijzonder natuurgebied in de gemeente Bunnik, ten oosten van Utrecht. Huur een kano of roeiboot en maak een tocht door de natuur. Onderweg meer je aan bij theehuis Rhijnauwen voor een kop koffie met gebak of een pannenkoek. Een rondje varen over de Utrechtse grachten behoort ook tot de opties: echt een aanrader.

Suppen

SUP staat voor Stand Up Paddling en wordt steeds vaker beoefend. Heb je nooit eerder op zo’n board gestaan? Niet erg, want het is heel makkelijk te leren. Op deze plekken in Nederland, bijvoorbeeld.

Vlotten bouwen in Amsterdam

Houden jullie meer van actie, dan is vlotten bouwen ook een leuk. Dit kan bijvoorbeeld bij Watersportcentrum Sloterplas. Je leert een aantal stevige zeemansknopen en daarna mogen jullie je eigen vlot ontwerpen en in elkaar zetten. Als de boel klaar is gaan jullie ‘m natuurlijk meteen testen op de Sloterplas.

Klompvaren in Hattem

Hollandser kan het natuurlijk niet: het water op in een gele klomp. Je kunt er met maximaal 6 personen in en als je even wilt uitrusten, neem je plaats in de neus. Leuk voor de kinderen: onderweg kunnen ze een klompenpuzzel maken. Hebben jullie na het varen nog energie? In de groene omgeving is ook een leuk klompenpad waar je kunt wandelen.

Wil je waterrat toch liever binnen los gaan op de glijbaan, dan is een bezoekje aan het waterpark Aqualibi natuurlijk ook altijd een goed idee. Nu mét korting.

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.